PARTS zoekt stagiaire communicatie/productie

P.A.R.T.S. (www.parts.be) is een school voor hedendaagse dans in Brussel, geleid door Anne Teresa De Keersmaeker. Het is een kosmopolitische gemeenschap van zestig studenten en veertig docenten, die bestaat uit ruim dertig verschillende nationaliteiten. De omgangstaal is hoofdzakelijk Engels. P.A.R.T.S. biedt zijn studenten een opleiding hedendaagse dans met een voltijds lesprogramma: een drie-jarige ‘Training’ cyclus en een één-jarige ‘Research’ cyclus. In en naast het lesprogramma is P.A.R.T.S. producent van dansvoorstellingen, die op regelmatige basis worden gespeeld in professionele theaters in binnen- en buitenland.

Takenpakket
- Samen met ons team de voorstellingen van onze studenten voorbereiden. Het gaat hier over zowel logistieke voorbereiding als helpen bij organisatie.
- Het uitwerken van specifieke projecten binnen de P.A.R.T.S. community in samenwerking met de stafmedewerkers. Bijvoorbeeld:
     - voorbereiding en uitrollen van een nieuwe website voor onze school
     - voorbereiding audities voorjaar 2019: zoeken auditieplekken, communicatie met buitenlandse partners, …
     - (de communicatie van) onze summer school (zomerprogramma van 5 weken met 450 internationale deelnemers)
- Assisteren in de communicatie van de school: updaten website, sociale media, …

Profiel
- Je volgt een opleiding meertalig secretariat of management assistant, communicatiewetenschapen, cultuurmanagement of theater en film
- Je praat en schrijft vlot Engels, en beheerst ofwel Frans ofwel Nederlands
- Je speelt met de Google G-Suite toepassingen (Docs, Drive, …)
- Je bent een vlotte communicator, sterk in organiseren en je hebt een goede pen.
- Als je voeling hebt met de hedendaagse danswereld is dat zeker een pluspunt

Aanbod
- Bepaling van werkduur en -periode in overleg
- We bieden je een interessante werkervaring in een internationaal gerenommeerde organisatie binnen een klein, super enthousiast team
- Je krijgt een divers takenpakket met veel verantwoordelijkheden
- Terugbetaling woon-werkverkeer (mits gebruik openbaar vervoer).

Geïnteresseerd? 

Stuur een motivatiebrief en C.V. naar : P.A.R.T.S. vzw, t.a.v. Jens Buysschaert, Van Volxemlaan 164, 1190 Brussel of via e-mail naar jens@parts.be.
Voor meer informatie over de vacature kan je contact opnemen met Jens Buysschaert via jens@parts.be of 02/344 55 98.

 

3 keer David Zambrano in PARTS

In de maand oktober is choreograaf David Zambrano aan het werk in PARTS. Hij doceert zijn Flying Low-techniek en de improvisatie-structuur Passing Through aan de studenten van het 2e jaar.
Er zijn drie publieke momenten rond zijn werk:

Vrijdag 13/10 18u – 18u30: PARTS@work #2: Passing through (1e groep)

Dinsdag 17/10 19h – 20h30:Christophe Wavelet interviews David Zambrano over zijn levenswerk

Vrijdag 27/10 15h – 15h30: PARTS@work #3: Passing through (2e groep)

Gratis toegang – geen reservaties!

Performance of Passing through in Rennes in 2015

 

Open workshop met Rianto - 31/10 - 3/11

Rianto is een meester in de Centraal-Javaanse crossgender dansvorm Lengger, en ontwikkelde een uniek dansvocabularium dat zowel het mannelijke als het vrouwelijke belichaamt. Tijdens de workshop zal Rianto de deelnemers inwijden in de fundamenten van de klassieke Javaanse techniek, de tradities van de gemaskerde dansen en denkwijzen en zijn unieke aanpak van vloeibaarheid. Hij belichaamt vloeibaarheid als een praktijk die zich afspeelt tussen genders, tussen klassieke vorm, hedendaagse dans en tradities uit de dorpen. 
Een intense fysieke training wordt gecombineerd met uiteenzettingen over de relatie tussen Rianto’s religieuze lichaam, sociale lichaam, politieke lichaam en traditionele lichaam.

Als hedendaags danser heeft Rianto nauw samengewerkt met regisseurs en choreografen als Choy Ka Fai, Sen Hae Ha en Akiko Kitamura. Onlangs trad hij toe tot de Akram Khan Company, en danst hij Akram’s rol in Until The Lions. Klik hier voor een uitgebreide bio.

De workshop duurt vier dagen en gaat door in de studio’s van PARTS. De sessies duren drie uur per dag, van 10 tot 13u. Als er veel kandidaten zijn wordt een tweede parallelle sessie georganiseerd in de namiddag.
De workshop staat open voor professionele dansers en dansstudenten in voltijdse dansopleidingen.
Prijs: 130€ voor 4 dagen. Maximum 20 deelnemers per workshop. 
Om in te schrijven stuur je een email (met een cv in bijlage) naar Jens Buysschaert, jens.buysschaert@parts.be

Deze workshop wordt georganiseerd in samenwerking met Europalia.

 

photo Wannes Cré

 

PARTS @ work #1 - repertoire Trisha Brown - 29/9 15u

De eerste workshop van het nieuwe schooljaar in de Training cyclus was gewijd aan het repertoire van de Amerikaanse choreografe Trisha Brown. Samuel Wentz en Kathleen Fischer, beide ex-dansers van de Trisha Brown Company, werkten gedurende 4 weken aan verschillende fragmenten uit haar repertoire. Van sommige stukken zoals Set and Reset leerden de studenten het dansmateriaal en maakten ze er variaties op. Stukken uit de Early Works werden grondiger bestudeerd en gerepeteerd, omdat ze zullen worden opgevoerd tijdens Fous de danse in Parijs op 1 oktober.
Deze PARTS @ work zal dus bestaan uit twee delen: een informele presentatie van dansmateriaal en variaties, en een opvoering van de Early Works.

Rosas Performance Space
Vrijdag 29/9 om 15u
Gratis toegang, reserveren is niet nodig.

Programma Student Performances Summer 2017

Woensdag 5/7, 20u30:Julia Rubies - Audrey Mérilus - Judith Van Oeckel- Luis Miguel Ramirez Munoz - Wai Lok Chan

Donderdag 6/7, 20u30: Némo Flouret - Cassandre Cantillon - Calvin Carrier - Eimi Legett - Rafael dos Santos - Synne Elve Enoksen - Maureen Bator

Vrijdag 7/7, 20u30: Tessa Hall - Stanley Ollivier - Cintia Sebök - Mooni Van Tichel - Georges Labatt

Zaterdag 8/7, 20u30 Lydia McGlinchley - Cheyenne Illegems - Joshua Serafin - Keren Kraizer - Thomas Higginson

 

P.A.R.T.S. @ Work – Drumming Fragments – een impressive

Enkele weken geleden gaven onze studenten het beste van zichzelf tijdens de laatste P.A.R.T.S.@work. Na zes intensieve weken, brachten ze verschillende fragmenten uit Drumming (1998).  Voormalig rosas dansers Ursula Robb, Taka Shamoto, Clinton Stringer and Marta Coronado dompelden de studenten onder in diverse onderdelen van de choreografie. Ze stimuleerden de studenten om hun eigen materiaal te ontwikkelen, verdergaand op de basis frases en structuren van het origineel.

Picture by Werner StrouvenPicture by Werner Strouven
(Picutres by Werner Strouven)

Picture by Anna Van Waeg
(Picture Anna Van Waeg)

Picture by Anna Van WaegPicture by Anna Van WaegPicture by Anna Van Waeg
(Pictures Anna Van Waeg)

Picture by Anna Van Waeg
(Picture by Anna Van Waeg)

Picture by Werner Strouven
(Picture by Werner Strouven)

Picture by Anna Van WaegPicture by Anna Van Waeg
Picture by Anna Van WaegPicture by Anna Van Waeg
(Picture Anna Van Waeg)

Prix de la Critique 2017 voor vier afgstudeerden van PARTS

De Franse danspers, vertegenwoordigd door de Association Professionnelle de la Critique de Théâtre, Musique et Danse, reikte op maandag 19 juni 2017 de prix de la critique pour MEILLEURS INTERPRÈTES uit aan Rosas-dansers José Paulo dos Santos, Bilal El Had, Jason Respilieux en Thomas Vantuycom voor hun prestatie in A Love Supreme, de voorstelling van Salva Sanchis en Anne Teresa De Keersmaeker. A Love Supreme werd gecreëerd in 2005 en is in 2017 herschreven voor een nieuwe cast van performers.

 A Love Supreme is een kwartet op de gelijknamige muziek van John Coltrane. In A Love Supreme bouwen Coltrane en zijn muzikanten aan de hand van een eenvoudige basisstructuur een totale, volstrekte vrijheid van improvisatie op, waarbij ze onophoudelijk grenzen verleggen. Dit vertaalt zich letterlijk in de dans: voor deze voorstelling gaan de choreografen de uitdaging aan om improvisatie en compositie met elkaar te verweven tot één naadloos geheel. Voor deze hernieuwde versie herschreven Sanchis en De Keersmaeker hun choreografie uit 2005 voor vier jonge, mannelijke dansers,die allemaal inde jongste jaren afstudeerden van PARTS, éénvan hen zelfs pas in 2016. Met hun uitgesproken energieke interpretatie benadrukken zij de vitaliteit van Coltranes ode aan de goddelijke liefde.

P.A.R.T.S @ Kunstenfestivaldesarts

Enkele weken geleden toonden 42 studenten een drie minuten durende solo tijdens het slot event van Kunstenfestivaldesarts. 

Solo by Timothy, Picture by Theo Van RompaySolo by Eimi, picture by Theo Van RompaySolo by Nemo, Picture by Theo Van Rompay

Studenten ontdekken het repertoire van William Forsythe.

Onze studenten verdiepen zich in de artistieke modaliteiten van het William Forsythe repertoire. Ze ontdekken deze iconische werken uit de Duitse dansgeschiedenis en werken aan hun eigen versie van SIDER (2011). Fabrice Mazliah, Roberta Mosca and Cyril Baldy, drie ex-forsythe dansers begeleiden hen doorheen de verschillende artistieke aspecten.

Picture by Tine Declerck

Picture by Tine DeclerckPicture by Tine Declerck

Picture by Tine Declerck

Picture by Tine DeclerckPicture by Tine Declerck

Picture by Tine Declerck

Pictures by Tine Declerck. (www.tine-declerck.be)
This workshop is made possible with the support of Goethe-Institut

P.A.R.T.S Solos tijdens Kunstenfestivaldesarts

Afgelopen vrijdag gaven onze studenten het beste van zichzelf tijdens de opening van het Kunstenfestivaldesarts. We kijken er naar uit jullie opnieuw te verwelkomen op zaterdag 27 mei om 17h00 en 21h00 in de machinezaal in Brass.

Picture by Anna Van Waeg

Picture by Sofie Meysman Picture by Sofie Meysman

Picture by Anna Van Waeg

(Pictures by Anna Van Waeg, Sofie Meysman & Martine Dewil)

P.A.R.T.S. Open Studio / Solos - in het kader van Kunstenfestivaldesarts 2017

05/05 | 19:00 - 21:00 P.A.R.T.S.

27/05 | 17:00 - 19:00 BRASS

27/05 | 21:00 - 23:00 BRASS

Gratis Toegang, geen reservaties

In 2016 hebben 46 jonge dansers uit 22 landen een opleiding van drie jaar bij P.A.R.T.S. aangevat. Samen vormen zij ‘Generatie XII’ van de Brusselse dansschool. Voor het Kunstenfestivaldesarts creëren de studenten een (heel) korte solo, een soort van identiteitskaart, niet langer dan 1 tot 3 minuten. Ze dansen in stilte, zonder props, zonder kostuums – het ruwe materiaal van 46 jonge kunstenaars. Bij de opening van het Kunstenfestivaldesarts worden alle solo’s gedanst in vijf studio’s van P.A.R.T.S., in loops van ongeveer 20 minuten per studio. Op de laatste dag van het festival worden ze allemaal samen gedanst, in een lange sequentie van twee uur, in de Machinezaal van BRASS, vlak naast Wiels. 

 

 

Publieke workshops: Trisha Brown repertoire voor professionele dansers en dansstudenten door Samuel Wentz.

Na de succesvolle eerste editie organiseert P.A.R.T.S. opnieuw vier workshops rond het werk van Trisha Brown onder leiding van Samuel Wentz. De workshops leggen de focus op het delen van Trisha Brown’s repertoire en op het ontdekken van bruikbare tools voor eigen creaties. De lessen beginnen met enkele lichamelijke oefeningen die ons zullen toelaten onze lichaamsdelen gewaar te worden, te activeren en als gecoördineerd geheel in te zetten in de ruimte. Deze nieuwe relaties zullen de basis vormen voor een reis doorheen de verschillende passages uit het repertoire van Trisha Brown.  

Praktisch

De workshops zijn voor professionele dansers en dansers met ervaring vanaf 18.
En voor studenten tussen 16 en 18 die een voltijdse dansopleiding volgen. 
Maximaal 15 deelnemers per workshop. 

De workshops duren een volledige dag, van 10u tot 17u30, met een middagpauze tussen 13u15 en 14u30. 
Deelname kost 50€ per dag. 
Om je in te schrijven stuur je een email naar jens.buysschaert@parts.be, met daarin je contactinformatie, de dag(en) waarop je wenst deel te nemen, en een beknopt cv. Je krijgt dan een email terug met de betalingsgegevens. Opgelet, je inschrijving is pas definitief wanneer we je betaling ontvangen hebben! 

Inhoud  van de workshops 

Workshop #1: Zaterdag 29/04 
Stelen & nabootsen// Improviseren als een organisme // Een energetische reconstructie van Opal Loop 

Hoe bewegen we samen? Is stelen of nabootsen toegelaten? En hoe creëren en bewegen we in een nog onbekende danstaal?

In deze workshops bekijken we de choreografieën Set and Reset en Opal Loop van Trisha Brown Unstable Molecular Cyclus. De vorm van deze kenmerkende stukken staat niet vast. Gedurende deze workshop zullen we de verschillende passages als richtlijnen gebruiken voor improvisaties. We zullen de bewegingspatronen en de gedragingen binnenin een groep onderzoeken 

Workshop #2: Zaterdag 06/05 
Partnering // Verticaal, horizontaal en alles tussenin// Ruimtelijk onderzoek als ondersteuning

Trisha Brown’s werk omvat enkele bijzondere patronen en routines. In deze workshop ontdekken en onderzoeken we de verschillende evenwichtspunten, geven we betekenis aan de zwaartekracht en zetten we lijnen in als hulpmiddel. We leren specifieke liften uit de verschillende stukken zoals Newark en Astral Convertible. Het doel is om deze aangeleerde passages naar onze hand te zetten in een kleine eigen creatie. 

Workshop #3: Zaterdag 13/05
Patronen als vorm// In kaart brengen van uzelf naar de wereld/systeem

Trisha Brown construeerde een systeem om inhoud en vorm te creëren. Gedurende deze workshop analyseren we Accumulation, Group Primary, Accumulation, Locus en the Add & Return Phrase van Foray Forêt. We bekijken hoe ze invloed uitoefenen op de full-bodied frasewerk uit de verschillende cyclussen. De 3de workshop is opgebouwd rond solo improvisaties en focust zich op het sturen en in kaart brengen van ons lichaam. Via verschillende interactieniveaus zal ons ruimtelijk bewustzijn groeien. 

Workshop #4: Zaterdag 20/05
Frases//frases//Frases

In deze workshop leren we enkele ritmische frases uit onder andere Watermotor, Horses van Newark en Soft Phrases van Foray Forêt kennen. We raken een breed scala uit Trisha Browns aanpak van beweging aan. In deze les ligt de focus op het gedetailleerd aanleren van frases en hoe deze in te zetten in ons eigen onderzoek. 

Biografie Samuel Wentz
Samuel Wentz is een Amerikaanse danser, oorspronkelijk afkomstig uit North Dakota. In 2006 begon hij aan zijn professionele opleiding bij Idyllwild Arts Academy. Drie jaar later behaalde hij zijn bachelor diploma op NYU Tisch School of Arts en later kreeg hij de prijs voor Teaching Fellowship als een MFA kandidaat van Bennington College in 2016. Op dit moment werkt Samuel Wentz bij Trisha Bown Dance Company als danser en docent. Vroeger werkte hij onder meer samen met Wally Cordona + Jennifer Lacey, Mark Morris, Gerald Casel, Jmy James, Kidd en Christopher Williams. Hij gaf les aan P.A.R.T.S. (BE), U.W. Milwaukee, U.C. Berkley, U.A. Tucson, Duke University, Yale University, the ADF Winter Intensive in Pasadena. Samuel Wentzs lessen zijn gebaseerd op verschillende invloeden uit zijn studies bij Baraba Mahler, Gerald Casel en het werk van Trisha Brown.  

Inschrijving en verdere informatie
Stuur een email naar Jens Buysschaert, jens@parts.be

 

 

Open House 2017 - Fotoreeks

Op zondag 19 maart gooiden we onze deuren open voor publiek. Alle nieuwsgierigen konden een blik achter de schermen werpen. We legden deze fijne namiddag vast op de gevoelige plaat. 

Open House 2017 - Picture by Tine Declerck (http://www.tine-declerck.be/)

Open House - Contemporary Class with David Hernandez - Picture by Tine Declerck (http://www.tine-declerck.be/)Open House - Ballet Class with Janet Panetta. Picture by Tine Declerck (http://www.tine-declerck.be/)

Open House - Macrobiotic coffee break - pictur by Tine Declerck (http://www.tine-declerck.be/)

Pictures by Tine Declerck 
http://www.tine-declerck.be/

Foto’s van onze Training Cycle studenten in een Boris Charmatz’s workshop

Workshop Boris Charmatz (Photo by Tine Declerck)
Workshop Boris Charmatz (Photo by Tine Declerck)
Workshop Boris Charmatz (Photo by Tine Declerck)
Workshop Boris Charmatz (Photo by Tine Declerck)
Foto's door Tine Declerck, website http://www.tine-declerck.be

Foto's van P.A.R.T.S. @ work #9 en #10

Foto's door Tine Declerck, website http://www.tine-declerck.be

 

Een Impressie door een van de studenten

Nieuwe gezichten, nieuwe ervaringen, een nieuwe stad – kortom een nieuw leven. Ongeveer drie maanden geleden ging ons eerste jaar van start. Vanaf dag één was het intens, maar op een goede manier. De groep deelt eenzelfde enthousiasme voor danspraktijk en –theorie. De interesse in de ontstaansgeschiedenis en recente ontwikkelingen binnen het danslandschap is groot. Hoewel we uit alle hoeken van de wereld komen met verschillende culturele achtergronden en een verschillende moedertaal, vinden we toch een manier om met elkaar te communiceren, en onze ervaringen te delen. We gebruiken al deze verschillen op een productieve manier en bouwen zo aan een eigen en veelzijdige groep.

De lessen, die we tot nu toe gekregen hebben, zijn erg verschillend: Elke leraar heeft zijn of haar eigen traject, ervaring hierdoor verschilt hun manier van lesgeven en informatie overdracht. We moeten leren omgaan met de vele en diverse bewegingspatronen, vooral onze lichamen moeten zich aanpassen. P.A.R.T.S. biedt ons een platform aan, om eigen werk te presenteren en stimuleert ons om te tonen waaraan we werken en waarin we tijd investeren.

Elke dag valt er iets nieuws te ontdekken of the her-denken, zelfs al gaat om een klein detail. Hierdoor evolueert onze aanpak en blijven we alert verder zoeken.

Ik ben heel er blij om deel uit te maken van deze generatie.

Een impressie door pianobegeleider François Chamaraux

In P.A.R.T.S. wordt elke balletles live begeleid. Hoewel de muzikant een belangrijke rol speelt en altijd aanwezig is tijdens de lessen, is hij niet altijd zichtbaar.  Dit jaar verzorgen François Chamaraux, Elisabeth Flynn en Pieter Smout de pianobegeleiding. François Chamaraux schreef een reflectie over zijn job neer:

Muziekscholen en conservatoria leiden pianisten vaak op tot solisten. Zelf op hoog niveau worden ze begeleidt naar een solitaire praktijk. Begeleiding is in vergelijking hiermee een heel andere kunst, die een specifiek apparaat aan vaardigheden vereist. Het grootste verschil schuilt in het belang van het luisteren en het permanente bewust zijn van het handelen van de andere kunstenaars. Indien nodig moet de begeleider flexibel zijn en zijn spel aanpassen. Het is deze interactie met andere kunstenaars, die ik interessant vind. Het geeft me het gevoel dat mijn kunst ten dienste staat van anderen.

Meer nog, door improvisatie en onverwachte arrangementen is het begeleiden van dansers spannend en boeiender. Spontaneïteit is zelfs mogelijk tijdens balletlessen waar strikte parameters (tempo, ritme, etc.) gehanteerd worden.  Improvisatie - het uitvinden van melodieën, het zoeken naar harmonieën - ligt me, van begin af aan, nauw aan het hart. Improvisatie wordt zelden teruggevonden in een niet-jazz gerelateerde piano praktijk. Pianobegeleiding van dansers komt voor mij het dichts in de buurt.

Een ander aspect dat ik enerzijds in het begeleiden van dansers, anderzijds in verschillende dansstijlen (hedendaags, klassiek, traditionele Europese dans) terugvind, is de bijzondere link tussen muzikant en danser.  Wanneer ik voor dansers speel moet ik hen ondersteunen, niet overstemmen. Enkel door de energie van mijn spel en muziek over te brengen naar hun bewegingen, kan ik hen zin geven om te dansen op diverse manieren. Uitgerekend dit, daagt me elke les terug uit. De link tussen dansers en muzikant is onzichtbaar en vaak heel discreet, maar altijd aanwezig. Dit is zeker het geval bij P.A.R.T.S. waar ik speel voor een groep jonge en enthousiaste studenten, afkomstig van over de hele wereld. Week na week kom ik meer over hen te weten. Ik ben heel dankbaar voor de verschillende wendingen die me naar Brussel brachten, een stad met plaatsen zoals P.A.R.T.S. waar je je interesses en mogelijkheden te volle kan ontwikkelen en benutten.

One to One - Open Call voor hedendaagse dansers in Brussel

DAG VAN DE DANS
P.A.R.T.S. & Benjamin Vandewalle i.s.m. Rosas en Kaaitheater

Foto door Nikola Milatovic
Foto door Nikola Milatovic

Brussel kent een levendige en internationale dansscene. In het kader van Dag van de Dans 2017 brengen P.A.R.T.S. en Benjamin Vandewalle, in samenwerking met Rosas en Kaaitheater, een grote groep dansers samen in de straten van Brussel.

De groep dansers deelt zich op in vele duo’s. Per twee personen leggen ze een persoonlijk parcours af binnen een vooropgesteld stadsdeel (Centrum, Molenbeek, Zavel). De dansers laten zich inspireren door de architectuur, de voorbijgangers en de plaatselijke dynamiek, en gaan in dialoog met die specifieke stedelijke context.

De toevallige ontmoetingen die hieruit ontstaan, maken omstaanders tot publiek. One to One : één danser, één toeschouwer, zo begint het verhaal. De toevallige passant kan de dansers volgen in hun persoonlijke traject of gewoon de eigen weg verderzetten.

De verschillende trajecten worden gefilmd, gedocumenteerd en samengebracht door studenten audiovisuele vorming.

P.A.R.T.S. en Benjamin Vandewalle doen een oproep aan alle Brusselse dansers om samen te werken aan deze stedelijke interventie. Brussel is al lang een smeltkroes en laboratorium van de internationale hedendaagse dans. In One to One komen alle strekkingen, kleuren en stijlen van deze diverse gemeenschap samen, om elk, één voor één, hun verhaal te dansen in de straten van Brussel.

Een korte voorbereiding volstaat om dit evenement in goede banen te leiden. Alle geïnteresseerden komen samen op zondag 23 april. In een werksessie van maximaal drie uur zal Benjamin een kort woordje uitleg geven. Hij legt een score voor met enkele spelregels, waarna we meteen even de straat op gaan.

Voor wie:

  • - Professionele dansers, dansstudenten, amateurdansers
  • - Minimum leeftijd 17 jaar
  • - Ervaring met improvisatie
  • - Lef hebben om op straat, in de publieke ruimte, te dansen
  • - Wegens de omvang van het project is het helaas onmogelijk om een verloning te voorzien.

Wanneer:

  • - Voorbereiding: Zondag 23 april, 10.00 – 13.00
  • - Dag van de Dans: 29 april 2017,13.00 – 17.00

Waar:

  • - Voorbereidingsdag: P.A.R.T.S., Van Volxemlaan 164, 1190 Vorst
  • - Dag van de Dans: samenkomst in Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel

Hoe deelnemen:

Wij kijken er alvast naar uit. Tot dan! 
P.A.R.T.S. & Benjamin Vandewalle

Herdenking Bozar 22 Maart.

Anne Teresea De Keermaeker, P.A.R.T.S. en Rosas nodigden samen met Circles – we have a choice uit tot een verbindingsritueel. Er werd samen bewogen en gezongen als een ingetogen herdenking van de slachtoffers.  

  

Pictures by Anne Van Aerschot.

 

P.A.R.T.S.@work #11 - Zondag 26 maart, 17h00


PROGRAMMA
 

Poly’s Pulse - Reflected Polymetricity

Een ritmisch onderzoek op basis van dans en muziek,
naar spiegeling en elkaars reflectie. 
Hoe kunnen we een polsslag delen?
Fish are jumping, porgy.

Choreografie: Naïma Mazic
Performance: Ana-Filipa Botelho, Calvin Carrier, Synne Elve Enoksen, Tessa Hall, Mei-Ning Huang, Keren
Kraizer, Ivan Lucadamo, Lydia Mcglinchey, Tim Nouzak
Muziek: Ana-Filipa Botelho, George Gershwin and Naïma Mazic
Kostuum/scenografie: Naïma Mazic
Choreografische assistentie: Sien van Dycke
Met de hulp van: Lola Drubigny, Talia De Vries and Haggai-Cohen Milo
Met dank aan Nïm, P.A.R.T.S. and Projection Room Brussels

Inside issues 
 
sound
light
body
soul
and some questions
Choreografie & Performance: Keren Kraizer 
Guerrassimenko

HUMAN-OBJECT / OBJECT-HUMAN experimentation

Choreografie
: Némo Flouret
Performers: Solène Wachter, Audrey Mérilus, Synne Enoksen, Rafael Galdino, Némo Flouret
Muziek: La Llorona by Chavela Vargas - La Strada Is on Fire, Pt. 2 by Vitor Joaquim 
 
FREE ENTRANCE, NO RESERVATION REQUiRED!

Open house – Zondag 19 maart 2017

Op zondag 19 maart organiseert P.A.R.T.S. zijn jaarlijkse Open House. Dit is de ideale gelegenheid om kennis te maken met onze school, studenten, docenten en stafmedewerkers. Tijdens deze dag tonen de studenten hun persoonlijk werk en kan u lessen klassieke en hedendaagse dans bijwonen. 

 

Open lessen

De balletles wordt gegeven door Janet Panetta. Naast P.A.R.T.S. doceert ze bij Tanztheater Wupperthal en Impulstanz. Janet Panetta werkt met de studenten aan de bewustwording van hun lichaam en scherpt hun technische vaardigheden in de klassieke dans aan. 

De les hedendaagse dans wordt gegeven door David Hernandez. Hij begon zijn carrière als danser bij Trisha Brown Company in New York en co-choreografeerde met Anne Teresa De Keersmaeker Zeitung, Keep Still en D’un Soir un Jour. Tijdens de lessen focus David Hernadez op een efficiënte lichaamshouding als vertrekpunt voor beweging. Hij leert de studenten omgaan met zwaartekracht als een partner in de ontdekking van het vallen en de herverdeling van gewicht.

Persoonlijk werk 

Tijdens de open house krijgt u een sneak peak op het persoonlijk werk van de studenten.

Een blik achter de schermen

Tijdens de Open House kan u een selectie van ons foto- en video archief inkijken.  Zo krijgt u een beeld over de evolutie van de school en het dagdagelijkse leven in P.A.R.T.S. 

Macrobiotische keuken

P.A.R.T.S. biedt de studenten dagelijkse een macrobiotische lunch aan.

Chef-kok Arnaud Tabary en zijn team zorgen voor enkele frisse en gezonde snacks in de keuken van de school. Kom en proef van onze macrobiotische keuken.

Planning

13u30 – 14u45

Studio 1: Balletles met Janet Panetta.

Studio 2: Hedendaagse techniek met David Hernandez.

Studio 3: Presentaties persoonlijk werk door studenten.

 

15u15 – 16u30

Studio 1: Balletles met Janet Panetta.

Studio 2: Hedendaagse techniek met David Hernandez.

Studio 3: Presentaties persoonlijk werk door studenten.

 

13u30 – 17u00 (doorlopende uren)

Studio 4: Fototentoonstelling

Studio 5: Videotentoonstelling

 

We nodigen u van harte uit op onze Open House. En verwelkomen u graag in onze school. Tot dan!

Foto’s van onze Training Cycle studenten in een Boris Charmatz’s workshop (februari 2017)

Twee weken lang volgenden onze studenten een intensieve workshop onder leiding van Boris Charmatz. 
Klik hier voor een blik achter de schermen.

Workshop Boris Charmatz (Photo by Tine Declerck)

Pictures by Tine Declerck, website http://www.tine-declerck.be


 

Foto's van P.A.R.T.S. @ work #9 en #10

De vijf voorafgaande weken namen onze studenten deel aan theaterworkshops geleid door Gabel Eiben, Alejandra Theus, Thomas Ryckewaert and Kuno Bakker. Hier vindt u een fotoreeks van het toonmoment tijdens P.A.R.T.S. @ Work #9 & #10, dit weekend. 

Foto Tine Declerck - http://www.tine-declerck.be 


PARTS @ work 9 en 10: theater - 10 en 11 februari, 19u

In het programma van PARTS heeft de jaarlijkse theaterworkshop een speciale plek. Het podium is de natuurlijke habitat van een danser, maar wat gebeurt er als ze er vooral moeten communiceren met taal, in plaats van met beweging? De studenten onderzoeken dit in een workshop geleid door acteurs en regisseurs. Dit jaar werkten ze vijf weken in vier groepen, met Gabel EibenAlejandra TheusKuno Bakker en Thomas Ryckewaert; Wat ze ondervonden en leerden kan alleen maar afgerond worden in de interactie met het publiek!

Met docenten die uit verschillende hoeken van de theaterwereld komen en het werk dat ze met de PARTS-studenten  is even divers. De bronnen reiken van Shakespeare’s Midzomernachtsdroom en Phaedra’s Love van Sarah Kane, tot Mouchette van Arne Sierens en teksten die door de studenten zelf geschreven werden.

Vrijdag 10/2, 19u: stukken gemaakt met Gabel Eiben en Kuno Bakker
Zaterdag 11/2, 19u: stukken gemaakt met Alejandra Theus en Thomas Ryckewaert

Vrije toegang; geen reservaties. Beperkte capaciteit, dus kom op tijd!

 

Publieke workshops Trisha Brown repertoire workshops voor professionele dansers en dansstudenten – 4 zaterdagen in januari en februari

PARTS organiseert vier eendaagse workshops met repertoire van Trisha Brown, gegeven door Kathleen Fischer, voormalig danser bij de Trisha Brown Company. Elke workshop draait rond materiaal van een specifieke choreografie van deze Amerikaanse choreografe, pionier van de post-moderne dans.
Elke zaterdag heeft een ander programma, je kan dus aan één of meerdere weekends deelnemen. 
De dag start met een techniekles en gaat verder met een workshop waarin bewegingen en compositionele elementen uit sleutelwerken van Trisha Brown aangeleerd worden. 
Een zeldzame kans om jezelf met dit beroemde en invloedrijke werk te confronteren, mis ze niet!

Praktisch
De workshops zijn voor professionele dansers en dansers in een voltijdse dansopleiding. Minimumleeftijd is 18 jaar. Maximaal 15 deelnemers per workshop. 
De workshops duren een volledige dag, van 10u tot 17u30, met een middagpauze tussen 13u15 en 14u30.
Deelname kost 50€ per dag. 

Om je in te schrijven stuur je een email naar Jens Buysschaert, met daarin je contactinformatie, de dag(en) waarop je wenst deel te nemen, en een beknopt cv. Je krijgt dan een email terug met de betalingsgegevens. Opgelet, je inschrijving is pas definitief wanneer we je betaling ontvangen hebben! 

Inhoud van de les
Via improvisaties en somatische praktijken werken dansers aan verbindingen tussen hun innerlijke en externe omgeving. Individuele en collectieve oefeningen zorgen voor de creatie van een forum waarin nieuwe perspectieven en een versterkt bewustzijn kunnen worden ervaren. Dit is de basis-voorbereiding om te beginnen werken met frasen/choreografie/performance, en kan worden toegepast in verschillende disciplines.
We werken dan verder met ruimtelijke helderheid, anatomisch bewustzijn, bewustzijn van de adem, volgehouden focus, efficiëntie, verplaatsen van gewicht en een heldere verticaliteit, om te komen tot het bewegingsmateriaal van het Trisha Brown repertoire. Dansers leren het dansmateriaal op een hoog niveau aan, zoals de dansers van de Trisha Brown Company moeten doen; tegelijk is er ruimte om te ontdekken hoe je doorheen dit materiaal en de specifieke parameters van het werk jezelf kan uitdrukken. 

Inhoud  van de workshops 
Zaterdag 14 januari  Set and ReSet (1)
We leren een van de basisfrasen uit het beroemde werk Set and ReSet (1983). Het dansmateriaal komt uit een duet uit het midden van de choreografie, een lange unisono met snelle en pittige wijzigingen in de relatie tssen de dansers. Het is een mengeling van veellagige ruimtelijke en fysieke precisie en een open lichtheid, een plezier om te dansen. 

Zaterdag 21 januari Set and ReSet (2)
We leren een ander basismateriaal uit het beroemde werk Set and ReSet (1983). Het duet Brown's Sweaters bevat een idiosyncratische wildheid, die in de originele versie werd vergezeld van een ballet-versie van hetzelfde materiaal. De beweging danst met horten en stoten rond in de ruimte, met plotse pauzes die Brown vulde met spanning en opwinding die overloopt in de volgende beweging. We zullen zoeken hoe onze eigen wildheid zijn weg kan vinden in de specifieke choreografie en hoe we elkaars ontstuimigheid op een speelse manier kunnen volgen zonder onze eigen kwaliteiten op te geven. 

Zaterdag 28 januari Astral Convertible 
Deze workshop spitst zich toe op materiaal uit Astral Convertible (1989), het derde werk in Browns Valiant-reeks, waarin Brown haar typische principes toepast op een meer technische en atletische dansvorm. We zullen werken rond twee materialen: de eerste beweegt vrij doorheen de ruimte in eenvoudige trekken. In de tweede vermengt een dierlijk gevoel en ritme met de typsiche Brown-geometrie, wat een bijzonder soort virtuositeit creëert.

Zaterdag 4 februari Enigma and the Bones – Foray Forêt VOLZET
Ter voorbereiding van het vaste frasemateriaal spenderen we de ochtend aan gestructureerde improvisaties en exploraties, duetten en solo's die een bewustzijn van het skelet en de articulatie van de gewrichten teweegbrengen, en de poort openen voor impulsen die voortkomen uit de nieuwe staat van lichaam/geest. Deze mengeling van fysieke levendigheiden open bewustzijn is de achtergrond voor de exploratie van dansfrasen uit  Foray Forêt (1990), het eerste werk uit de cyclus Back to Zero, waarin Trisha Brown werkte rond enigma en 'onbewuste' gebaren als bronnenmateriaal voor beweging. 

Kathleen Fisher 
Kathleen Fisher is danseres, docente en bodyworker. Ze was lid van de Trisha Brown Dance Company van 1992 tot 2002, werkte mee aan de creatie van zes chorografieën van Trisha Brown en danste in verschillende repertoirestukken, waaronder solo's, Accumulation, en If you couldn't see me. Ze gaf TBDC lessen, workshops en lecture demonstrations voor professionele en aspirant dansers, kinderen en dansdocenten over de hele wereld, waaronder repertoireprojecten bij PARTS, CNSMD Parijs, CNSMD Lyon en CNDC Angers. Daarnaast is ze blijven werken als danser en performer bij Bebe Miller Company en Jane Comfort and Company, plus uitstapjes naar theater, film, somatics en kunsttherapie. Ze is een Certified Yoga Teacher, Licensed Massage Therapist en Certified Craniosacral Therapist. Momenteel woont ze in Bimini, Bahamas waar ze wilde dolfijnen observeert en ermee danst. Haar huidige interesses gaan vooral uit naar het exploreren van dans als een vloeiend medium en creatieve communicatie met andere wezens, meer bepaald zeezoogdieren. 

Inschrijving en verdere informatie
Stuur een email naar Jens Buysschaert, jens@parts.be

 

Onderweg naar Wuppertal Tanztheater

Twee weken geleden trokken de studenten naar Wuppertal Tanztheater voor de voorstelling Victor. Onderweg hielden ze een tussenstop in Düsseldorf, waar ze K20 en K21 bezochten. Ze legden hun bezoek vast in een reeks foto’s.

 

 

 

PARTS @ WORK 4-8: Eindpresentaties Research Studios

Sinds augustus 2015 was een groep van 9 choreografen actief in het tweede pilootproject van het Research Studios programma in PARTS. Ze werkten rond de relaties tussen choreografie en muziek, doorheen seminaries, workshops en studiowerk. Aan het einde van hun traject tonen ze de resultaten van hun onderzoek en creatiewerk, zowel afgewerkte stukken als work-in-progress. Verschillende stukken werden gecreëerd in samenwerking met muzikanten en componisten uit de manama Hedendaagse Muziek van KASK & Conservatorium – School of Arts Gent, met wie ze een semester lang een gezamenlijk programma doorliepen.

PARTS @ WORK 4: Zaterdag 10/12 om 20.00 in PARTS
Black noise by Vicente Colomar with Talia De Vries, Susanna hood, Janet Novas, Kaja Farszky, Erika Vega
Quartet by Nicoletta Favari, Christopher Salvito, Theodore Livesey
Sharing HOME (Havana and Vienna 2016) by Naima Mazic and William Ruiz Morales with Sien Van Dycke, Ana-Filipa Botelho, Christopher Salvito

PARTS @ WORK 5: Zondag 11/12 om 17.00 in PARTS
FIGURES3 by Talia De Vries
Las Piernas by Vicente Colomar with Janet Novas, Ricardo Santana
PARTS @ WORK 6: Zondag 11/12 om 20.00 in PARTS
ALMOSTEVERYTHINGHAPPENS by Klaas Freek Devos with Liza Baliasnaja, Stefan Govaert, Patrik Kelemen, Azahara Ubera Biedma, Talia De Vries, Niuna Fufjkuoka, Quentin Meurisse, Ensemble Fractales (Gian Ponte, Benjamin Maneyrol, Renata Kamberova, Marion Bogel, Diego Countino)
Zinneke + La Manada by Azahara Ubera Biedma with Carlo Siega, Ana wild, Irina Favero Longo, Justine Maxelon, Lydia McGlinchey, Julie rubies, Sara Sanchez, Synne Elve Enoksen, Kaja Farszky

PARTS: Van Volxemlaan 164 1190 Brussel
Tickets: 5€
Reservaties (enkel tijdens weekdagen): mail@parts.be of 02 344 55 98

 

PARTS@work 7/ SMOG N. 15: Vrijdag 16/12 om 20.30 in Project(ion) room
Experiment on extended resonance by Klaas Freek Devos, Carlo Siega and Carlo Prampolini
PoLybess by Naima Mazic, with Ana-Filipa Botelho, Simon Florin, Tessa Hall, Keren Kraizer, Ivan Lucadamo, Calvin Carrier, Lydia McGlinchey, Synne Elve Enoksen, Huang Mei-ning, Timothy Nouzak
Wild ducks by William Ruiz Morales with Hanna Kölbel, Susanna hood, Talia De Vries

PARTS@work 8/ SMOG N. 15: Zaterdag 17/12 om 20.00 in Project(ion) room
Music is... by Susanna Hood with Vicente Colomar, Talia De Vries, Simon Florin, Hanna Kölbel, Carlo Siega
Franken vs. Franken by Patrik Kelemen, with klaas Freek Devos 

Georganiseerd in samenwerking met S M O G, een platform voor hedendaagse muziek dat maandelijks een concertprogramma organiseert – www.smogmusic.org. 

Project(ion) room: De Praeterestraat 55, 1180 Brussel
Tickets: 5€
Reservaties: info@projection-room.com of info@smogmusic.org  of 0495 65 33 73

 

Op 14 december is er ook een programma in de Miryzaal van KASK & Conservatorium – School of Arts Gent.
Miry Concertzaal, Bieskapelstraat 9, 9000 Gent
Tickets: 10/5€
Reservatie: www.ticketsgent.be or 09 225 01 01. 

 

Zin in nog meer jong en vers werk? Parallel aan PARTS@WORK kan je nieuwe try-outs en voorstellingen bekijken tijdens het Working Title Festival van workspacebrussels.

photo: Tine Declerckphoto: Tine Declerckphoto: Tine Declerck

 

PARTS @ WORK 3: vr 25/11 om 19u

In PARTS@WORK 3 tonen de studenten van het 1e jaar Training cyclus  werken die ze maakten tijdens de workshop compositie onder leiding van choreograaf Daniel Linehan.
Gratis toegang, maar reservatie is sterk aanbevolen!
Reservaties: mail@parts.be  of 02 344 55 98 (enkel tijdens de weekdagen)

PARTS @ work #2: zon 23/10 om 17u

De tweede PARTS @ work dit jaar toont eigen werk van studenten uit de Training- en Research-programma's.

MEETING POINT (25’) – SOULEYMANE SANOGO
Hier gebeurt het. We komen uit alle hoeken van de wereld, maar hier zijn we samen. We zijn tien mensen, die de zelfde ruimte delen, tijd met elkaar doorbrengen en op zoek zijn naar een gedeelde bestemming. We proberen een oneindige harmonie te bereiken. Beweging is onze gedeelde taal en met een eenvoudige choreografie kunnen we ons doel en een nieuw, gedeeld vertrekpunt bereiken.

Eén ding weten we zeker: we moeten altijd tijd en ruimte delen om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Dus hoe zullen we omgaan met de korte tijd, die we met jullie delen?

Dansers: Thomas Higginson, Maureen Bator, Vasco Mirine, Papis Faye, Myriam Gomez, Julia Rubies, Ivan Lucadamo, Moonie Van Tichel, Miguel Ramirez Munoz, Calvin Carrier and Souleymane Sanogo
Music: Sweet love for planet earth’ by Fuck Buttons, ‘Love is gone’ by David Guetta 

SOLO (10') – WAI LOK CHAN
Klei: Ademhaling, maakt vloeibaar en stolt.

Danser: Wai Lok Chan
Muziek: ‘Immerse’ by River Guergeurian

SOLO (10') – VASCO MIRINE
Ik werk voornamelijk rond uitademen, hoe kan de adem zijn weg vinden tot in de gewichten and tot in de relatie tussen performer en publiek

Danser: Vasco Mirine
Music: /

WILD DUCKS (40') - WILLIAM RUIZ MORALES:
Met Wild Ducks willen we enkele resultaten delen van werk, dat we de afgelopen maanden ontwikkelden. Met dit project bestuderen we nieuwe mogelijkheden voor vertelmethodes binnen hedendaagse performance kunsten. We willen een circulair narratief, dat niet gebaseerd is op lineariteit, maar wel werkt bij de toeschouwer en de productie van ficties, onderzoeken. We willen bewegen binnen de grenzen van een steeds opnieuw te construeren verhaal en abstractie.

Dit project is mogelijk door de samenwerking met Sussana Hood, Hanna Kölbel, Manolis Tsipos en Talia de Vries

De presentaties gaan door in de studio's van PARTS.
Reserveren is niet noodzakelijk maar wel aangewezen gezien de beperkte capaciteit! Stuur een mail naar mail@parts.be. 
De volgende PARTS @ work gaat door op 26 en 26 november (te bevestigen).

 

PARTS @ work #1: zat 24/9 om 19u

De eerste PARTS @ work dit jaar toont het werk van Research Studios-student Vicente Colomar:

'Las Piernas' (50')
Idee, creatie, dans: Vicente Colomar, Janet Nova, Ricardo Santana
Geluid: Patrik Kelemen

A performative researching  project about the idea of “displacement”. The first stage of this project was produced and held at the “Festival Veranos de la Villa” in Madrid with the support of “Coreógrafos en Comunidad” and “Centro Cultural Conde Duque”.

'Zapping' (video, 13')
Idee, creatie en mix: Vicente Colomar, met fragmenten uit verschillende films, documentaires en tv-programma's.  with pieces of different movies, documentaries and television program.

 ¿what happens when you mix television and identity?

De presentaties gaan door in de studio's van PARTS.
Reserveren is niet noodzakelijk maar wel aangewezen gezien de beperkte capaciteit! Stuur een mail naar mail@parts.be. 

De volgende PARTS @ work gaat door op 23 oktober (te bevestigen) 

 

Research Studios werken samen met School of Arts Gent

De derde en laatste cluster van de Research Studios staat in het teken van ‘The musical body’: op welke manier kunnen muziek en choreografie elkaar beïnvloeden, voorbij de ‘klassieke’ wijze waarop muzikanten de muziek voor een choreografie verzorgen? In hun exploratiedrang zijn muziek en dans al langer op elkaars terrein gaan kijken: componisten schrijven muziek waarin het lichaam en de bewegingen van de muzikant belangrijke parameters worden, en choreografen laten zich in hun composities inspireren door werkwijzen uit de muziek.

Gedurende de vier maanden van deze cluster gaan de Research-studenten daarom een samenwerking aan met een groep van 13 muzikanten, studenten aan de master-na-master hedendaagse muziek aan de School of Arts van Gent. Zij volgen een gezamenlijk traject met seminaries, workshops en projecten die ze samen ontwikkelen en waarbij de hybriditeit voorop staat. Ze werken met choreograaf Thomas Hauert, performer Myriam Van Imschoot, theoretici Paul Cranen en Rudi Laermans, componisten Matteo Fargion, Simon Loeffler, Jeremiah Runnels en Fredy Vallejos. Het programma wordt geleid door Gabriel Schenker (performer, choreograaf) en Tom Pauwels (muzikant).

Het is niet de eerste keer dat PARTS samenwerkt met de Manama hedendaagse muziek, die een sterke connectie heeft met et Ictus-ensemble dat ook op de campus van PARTS gevestigd is: in 2013-2014 was er een gezamenlijke creatie van dansers en muzikanten onder leiding van Tom Pauwels en choreograaf Andros Zins-Browne, en in 2014-2015 begeleidden de muzikanten de duetten van de studenten van het 2e jaar Training.

In december worden de resultaten van de samenwerkingen aan het publiek vertoond in Brussel en Gent. Meer informatie hierover volgt in de loop van de maand november.

 

PARTS graduates succesvol in jaaroverzicht 2016 van Tanz magazine

Anne Teresa De Keersmaeker krijgt de titel 'Choreografe van het Jaar' toegekend door Tanz magazine, naar aanleiding van hun Jahrbuch 2016.
In dit jaaroverzicht geven 22 Duitse en 20 internationale danscritici aan welke voor hen de meest in het oog springende dansproducties waren in 2016, wie de interessantste choreograaf was, de beste danser of het belangrijkste gezelschap.
PARTS-directeur De Keersmaeker werd ook reeds in 2012 en 2013 gekozen als beste choreograaf.

Maar ook vele van haar ex-studenten scoren zeer goed! Niet minder dan 14 voormalige PARTS-studenten werden geniomineerd in de verschillende categorieën. Dit is een bijzonder groot aantal voor één school. 
De genomineerden zijn: Salva Sanchis (Catalonië/België, Generatie 1), Sidi Larbi Cherkaoui (België, Gen. 2), Cristian Duarte (Brazilië, Gen. 4), Jurij Konjar (Slovenië, Gen. 4), Etienne Guilloteau (Frankrijk/België, Gen. 4), Mette Ingvartsen (Denemarken/België, Gen. 5), Andreas Merk (Duitsland, Gen. 5), Eleanor Bauer (USA/België, Gen. 6), Marlene Monteiro Freitas (Kaapverdië/Portugal, Gen. 6), Mikael Marklund (Zweden/Duitsland, Gen. 7), Simon Mayer (Oostenrijk, Gen. 7), Daniel Linehan (USA/België, Gen. 8), Cecilia Lisa Eliceche (Argentinië/Nederland, Gen. 8) en Noé Soulier (Frankrijk, Gen. 8).

De meeste van deze kunstenaars werden geportretteerd in het boek 'P.A.R.T.S. – Twenty Years, 50 Portraits', dat in 2016 gepubliceerd werd en verkrijgbaar is via de boekhandel en de website van PARTS. (zie ook onderaan deze pagina)


Opening van het Academiejaar

Op  donderdag 29 augustus verwelkomden we de twaalfde generatie studenten voor het Training Cycle programma. 46 jonge dansers uit alle hoeken van de wereld startten gretig aan hun avontuur bij PARTS. Ze werden ontvangen door directeur Anne Teresa De Keersmaeker en het voltallige PARTS– en Rosas team. De studenten - afkomstig van Senegal, Japan, Brazilië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Spanje, Portugal, België, Tahiti, Noorwegen, Oostenrijk, Lithouwen, Israël, Zuid-Korea, Australië, Taiwan, Colombia, Hongarije, De Filipijnen, Marokko, Mozambique en het Verenigd Koninkrijk - werden via een strikte en internationale selectie procedure geselecteerd uit bijna 1200 kandidaten.

De avond werd verdergezet met de solo 55 van Ex-PARTS student Radouan Mriziga en afgesloten met een receptie in de studentenkantine.

De komende drie jaar zullen de studenten intensief trainen om hun techniek te perfectioneren. Ze zullen hun choreografische visies op scherp stellen tijdens compositie- en repertoirelessen. Via een reeks theaterworkshops zullen ze kennismaken met hun eigen stem en met de nodige dosis filosofie en sociologie zullen ze hun denkwereld en creatiecontext verruimen.

We staan te popelen om met deze gevarieerde en getalenteerde groep aan de slag te gaan en we kijken uit naar dit gezamelijke avontuur!

55 by Radouan Mriziga (photo Bart Grietens)

Work/Travail/Arbeid – Londen: 8,9 & 10 Juli 2016

Anne Teresa De Keersmaeker nodigde de elfde generatie studenten uit om, gedurende de performatieve tentoonstelling Work/Travail/Arbeid in de Turbine Hall van Tate Modern, deel te namen aan een workshop. Op het terras voor de ingang van het Switch House werd uitvoerig gewerkt met en rond de door De Keersmaeker ontwikkelde artistieke principes. 

Laura-Maria Poletti en Theo Livesey, twee dansers uit de elfde generatie schreven kort hun ervaring neer.

Laura- Maria Poletti – London Calling

Om het jaar af te sluiten nodigde Anne Teresa generatie XI uit om dee te nemen aan de Vortex Temporum tentoonstelling in Tate Modern. Het werd een viering van de afgelopen drie jaar, van het samen leren, trainen, zweten, dansen, macrobiotisch eten en ontwikkelen van grootse theorieën. Ze gaf ons een workshop (4x2u) voor het recent opgetrokken Switch House. Op basis van de choreografische principes, die ze gebruikte voor Vortex Temporum, leerde Anne Teresa ons een frase, het vertrekpunt voor het stuk, aan. Ze lichte toe hoe ze dit choreografische idee samen met de dansers (Rosas) en muzikanten (Ictus) kon laten uitgroeien tot een volwaardige partituur die stand hield naast de bestaande en complexe muzikale partituur van Grisey.

We werden gevraagd eigen en nieuw materiaal te ontwikkelen volgens de eerder vermelde principes. Dit leidde tot fantastische momenten. Door ieders specifieke omgang met beweging, dans en architectuur werd nieuw materiaal gedeeld , herverdeeld en aangewakkerd. In mijn optiek, beïnvloedden de ons omringende massieve constructies en nieuwe gebouwen van de Londense South Bank onze manier van spelen met organische en niet-organische lijnen, vormen en bewegingen. De workshop gaf het publiek een interessante kans getuige te zijn van deze creatie momenten en het al te vaak verborgen en geheim gehouden proces.

Op sommige momenten gingen we allemaal samen en improviserend aan de slag met het typisch wisselvallige weer in Londen. Hoewel dit onze laatste dagen als PARTS-studenten waren opende zich een waaier aan nieuwe manieren van dansen, samenwerken discussiëren, trainen als de eeuwige leden van generatie XI.

Theo Livesey

In het kader van Work/Travail/Arbeid in de Turbine Hall van Tate Modern namen de PARTS-studenten van generatie XI deel aan een workshop o.l.v. Anne Teresa. Er werd gefocust op de fundamentele principes van het oorspronkelijke werk Vortex Temporum.

Er zit een voyeuristisch kantje aan het ervaren van de methodologie achter het werk, wanneer het op hetzelfde moment mogelijk is om de performance te bekijken. Je krijgt de impressie niet enkel het werk te zien maar ook simultaan de studio in te duiken. Het is vergelijkbaar met het bekijken van een schilderij, terwijl je het constructieproces en elke laag pigment te zien krijgt waaruit het beeld is opgebouwd. 

Het was een surreële ervaring om onze studie af te ronden met de aanmoediging deel te blijven uit maken van creatieve processen. We werden er aan herinnerd dat er altijd inspiratie te vinden is in eenvoudige tools en methodologieën. Nu we onze eigen en erg verschillende wegen binnen de professionele wereld verder zetten, zullen we nooit vergeten dat we in de Londense regen, innig samen en vanuit onze nieren dansten.

Work/Travail/Arbeid at Tate Modern (photo Anne Van Aerschot)Work/Travail/Arbeid at Tate Modern (photo Anne Van Aerschot)

GXI Festival – 4-7 juli in PARTS, 19h30

Helemaal aan het einde van hun driejarig traject organiseren de studenten van Generatie XI hun eigen festival, waarin ze eigen werk tonen dat ze in de voorbije drie jaar ontwikkelden. Verspreid over vier verschillende programma’s tonen ze solo’s, duetten en groepswerk, snapshots, installaties en parcours.

Kom op ontdekkingsreis in PARTS!

Gratis toegang, maar de capaciteit is beperkt! Graag vooraf reserveren, via mail@parts.be of 02/344 55 98
Let op: voor het verrassingsparcours “Are you up to a challenge” op dinsdag 5/7 is er een apart reservatieadres: are.you.up.for.a.challenge@gmail.com

HET VOLLEDIGE PROGRAMMA KAN JE HIER DOWNLOADEN

Programma #1 – maandag 4/7, 19u30 (duur: ongeveer 2 uur)
Shipment van Efrat Galai, Jacob Storer en Lief Bigaré
Changes van Bilal Elhad
This Has (No) Name van Mario Barrantes Espinoza
Pub 2 van Karoliina Loimaala en Adriano Vicente
Celebrating van Stefaan Govaart
September 15#2 van Amanda Charmelo en Sien Van Dycke

Programma #2 – dinsdag 5/7 19u30 (duur: ongeveer 2 uur)
Let op: voor deze voorstelling zijn er twee mogelijke trajecten. Het gewone traject omvat de tentoonstelling, ‘Three exercises for performances’ en ‘Smile’. Het traject ‘Are You Up for a Challenge?’ omvat deze drie stukken plus ‘Up For A Challenge?’ Indien u wenst deel te nemen aan het laatste, dient u te reserveren via het aparte emailadresare.you.up.for.a.challenge@gmail.com. Annulering graag ook via dit adres meedelen, liefst 24u op voorhand. Het aantal plaatsen is beperkt!

GXI Exhibition: een tentoonstelling met beeldend werk van de studenten, samengesteld door Maya Oliva, Jacob Storer en Sien Van Dycke
Three Exercises For Performance van Mario Barrantes Espinoza, met Mario Barrantes Espinoza, Victoria Bryzgalova, Laura-Maria Poletti, Fannie Falk en Robin Haghi
Smile van Maya Oliva
Up For A Challenge van Sien Van Dycke en Jara Vlaeminckx


Programma  #3 – woensdag 6/7 19u30 (duur: ongeveer 2,5 uur)
Tantai van Adeniyi Adebayo Moyosore, Gorka Gurrutxaga Arruti, Nanie Oliva Randranasolo, Cebo Zuma en Souleymane Sanogo, met Gorka Gurrutxaga Arruti
Undefined van Ellada Damianou
Maggieville van Anika Edström Kawaji, Fannie Falk, Karoliina Loimaala en Maya Oliva 
Funeral for Lilith/Happy Dysphemist Day van Nikita Chumakov, met Liza Baliasnaja, Victoria Bryzgalova, Nikita Chumakov, Suelen Cristina Da Silva, Theodore Livesey, Emeric Rabot, Souleymane Sanogo en Adriano Vicente

Programma #4 – donderdag 7/7 19u30 (duur: ongeveer 3u)
De avond begint om 19u30. Het publiek kan vrij in- en uitlopen. Reserveren blijft noodzakelijk omwille van de beperkte capaciteit!

Something Instead Of Just Come Why Not door Something Instead Of Just Come Why Not
Dawn van Mårten Spångberg, in samenwerking met Liza Baliasnaja, Nikita Chumakov, Akiyoshi Nita, Laura-Maria Poletti, Sien Van Dycke, Eileen Van Os en Adriano Vicente

 

 


 

 

P.A.R.T.S. zoekt studentenkamers

Na de zomer verwelkomt P.A.R.T.S. een nieuwe generatie dansers van over de hele wereld. Daarom zijn wij momenteel op zoek naar studentenkamers, voor minstens een academiejaar en vanaf juli, waar er een sterk contact is tussen de studenten en de eigenaars. Vooral voor onze niet-Europese dansers zou het ideaal zijn om een kot te vinden waar de eigenaars de studenten een beetje willen helpen en steunen waar nodig. Zo zullen de studenten zich sneller en makkelijker kunnen aanpassen aan een nieuwe stad en cultuur.


Als u ons kan helpen of meer informative wil, stuur dan gerust een mailtje naar Els De Meyer, els@parts.be!

 

 


 

 

P.A.R.T.S. @ WORK 9 & 10

Programma: Donderdag 26/05, 19u
Alongside Traveling Light by Susanna Hood
Dance Patrik Kelemen
On Movement. Lecture by the Idiot by William Ruiz
Brick by Susanna Hood en Bryana Fritz

Doorlopend: concert van Patrik Kelemen (individuele performance)

Programma: Vrijdag 27/06, 19u
Almost Everything Happens by Klaas Freek Devos
More2Rhythm, less tütü(t) by Naima Mazic
Zinneke by Azahara Ubera Biedma
Stilness¨ or ¨Polymirrors by Naima Mazic
El Manisero by Vicente Colomar 

Doorlopend: concert van Patrik Kelemen (individuele performance)

Hierna nodigen de studenten het publiek uit voor informele feedback, muziek en open mic. 

De toegang is gratis, maar het is sterk aanbevolen om te resereven omwille van de beperkte capaciteit. Reserveren kan via mail@parts.be

 


 

 

Graduation Tour 2016

Een nieuwe generatie dansers, 35 jongeren uit 25 verschillende landen, studeert af in juni 2016, na 3 jaren van een intense danstraining in P.A.R.T.S.

Voor het finale werk binnen de opleiding zijn 5 internationaal erkende choreografen, Vera ManteroFabrice MazliahMarc VanrunxtEszter SalamonDaniel Linehangevraagd om elk een creatie maken met een kleinere groep studenten.Deze creaties worden, in combinatie met een selectie van eigen werk van de dansers, in een programma gegoten dat in verschillende theaters in België en enkele buurlanden te zien zal zijn.

Kom kennis maken met deze nieuwe generatie dansers, makers en artiesten.

Vijf verschillende stukken, tezamen even zo veel uiteenlopende benaderingen van compositie, theatraliteit en beweging.

 
 
Programma's

Programma 1:

‘Golden living dreams of visions (crystal mystic revelation and the mind’s true liberation)’ by Marc Vanrunxt with: Lav Crncevic, Louis Nam Le Van Ho, Souleimane Sanogo, Jacob Storer, Eileen Van Os.

Vanrunxt gaat samen met vijf dansers op zoek naar wat hen verbindt en hoe ze verschillen. Hij vertrekt vanuit klassieke hedendaagse muziek en psychedelische rockmuziek van de jaren 60 en 70.

‘Step Into The World (And Out)’ by Vera Mantero with Mario Barrantes Espinoza, Tina Breiova, Victoria Bryzgalova, Efrat Galai, Maya Oliva en Adriano Vicente.

Mantero duikt met zes dansers in dans en performance en scène en tijd en ruimte en ons leven en onze opvattingen en onze emoties en onze noden en onze zintuiglijke waarnemingen en onze verlangens…

 
Programma 2:

‘Six potentialities' by Fabrice Mazliah with Ellada Damianou, Fannie Falk, Theodore Livesey, Karoliina Loimaala, Akiyoshi Nita, Emeric Rabot.

De kennis van een danser bestaat niet enkel uit feiten en maten. Ze is vooral lichamelijk. Mazliah onderzoekt hoe die impliciete kennis kan worden gedeeld met een publiek en hoe door dit te doen iets nieuws ontstaat. Samen met zes dansers bouwt hij verder op het choreografisch proces van het stuk In Act and Thought van de Forsythe Company (2015).

‘World-End Mosaic’ by Daniel Linehan with Frank Gizycki, Gorka Gurrutxaga Arruti, Robin Haghi, Yuika Hashimoto, Sien Van Dycke en Jara Vlaeminckx.

Geïnspireerd door het boek ‘Why the World Does Not Exist’ van Markus Gabriel vertrekt Linehan vanuit het standpunt dat er niet één maar meerdere werelden bestaan. Dit niet-bestaan van één allesomvattende wereld ervaart hij niet als nihilistisch, maar als bevrijdend. Verlost van het idee van eenheid creëert Linehan met zes studenten een fascinerende, aantrekkelijke wanorde. 

Programma 3:

Wars & Dances (a ritual of ‘lore’)’ by Eszter Salamon with Liza Baliasnaja, Sid Barnes, Amanda Barrio Charmelo, Suelem Cristina Da Silva, Anika Edström Kawaji, Bilal El Had, Cassiel Gaube, Stefan Govaart, Laura-Maria Poletti, Kamola Rashidova, Nikita Chumakov, Noé Pellencin.

Overlevering’ (‘lore’) is “een cultureel gemeengoed dat beschikbaar is voor allen maar niemand toebehoort. Tegen de chantage van identiteit en voor zijn assemblage!” (Omar Berrada)
Salamon reflecteert met 12 dansers op geschiedschrijving en identiteit. Welke (dans)geschiedenis kennen wij, wat en hoe leren wij over deze geschiedenis en op welke manier kunnen we dit transformeren tot een meer emanciperende ervaring?

Programma 4: Een selectie van persoonlijk werk

'This page intentionally left blank' 
Voorstelling door: Theodore Livesey, Jacob Storer
Uitgevoerd door: Theodore Livesey, Jacob Storer

'Commensurate to be with'
Voorstelling door: Liza Baliasnaja
Samen met en uitgevoerd door: Liza Baliasnaja, Nikita Chumakov, Akiyoshi Nita, Laura-Maria Poletti

'Emotional fashions' 
Voorstelling door: Stefan Govaart
Uitgevoerd door: Sid Barnes, Amanda Barrio Charmelo, Stefan Govaart, Noé Pellecin, Sien Van Dycke

'The best is yet to come'
Voorstelling door: Louis-Nam Le Van Ho
Samen met en uitgevoerd door: Sid Barnes, Tina Breiova, Suelem Cristina Da Silva Oliveira, Anika Edström Kawaji, Cassiel Gaube, Robin Haghi, Yuika Hashimote, Theodore Livesey, Karoliina Loimaala, Kamola Rashidova, Souleimane Sanogo, Jacob Storer

 


Speeldata

 Monty: Montignystraat 3, B-2018, Antwerpen
8/06: programma 3: Ezster Salamon
9/06: Programma 2: Fabrice Mazliah & Daniel Linehan
10/06:Programma 1: Marc Vanrunxt & Vera Mantero 

Bestellen van tickets via Monty

Kaaitheaterstudio’s: O.L.V van Vaakstraat 81, 1000, Brussel
14-15/6: programma 1: Marc Vanrunxt & Vera Mantero
17-18/6: programma 2: Fabrice Mazliah & Daniel Linehan
21-22/6: programma 3: Eszter  Salamon
24-25/6: programma 4: Personal Work
Bestellen van tickets via Kaaitheaterstudio's

Campo: Nieuwpoort 31-35, 9000, Gent
14/06: Programma 3: Eszter  Salamon
15/06: Programma 2: Fabrice Mazliah & Daniel Linehan
Bestellen van tickets via Campo

Kunstcentrum Vooruit: Sint-Pietersnieuwstraat, 23, 9000, Gent
16/06: Programma 4: Personal Work
17/06: Programma 1: Marc Vanrunxt & Vera Mantero
Bestellen van tickets via Vooruit

PACT Zollverein: Bullmannaue 20A, 45327, Essen (DE)
20/06: Programma 1: Marc Vanrunxt & Vera Mantero
20:06: Programma 2: Fabrice Mazliah & Daniel Linehan
Bestellen van tickets via PACT 

ITs-festival: De Brakke Grond: Nes 45, 1012 KD Amsterdam (NL)
28/06: Programma 1: Marc Vanrunxt
28/06: Programma 2: Fabrice Mazliah & Daniel Linehan
29/06: Programma 1: Vera Mantero
Bestellen van tickets via ITs-festival 

 

 


 

 

AUDITIES P.A.R.T.S 2016-2019

Van maandag 4 tot zaterdag 9 april vonden de finale audities plaats voor studenten die zich wilden inschrijven voor de volgende driejarige Training cyclus van P.A.R.T.S. (2016-2019).

In de periode januari-maart werden in 24 Europese steden preselecties georganiseerd. Ook buiten Europa vond een aantal preselecties plaats, in Brazilië, Japan, Libanon, Senegal en de Verenigde Staten. In totaal namen 1.154 kandidaten deel aan deze preselecties.  
Van de 1.154 deelnemende kandidaten werden er 189 uitgenodigd om deel te nemen aan de Finale audities (4-9 april, Brussel). 
Op maandag 4 april presenteerden zich uiteindelijk 172 deelnemers  aan de Finale auditie. De 172 deelnemers aan de Finale auditie kwamen uit niet minder dan 49 landen. Vele Europeanen uiteraard, maar ook kandidaten uit Armenië, Australië, Brazilië, Canada, Colombia, Costa Rica, Cuba, Honduras, Filippijnen, India, Israël, Japan, Marokko, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore, Taiwan, Verenigde Staten en Zuid-Korea. Voor meerdere geselecteerde kandidaten uit Mozambique, Senegal en vooral Syrië kon niet tijdig een visum verkregen worden. Op donderdag 7 april werd een volgende selectie gemaakt. Een groep van 104 dansers kon de Finale auditie volmaken tot zaterdagavond 9 april. 

Uit deze groep werden uiteindelijk 44 studenten gekozen, die einde augustus hun driejarige studie in Brussel zullen aanvatten. 
Alle geselecteerde studenten hebben inmiddels officieel bevestiging gekregen van hun selectie. 
De groep is gelijk samengesteld uit 22 jongens en 22 meisjes. De geselecteerde studenten komen uit Australië, België, Brazilië, Colombia, Filippijnen, Frankrijk, Frans-Polynesië, Hongarije, Israël, Japan, Litouwen, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Zweden.

De jury voor de Finale auditie bestond uit vijf docenten (Anne-Linn Alselsen, Femke Gyselinck, Salva Sanchis, Lise Vachon, Sandy Williams), adjunct-directeur Theo Van Rompay en directeur Anne Teresa De Keersmaeker.

P.A.R.T.S. is zeer tevreden met het resultaat van een auditieproces dat zich in zeer moeilijke tijden voor Brussel heeft afgespeeld. De internationale auditiecampagne ging van start op 16 november 2015, net na de terroristische aanslagen in Parijs (13 november). Brussel kwam toen in een zeer negatief daglicht te staan in de internationale media. De schijnwerpers bleven maandenlang op Brussel gericht, en ‘Molenbeek’ werd in het buitenland synoniem voor een algemene radicalisering en terroristische dreiging. Met de vreselijke aanslagen in Brussel zelf (22 maart) kwam de stad helemaal in het oog van de internationale pers. Terecht heerste de vrees in PARTS dat de jonge dansers en choreografen het massaal zouden laten afweten. Voor de preselectie van 26 maart in Brussel zelf, annuleerden niet minder dan 52 van de 155 ingeschreven kandidaten hun deelname. 
Vorige week nog annuleerde het Tokyo Ballet een Maurice Béjart-voorstelling in Vorst-Nationaal, op nauwelijks 300 m van P.A.R.T.S., uit angst voor de veiligheidssituatie in België. Hotels en restaurants blijven leeg, het toerisme taant. Dat van de 189 gepreselecteerde kandidaten voor onze Finale auditie er uiteindelijk 172 effectief opdaagden, kan dan ook als een groot succes bestempeld worden. De zeven Japanse dansers die in Tokyo geselecteerd waren, begin januari, gaven overigens allemaal acte de présence voor deze Finale auditie. Twee van hen werden uiteindelijk gekozen als student. Het feit dat ondanks de extreem moeilijke politieke en maatschappelijke situatie toch méér kandidaten dan ooit in P.A.R.T.S. willen komen studeren, voelt aan als een enorme aanmoediging voor onze school. Èn voor Brussel.

Brussel, 25 april 2016 
Theo Van Rompay

PARTS @ WORK #5PARTS @ WORK #6

 

 


 

 

PARTS @ WORK #5 en #6

Tijdens de twee voorstellingen van PARTS @ WORK, presenteerden de studenten van het 3e jaar Training Cycle 2013-2016 hun persoonlijk Groep Werk. 

Over the course of four weeks the students have been collaborating in four groups of 8 to 9 people, on a concrete concept/idea of choice.  The students received propositions by several renowned choreographers, but.. the propositions came to the students anonymously.  Based on a written description, they have –as a group- developed their own ideas and concepts, in order to establish a group piece.  The result of this process will be presented during PARTS @ WORK #5 and #6. 

PROGRAM: 
PARTS @ WORK #5 - Thursday 10/12/2015 - 19h

AP.OBE.OOBE.OMG. - 40'
I am your father. 
Well, this umbrella looks like it.
What a nice portrait. 
You look so natural with these leaves. 
I feel like I am too connected to you, you know.
Wait, Rosie. Who would you be then? 
Can you call me from the other side?
PARTS @ WORK #5- photo: Tine Declerck.PARTS @ WORK #5- photo: Tine Declerck
Created and performed by: 
Liza Baliasnaja, Mario Barrantes Espinoza, Victoria Bryzgalova, Frank Gizycki, Noé Pellencin, Emeric Rabot, Jacob Storer, Jara Vlaeminckx.

LAV - 35'
We've been watching Jacques Tati. Did we like it? Maybe.
PARTS @ WORK #5- photo: Tine Declerck.PARTS @ WORK #5- photo: Tine Declerck
Created and performed by: 
Lav Crncevic, Suelen Da Silva, Fannie Falk, Robin Haghi, Louis Nam Le Van Ho, Kamola Rashidova, Sien Van Dycke, Eileen Van Os, Adriano Vicente.

PARTS @ WORK #6 - Friday 11/12/2015 - 19h
VIGOR - 30'
Vigor, professional power, less product more results. 

Instructions

Wide surfaces : diluted usage

To clean floors, tiles and other washable surfaces : pour only one measure of Compact&Strong in half a bucket of water. No need to rinse. Use Compact&Strong on a humid sponge or directly on stubborn stains and then wipe with a humid sponge.*

PARTS @ WORK #6 - photo: Tine Declerck.PARTS @ WORK #6 - photo: Tine Declerck
Created and performed by: 
Amanda Barrio, Nikita Chumakov, Ellatha Damianou, Stefan Govaart, uika Hashimoto, Karoliina Loimaala, Akiyoshi Nita, Maya Oliva, Laura-Maria Poletti.

SILENT PRODUCTIONS - 30'
PARTS @ WORK #6 - photo: Tine Declerck.PARTS @ WORK #6 - photo: Tine Declerck
Created and performed by: 
Sid Barnes, Tina Breiova, Anika Edström Kawaji, Bilal Elhad, Efrat Galai, Cassiel Gaube, Gorka Gurrutxaga Arruti, Theodore LIvesey, Souleymane Sanogo.

 


 

Vier samen met ons 20 jaar P.A.R.T.S. in Beursschouwburg & Kaaitheater

Het is exact 20 jaar geleden dat PARTS zijn deuren opende. Dat wordt dit culturele seizoen uitgebreid gevierd. In de zomer van 1994 beslisten choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en Bernard Foccroulle, toenmalig directeur van De Munt, om een nieuwe school voor hedendaagse dans op te richten. Nauwelijks een jaar later was de opening een feit, met een eerste generatie van 30 dansers en choreografen uit verschillende continenten.
Tien generaties studenten – uit alle windstreken en continenten – hebben gestudeerd aan PARTS dat zijn een goeie 400 dansers en choreografen.

Om dit bijzondere moment te vieren vroegen we aan drie generaties afgestudeerde studenten om een avond samen te stellen in Beursschouwburg.  Dit vond plaats van 12 tot 14 November 2015.

Generatie IX, Generatie I en Generatie VI kregen carte blanche.  Elke generatie bepaalde de inhoud van het programma: bestaand of nieuw werk, reenactments van oude PARTS formats of improvisaties op het moment zelf, live of via geprojecteerd beeld.  Een brug tussen wat toen was en nu is.  Elke avond werd gecoördineerd door een kunstenaarsduo uit de betreffende generatie.

Generatie IX 's programma overzicht kan je hier vinden en het overzicht van de video's/installaties vind je hier.

PARTS Generation 9 - Julien Josse - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 9 - Renan Martins de Oliveira - photo: Tine Declerck 
PARTS - Generation 9 - Mohamed Toukabri - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 9 - Polina Akhmetzyanova - photo: Tine Declerck
PARTS - Generation 9 - Video / Installations - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 9 - Boglarka Börcsök - photo: Tine Declerck

Donderdag 12 November = Generation IX = (studeerde van 2008 tot 2012) 
De avond werd gecoördineerd door Nestor Garcia Diaz & Michiel Vandevelde
 
17h-23h = Videos / Installations 
- Trialogus Digitalis Purpureus by Nonlocal Society, 
- Freedom and conscience in nomad's shoes (Documentary film) & Self-Sufficient Birth (Documentary film) by Ondřej Kano Landa / Fukiko Kano / Offcompany
- 13-15, today was the future (Film) by Eleanor Campbell and Pavle Heidler / Together Alone
- Bodywork N°2, from the series 9 bodyworks by Radouan Mriziga
- Next piece (2011, inflatable object, plastic, strings, machine) by Jeff Poak

20h30  = performance “Autointitulado (Selftitled)” by Cyriaque Villemaux and João dos Santos Martins
22h00 = La serenata Per i Dissonanti, tonalità diverse by Polina Akhmetzyanova & Fourteentone by Boglarka Börcsök & solo What the Body Remembers by Mohamed Toukabri
22h40 = 3 Solos, ODLA by Julien Josse, Á tue-tête by Guillaume Guilherme, Failbetter by Renan Martins De Oliveira 
23h20 = Concert Covers by Nestor Garcia Diaz, Cyriaque Villemaux, Boglarka Börcsök, and Polina Akhmetzyanova

Generation I 's avond programma kan je hier vinden alsook het overzicht van video/installaties: hier.

PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck
PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck

Vrijdag 13 November = Generation I = (studeerde van 1995 tot 1998) 
De avond werd gecoördineerd door Heine Avdal & Salva Sanchis

17h00-23h = Video installations by Roberto Olivan de la Iglesia, Taka Shamoto,  Arco Renz and Babette by Stefanie Bodien. 
22h00 = Performance '20 years - 2 days - 1 performance' with and by Anabel Schellekens, Anna Katariina Saastamoinen, Carlos De Haro, Diana Tomsová, Giulia Sugranyes, Heine Avdal, Hélène Benabbad, Jennifer Regidor, Maria Clara Villa Lobos, Nicholas Turicchia, Rina Wertheim, Salva Sanchis, Sandra Schär, Silvia Ubieta, Sofia Brito, Susan Hengartner, Sylvie Huysman, Tamayo Okano

Generation VI  's avond programma kan je hier vinden.  Voor het overzicht van video's/installaties, klik hier.

PARTS - Generation 6 - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 6 - photo: Tine Declerck
PARTS - Generation 6 - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 6 - photo: Tine Declerck

Zaterdag 14 November = Generation VI = (studeerde van 2002 tot 2006) 
Deze dag werd gecoördineerd door Eleanor Bauer & Femke Gyselinck

14h–18h: PRACTICES OPEN FOR PUBLIC PARTICIPATION, Silver room
14h-15h: Yentl de Werdt - workshop on Ayurvedic Massage (open level)
15h-16h: Benjamin Vandewalle (TBC)
16h-17h: Femke Gyselinck - “My Talking Is My Dancing” practice (open level). 
17h-18h: Eleanor Bauer - Dancing the Writing, Writing from Dancing (open level)
17h–23h: Video installations, Off-beat Live, July 2014 by Milan Tomášik & Stanislav Dobák
Documentary 6th Generation PARTS, 2006 edited by Federica Porello, with the help of Sandra Iché
21h–22h30: PERFORMANCE created and performed by Matthieu Bajolet, Eleanor Bauer, Yentl De Werdt, Femke Gyselinck, Tarek Halaby, Benjamin Vandewalle, Sandy Williams with the assistance of Andros Zins-Browne
22h30 – 3h: P.A.R.T.Y. with DJs, TEENAGE DREAMS/GROWNUP MONEY and EBONY & IVORY

 


 

4 september 2015: PARTS is 20 jaar!

opening ceremony: Anne Teresa De Keersmaeker, Theo Van Rompay.opening reception: Bernard Foccroulle, Anne Teresa De Keersmaeker, Pina Bausch, Dominique Duszynski

Op 4 september 2015 is het exact 20 jaar geleden dat PARTS zijn deuren opende. Dat  wordt het komende academiejaar uitgebreid gevierd.
In de zomer van 1994 beslisten choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en Bernard Foccroulle, toenmalig directeur van De Munt, om een nieuwe school voor hedendaagse dans op te richten. Nauwelijks een jaar later was de opening een feit, met een eerste generatie van 30 dansers en choreografen uit verschillende continenten.

Op 4 september 1995 was er de feestelijke opening van de school, met als eregast choreografe Pina Bausch, die een belangrijk referentiepersoon was bij het uittekenen van het programma, naast Trisha Brown en William Forsythe. De gebouwen van PARTS en Rosas, die pas in de zomer van 1995 verworven waren, waren op het moment van de opening nog in volle transformatie.

Het feestjaar ‘PARTS20’ wordt op 8 september ingezet met een academische zitting ter gelegenheid van de opening van het nieuwe schooljaar, met speeches van oud-minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke, directeur Anne Teresa De Keersmaeker, voorzitter Hugo Degreef en enkele docenten en (ex-)studenten. 
Na 8 september zal er meer informatie over de publieke activiteiten van PARTS20 gepubliceerd worden.

 

 


 

 

Research Studios - A series of public interventions #3: Daniela Bershan - 4/5 20u30

ΩX Dreamz with Baba Electronica

The
Loopspace ΩX  is a conceptual sample-space artist Daniela Bershan a.k.a
Baba Electronica uses to dream and think future Pop. ΩX is an
emotional/psycological/poetical/political space that - mainly through
the variations and programming of drumpatterns creates different genres
within the Pop-spectrum  - these are manifold but not unlimited. At the
same time with the increasing possibilities and quality of
studio-production and software the audible amplitutes of tracks within
the Loopspace are more and more maxed out. So ΩX is about to burst in
(at least) two directions which leaves us with the question of where to
go and grow with Pop? We will look and listen at some concrete examples
from the recent years to recognize the rise and fall of different genres
and look at some trends/revolutions in Pop music production and - based
on the starting proposition - can think together of how future Pop
could sound/look like and function.

Daniela Bershan is a visual
artist and DJ best described as a media vaga- bond and fearless sampler.
In her work - ranging from sculpture, painting, performance to social
organization - the function of the DJ/Producer has started to take over
all aspects of practice a long time ago. The DJ/Producer is sampling and
being sampled all the time: ritualizing and remixing circumstances on
multiple strata of material, thought, text and sound, and by that,
recognizing (technological, political and social) choreographies and
scores. Proposing forms (in order to make tangible how they operate)
Bershan in line with her visual and musical projects co-founded and
directed FATFORM (NL), and is co-organizing ELSEWHERE & OTHERWISE at
Performing Art Forum (FR). The DJ/Producer taps into the immanent
productivity of discongruous temporal rhythms and gestures, utilizing
their complex timings (material signatures) to increase and extend
potentia- spaces for erotic and aesthetic practices, and nonmonotonic
thinking. Bershan's recent piece Extended Play (icw Ula Sickle)
examinates and dissects Pop as a materiality and will be presented at
this years Kunstenfestivaldesarts. Her works, projects and performances
have been presented at ao. the 29th Sao Paulo Biennale (BR), De Appel
Arts Centre (NL), Frankfurter Kunstverein (DE), Museum Katharinenhof
(DE), W139 (NL), Portikus (DE), NAS Gallery Sydney (AU), CAC Vilnius
(LT), Rio Fashion Week (BR), Smart Project Space (NL), Paradiso (NL),
Künstlerhaus Graz (AT), Ancienne Belgique (BE) and Triennale Luxembourg
(LUX). >>> www.soundcloud.com/baba-electronica

PARTS, woensdag 4 mei om 20u30. Gratis toegang, reservatie is niet nodig.

Interviewing the teachers – Kaaitheaterstudio’s 20/4 19u

Als
kunstenaar, wat geef je door aan de volgende generatie, en hoe? Gaat
dat om ambacht, creativiteit, kritische positionering, of nog iets
anders? Zijn originaliteit en innovatie aan te leren? En leert een
docent ook bij van zijn studenten? Studenten van drie Brusselse
kunstscholen: PARTS (dans), RITCS (drama) en erg (performance) leggen
elkaars docenten op de rooster, dringen door tot in het hart van de
materie en interviewen elkaars docenten.

Dit evenement gaat door in de Kaaitheaterstudio’s, op woensdag 20 april om 19 uur. 

Toegang is gratis, maar het is sterk aanbevolen te reserveren: stuur een mailtje naar tickets@kaaitheater.be of bel 02 201 59 59

 

Dag van de Dans 23/4 SLOW WALK

Ter
gelegenheid van de Dag van de Dans organiseren Rosas en PARTS een
extreem uitgerekte flashmob. Aan een uiterst langzaam tempo stappen de
deelnemers vanaf de verschillende poorten van de Brusselse vijfhoek naar
de Grote Markt, waar Anne Teresa De Keersmaker een workshop zal geven,
My Walking Is My Dancing. Iedereen is welkom om deel te nemen en tijd te
‘temmen’ met zijn lichaam - je kan op eender welk punt aansluiten en
weer weggaan.
Transformeer de meest alledaagse beweging tot een
bewust beleefd en uniek gebeuren! Meer informatie vind je op de
aangepaste website www.mywalking.be

 

Research Studios - A series of interventions #2: Diedrich Diederichsen, 1 april 19u

Diedrich Diederichsen - The progress of ideology and the ideology of progress: Stockhausen and Sun Ra

Deze
lezing gaat in op de bizarre overeenstemming tussen Sun Ra en
Stockhausen: beide hebben blijkbaar in dezelfde periode (1970/71)
dezelfde obscure science fiction-publicatie "The Urantia Papers"
gelezen, waarop ze beide "Sirius" tot hun favoriete onderwerp maakten.
Het feit dat deze verder totaal verschillende muzikanten en
'totaalkunstenaars' historisch zo dicht bij elkaar stonden kan een
middel zijn om hun onderlinge afstand te meten. De concepten ideologie
en vooruitgang, die nog steeds intact zijn als positieve categorieën én
als kritische concepten, zullen hier een belangrijke rol spelen.

Diedrich Diederichsen startte zijn carrière in de jaren '80 als
uitgever en hoofdredacteur van muziektijdschriften in Hamburg en Keulen
(Sounds,
Spex). Sinds de vroege jaren '90 is hij gastprofessor in onder andere 
Stuttgart, Pasadena, Offenbach, München, Weimar, St. Louis, Keulen, Los
Angeles en Frankfurt. Sinds 2006 is hij professor voor 
Theory, Practice, and Communication of Contemporary Art in het Institute
for Art History & Cultural Studies in de Academie voor Schone
Kunsten in Wenen. 
Diederichsen schrijft voor verschillende Duitstalige
tijdschriften en kranten (Texte zur Kunst, Theater Heute, Cargo,
Spex, Die Zeit, Tageszeitung, Süddeutsche Zeitung en vele andere).

Vrijdag 1 april om 19u in PARTS. Gratis toegang, reserveren is niet nodig.


 

Lezingenreeks Formatteren van het lichaam, formatteren van het denken' in Les Brigittines

In het kader van het dansfestival In Movement organiseren
PARTS, ULB (Performing Arts Studies) en Les Brigittines een serie
lezingen onder de hoofding 'Formattering vanhet lichaam, formazttering
van het denken'. De lezingen vinden plaats in Les Brigittines.

Woensdag 9/3: Dany-Robert Dufour: Nouveaux visages de la tyrannie (lezing in het Frazns met simultaanvertaling naar het Engels)
Wat
als onze zeer democratische wetserse landen enkele nieuwe monsters
zouden hebben voortgebracht? En wat als deze monsters al volop bezig
zijn om de geest te formatteren en beslag te leggen op het lichaam?
Dany Robert Dufour is een Franse filosoof die werkt op het Département des Sciences Educatives aan de Université Paris VIII.  

Dinsdag 22/3: David LeBreton: Déclinaisons du corps dans les mondes contemporains (lezing in het Frans met simultaanvertaling naar het Engels)
In
een ongrijpbare wereld waarin geen vat te krijgen is op het bestaan, is
het lichaam een object binnen handbereik waarover souverein kan worden
beslist. De veroudering van de koopwaar is ook die van het lichaam
geworden. Het gebrek aan sociale samenhang bevrijdt het individu niet
alleen van zijn band met de anderen maar ook van zijn eigen identiteit.
Het lichaam bepaalt niet langer de identieit, het staat ten dienste
ervan.
David LeBreton is socioloog aan de universiteit van Straatsburg

Vrijdag 25/3: Rudi Laermans: (RE-)structuring potentialities (lezing in het Engels)
Co-creatie
in de wereld van de dans is bijzonder veelzijdig: niet alleen wordt er
gewerkt met lichaam en beweging, maar het vraagt ook enige reflectie,
communicatie en inschatting. Doorheen al deze activiteiten
herformatteren de dansers zichzelf zonder ooit echt door te dringen tot
wat ze in werkelijkheid zijn: een kwetsbare verbinding van virtuele
mogelijkheden. 
Rudi Laermans is professor sociologie aan de KU
Leuven, en regelmatig gastdocent in PARTS. Onlangs publceerde hij het
boek 'Moving together. Theorizing and making contemporary dance'.

De lezingen starten om 17u, duren een uur en worden gevolgd door een dialoog met het publiek.
Deelname is gratis, reservatie is niet nodig
Locatie: Les Brigittines, Akarovaplein 1, 1000 Brussel

De voorstellingen in het festival In Movement starten om 20u. Voor programma en tickets, ga naar www.brigittines.be 

 

Research Studios - A series of public interventions

Tijdens de Research-cluster 'Time and rhythm', geleid door Bojana Cvejić en
Tom Engels, zullen een aantal van de gastdocenten hun werk met het
publiek delen via een lezing of performance. Gasten zijn Goran
Sergei Pristaš, Bojana Kunst, Diedrich Diederichsen en Juan Dominguez.

De eerste gast is Goran Sergei Pristaš, die een lezing geeft op dinsdag 16 februari om 19u: Anti-production

Volgens
Hannah Arendt is het verschil tussen de twee voornaamste types van
menselijk handelen - poiesis en praxis - gaandeweg overvleugeld door de
introductie van een derde soort van activiteit, namelijk werk. In het
oude Griekenland was werk de laagste in de hiërarchie van menselijke
activiteiten, maar vandaag is werk een centrale waarde en is het de
gemene deler geworden van alle soorten menselijke activiteit. Het feit
dat het discours over creatiemethoden en productie (poiesis)
overvleugeld is door het discours over artistiek werk (praxis)
suggereert dat de economische rationalis

 

atie
de plaats van poëtische helderheid heeft ingenomen. De tendens om
artistiek werk te reproduceren als het alternatief voor de productie van
kunstwerken, vanuit een argumentatie tegen de fetishisering van
objecten, is zelf tot een fetishisering van een proces geworden waarin
zogenaam vrij, niet-vervreemd artistiek werk een gebruiksgoed geworden
is.

Goran Sergej Pristaš is dramaturg
en Associate Professor aan de Academy of Dramatic Arts, University of
Zagreb. ij is medeoprichter en lid van het podiumkunstencollectief
BADco. en was de ereste hoofdredacteur (1996-2007) van het
podiumkunstentijdschrift  Frakcija. Hij was een van de initiatiefnemers
van het project  Zagreb – Cultural Kapital of Europe 3000. MEt zijn
projcten nam hij deel aan de Biennale van Venetië 2011, Documenta 12,
ARCO en talrijke festivals en conferenties. Samen met Bojana Cvejić gaf
Pristaš het boek ‘Parallel Slalom. A Lexicon of Non-aligned Poetics’,
TkH/CDU, Beograd-Zagreb, 2013 uit.

 

Disndag 16 februari, 19u, PARTS. De toegang is gratis, reserveren is niet nodig.


Kennismakingsworkshops in februari en maart

In
februari en maart organiseert PARTS enkele kennismakingsworkshops. De
audities voor de cyclus 2016-2019 vinden plaats tussen januari en april,
maar jonge dansers tussen 17 en 21 jaar die eerst eens willen komen
proeven van de PARTS-benadering kunnen deelnemen aan lessen met
PARTS-docenten: ballet en hedendaagse dans, maar ook compositie,
improvisatie, yoga...
Deze kennismakingworkshops hebben zelf geen
auditie-karakter. De audities in Brussel vinden plaats op 13 februari,
27 februari en 26 maart. Kijk hier voor meer informatie over de
audities.

Alle lessen worden gegeven in het Engels.

Prijs: 125€ voor de Krokusworkshop; 50€ voor een weekend.
De
macrobiotische keuken van Rosas en PARTS is ook open voor de deelnemers
tijdens de Krokusweek.  Vijf maaltijden kost 25€, vooraf te reserveren
bij de inschrijving.

Programma:
8-12 februari (Krokusvakantie) (9u30 – 16u):
5
dagen  hedendaagse dans (Anton Lachky) en repertoire Rosas (Clinton
Stringer), plus introductielessen ballet (Marta Coronado), yoga (Laia
Escandell), ritme (Michel Debrulle) en filosofie (Ludo Abicht) - DEZE WORKSHOP IS VOLZET

20-21 februari (10.30-18u op zaterdag, 9.15 – 15.00 op zondag)
ballet (Libby Farr) , hedendaagse dans (Laura Aris), workshop compositie (Johanne Saunier), yoga (Laia Escandell)

12-13 maart (10.30-18u op zaterdag, 9.15 – 15.00 op zondag)
ballet (Douglas Becker), hedendaagse dans (Julien Monty), compositie (Johanne Saunier), yoga (Laia Escandell)

Inschrijvingen: klik hier voor het inschrijvingsformulier. Na verwerking van je inschrijving krijg je een bevestiging met de betalingsgegevens.
Nog vragen? Email naar mail@parts.be  

 

PARTS @ WORK #5

PARTS @ WORK 4: zondag 6/12 om 15u

PARTS @ WORK is een reeks informele studiopresentaties van werk dat in de school is gemaakt.
In het schooljaar 2015-16 zullen er minstens 10 presentaties plaatsvinden.

Je kan de studenten aan het werk zien op een volgende PARTS @ WORK op Zondag 6 December om 15u. Het programma bestaat uit eigen werk van de studenten van de Training en Research programma's.

PARTS @ work is gratis toegankelijk, maar omwille van de beperkte capaciteit is het wel noodzakelijk om te reserveren, via email (mail@parts.be) of telefoon (02 344 55 98). Rserveren is mogelijk vanaf maandag 30/11 tot vrijdag 4/12.

PARTS @ WORK #4

PROGRAMMA:
PARTS @ WORK #4

'Eat.Pay.Pose'
 - Ellada Damianou
 - 20'

'Prelude I.'
 - Fannie Falk, Naima Mazic, William Ruiz Morales & collaborators
 - 10'

'number 3'
 - Souleymane Sanogo
 - 20'

'Lecture of the Idiot'
 - William Ruiz Morales in collaboration with Talia de Vries
 - 25'

'no title'
 - Vicente Colomar in collaboration with Ricardo Santana
 - 30'

 


 

 

OPEN FRIDAY - PARTS - photo: Bart Grietens

Bezoek PARTS op vrijdag

Jonge
dansers en choreografen die overwegen om deel te nemen aan de audities
voor de Training cyclus 2016-2019, kunnen de school bezoeken om te zien
hoe het dagelijkse werk in PARTS er aan toe gaat.
Dit kan op enkele vrijdagen in november, december en januari.  
 Bezoekers kunnen dan de danslessen bijwonen.  ’s Middags is er tijd om vragen te stellen aan staf of studenten.
Omdat we slechts 6 mensen per voormiddag kunnen toelaten, is het noodzakelijk om je plaats te reserveren.

Op het programma:
20/11/15:  = VOLZET = (enkel voormiddag)
                 - ballet met Janet Panetta,
                 - hedendaags met Martin Kilvady

27/11/15: (enkel voormiddag)
                - ballet met Janet Panetta,
                - hedendaags met Martin Kilvady

04/12/15: = VOLZET = (enkel voormiddag)
                 - ballet met Janet Panetta,
                 - hedendaags met Martin Kilvady

08/01/16: = VOLZET = - ballet met Marta Coronado,
                - hedendaags met David Hernandez,
                - theorie met Lieven De Cauter en Bojana Cvejic

15/01/16: = VOLZET = - ballet met Marta Coronado,
                - hedendaags met David Hernandez,
                - theorie met Bojana Cvejic en Anya Topolski,
                - voorstellingsanalyse met Christophe Wavelet

22/01/16: = VOLZET = - ballet met Marta Coronado,
                - hedendaags met David Hernandez,
                - theorie met Ludo Abicht,
                - voorstellingsanalyse met Christophe Wavelet

29/01/16: = VOLZET = - ballet met Marta Coronado,
                - hedendaags met David Hernandez,
                - theorie met Rudi Laermans,
                - ritme met Michael Schmid


Praktisch:
Kom op tijd, want we laten geen laatkomers toe in de lessen.

9u30 tot 13u: Voormiddag lessen
13u
:  Je kan mee aanschuiven voor een macrobiotische lunch. Deze kost 5€,
en het is noodzakelijk om vooraf voor het eten te reserveren
14u15 tot 17u30: Namiddag lessen

Alle Open Fridays zijn volzet, u kan zich niet langer inschrijven.


 

Opening schooljaar 2015-2016

Op dinsdag 8 september opende PARTS het nieuwe schooljaar 2015-2016 en het feestjaar voor zijn 20-jarige bestaan.
Voor
een publiek van een 150-tal genodigden, studenten, staf, docenten,
ex-studenten, ex-personeel en vrienden van het huis, werd de verjaardag
opgeluisterd met een aantal toespraken. Adjunct-Directeur Theo Van
Rompay introduceerde de zeven sprekers.  Voorzitter Hugo De Greef
verhelderde de rol van de raad van bestuur van PARTS: buiten de
spotlights maar een cruciaal element in het bestaan en het functioneren
van de school. Thomas Plischke,
ex-student van de 1e generatie en momenteel co-coördinator van het
Research Studios programma, keek terug op zijn traject als student en de
belangrijkste zaken die hij ervan had meegenomen, in het bijzonder de
nadruk op het leren door het doorgeven van ervaring en de constante
reflectie erover. Huidig studente Maya Oliva
bracht een performance lecture waarin ze probeerde de eigenheid van
haar generatie te vatten, een evenwicht zoekend tussen het individuele
en het collectieve. Theorie-docente Anya Topolski sprak over haar
ervaring als theoriedocent in een dansomgeving in vergelijking met de
academische context waar ze doorgaans werkt, en  de  ‘effecten’ ervan op
haar studenten. Salva Sanchis,
ook ex-student van de 1e generatie en al bijna 10 jaar docent en
co-coördinator, probeerde samen te vatten wat PARTS voor hem zo
uitzonderlijk maakt, en wees daarbij vooral op het feit dat docenten en
studenten elkaar inspireren. Voormalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke
situeerde PARTS in relatie tot de algemene structuren en ontwikkelingen
in het hoger kunstonderwijs. Het laatste woord was voor Anne Teresa De Keersmaeker,
oprichtster en directeur van de school, die terugkeek op de intenties
die ze 20 jaar geleden formuleerde. Ze vertaalde naar de praktijk van
vandaag en stond stil bij de mensen die de school maken en maakten tot
wat ze is.

Ictus-percussionist Tom De Cock speelde een kort
muzikaal intermezzo. Na de speeches volgde een receptie met hapjes uit
de macrobiotische keuken, opgeluisterd door de verrassende
performance-installatie Inter-view van voormalig student Benjamin
Vandewalle.
De teksten van de meeste speeches kan u downloaden door in de tekst hierboven te klikken op de naam van de spreker.

 


 

Vier samen met ons 20 jaar P.A.R.T.S. in Beursschouwburg & Kaaitheater

Het is exact 20 jaar geleden dat PARTS zijn deuren opende. Dat wordt dit culturele seizoen uitgebreid gevierd. In de zomer van 1994 beslisten choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en Bernard Foccroulle, toenmalig directeur van De Munt, om een nieuwe school voor hedendaagse dans op te richten. Nauwelijks een jaar later was de opening een feit, met een eerste generatie van 30 dansers en choreografen uit verschillende continenten.
Tien generaties studenten – uit alle windstreken en continenten – hebben gestudeerd aan PARTS dat zijn een goeie 400 dansers en choreografen.

Om dit bijzondere moment te vieren vroegen we aan drie generaties afgestudeerde studenten om een avond samen te stellen in Beursschouwburg.  Dit vond plaats van 12 tot 14 November 2015.

Generatie IX, Generatie I en Generatie VI kregen carte blanche.  Elke generatie bepaalde de inhoud van het programma: bestaand of nieuw werk, reenactments van oude PARTS formats of improvisaties op het moment zelf, live of via geprojecteerd beeld.  Een brug tussen wat toen was en nu is.  Elke avond werd gecoördineerd door een kunstenaarsduo uit de betreffende generatie.

Generatie IX 's programma overzicht kan je hier vinden en het overzicht van de video's/installaties vind je hier.

PARTS Generation 9 - Julien Josse - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 9 - Renan Martins de Oliveira - photo: Tine Declerck
PARTS - Generation 9 - Mohamed Toukabri - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 9 - Polina Akhmetzyanova - photo: Tine Declerck
PARTS - Generation 9 - Video / Installations - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 9 - Boglarka Börcsök - photo: Tine Declerck

Donderdag 12 November = Generation IX = (studeerde van 2008 tot 2012) 
De avond werd gecoördineerd door Nestor Garcia Diaz & Michiel Vandevelde
 
17h-23h = Videos / Installations
- Trialogus Digitalis Purpureus by Nonlocal Society,
- Freedom and conscience in nomad's shoes (Documentary film) & Self-Sufficient Birth (Documentary film) by Ondřej Kano Landa / Fukiko Kano / Offcompany
- 13-15, today was the future (Film) by Eleanor Campbell and Pavle Heidler / Together Alone
- Bodywork N°2, from the series 9 bodyworks by Radouan Mriziga
- Next piece (2011, inflatable object, plastic, strings, machine) by Jeff Poak

20h30  = performance “Autointitulado (Selftitled)” by Cyriaque Villemaux and João dos Santos Martins
22h00 = La serenata Per i Dissonanti, tonalità diverse by Polina Akhmetzyanova & Fourteentone by Boglarka Börcsök & solo What the Body Remembers by Mohamed Toukabri
22h40 = 3 Solos, ODLA by Julien Josse, Á tue-tête by Guillaume Guilherme, Failbetter by Renan Martins De Oliveira
23h20 = Concert Covers by Nestor Garcia Diaz, Cyriaque Villemaux, Boglarka Börcsök, and Polina Akhmetzyanova

Generation I 's avond programma kan je hier vinden alsook het overzicht van video/installaties: hier.

PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck
PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 1 - photo: Tine Declerck

Vrijdag 13 November = Generation I = (studeerde van 1995 tot 1998) 
De avond werd gecoördineerd door Heine Avdal & Salva Sanchis

17h00-23h = Video installations by Roberto Olivan de la Iglesia, Taka Shamoto,  Arco Renz and Babette by Stefanie Bodien.
22h00 = Performance '20 years - 2 days - 1 performance' with and by Anabel Schellekens, Anna Katariina Saastamoinen, Carlos De Haro, Diana Tomsová, Giulia Sugranyes, Heine Avdal, Hélène Benabbad, Jennifer Regidor, Maria Clara Villa Lobos, Nicholas Turicchia, Rina Wertheim, Salva Sanchis, Sandra Schär, Silvia Ubieta, Sofia Brito, Susan Hengartner, Sylvie Huysman, Tamayo Okano

Generation VI 's avond programma kan je hier vinden.  Voor het overzicht van video's/installaties, klik hier.

PARTS - Generation 6 - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 6 - photo: Tine Declerck
PARTS - Generation 6 - photo: Tine Declerck.PARTS - Generation 6 - photo: Tine Declerck

Zaterdag 14 November = Generation VI = (studeerde van 2002 tot 2006) 
Deze dag werd gecoördineerd door Eleanor Bauer & Femke Gyselinck

14h–18h: PRACTICES OPEN FOR PUBLIC PARTICIPATION, Silver room
14h-15h: Yentl de Werdt - workshop on Ayurvedic Massage (open level)
15h-16h: Benjamin Vandewalle (TBC)
16h-17h: Femke Gyselinck - “My Talking Is My Dancing” practice (open level).
17h-18h: Eleanor Bauer - Dancing the Writing, Writing from Dancing (open level)
17h–23h: Video installations, Off-beat Live, July 2014 by Milan Tomášik & Stanislav Dobák
Documentary 6th Generation PARTS, 2006 edited by Federica Porello, with the help of Sandra Iché
21h–22h30: PERFORMANCE created and performed by Matthieu Bajolet, Eleanor Bauer, Yentl De Werdt, Femke Gyselinck, Tarek Halaby, Benjamin Vandewalle, Sandy Williams with the assistance of Andros Zins-Browne
22h30 – 3h: P.A.R.T.Y. with DJs, TEENAGE DREAMS/GROWNUP MONEY and EBONY & IVORY

 


 

Vier samen met ons 20 jaar P.A.R.T.S. in Beursschouwburg & Kaaitheater

Het is exact 20 jaar geleden dat PARTS zijn deuren opende. Dat wordt dit culturele seizoen uitgebreid gevierd. In de zomer van 1994 beslisten choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en Bernard Foccroulle, toenmalig directeur van De Munt, om een nieuwe school voor hedendaagse dans op te richten. Nauwelijks een jaar later was de opening een feit, met een eerste generatie van 30 dansers en choreografen uit verschillende continenten.
Tien generaties studenten – uit alle windstreken en continenten – hebben gestudeerd aan PARTS dat zijn een goeie 400 dansers en choreografen.

Om dit bijzondere moment te vieren vroegen we aan drie generaties afgestudeerde studenten om een avond samen te stellen in Beursschouwburg.  Dit zal plaats vinden van 12 tot 14 November.

Generatie IX, Generatie I en Generatie VI kregen carte blanche.  Elke generatie bepaalt de inhoud van het programma: bestaand of nieuw werk, reenactments van oude PARTS formats of improvisaties op het moment zelf, live of via geprojecteerd beeld.  Een brug tussen wat toen was en nu is. Of iets anders … Elke avond wordt gecoördineerd door een kunstenaarsduo uit de betreffende generatie.

PARTS Generation 9 - photo: Bart Grietens Specific objects without specific forms (Nestor Garcia Diaz), vlnr: Vedis Kjartansdottir, Siet Raeymaekers, Kareth Schaffer

Donderdag 12 November = Generation IX = (studeerde van 2008 tot 2012) 
== SOLD OUT - Waiting list 19h30 ==
Avond gecoördineerd door Nestor Garcia Diaz & Michiel Vandevelde
 

PARTS - Generation 1 - photo: Herman Sorgeloos ft. Frank Vercruyssen, Thomas Plischke, Giulia Sugranyes, Susan Hengartner, Diana Tomsová, Anabel Schellekens, Rina Wertheim, Arco Renz, Taka Shamoto

Vrijdag 13 November = Generation I = (studeerde van 1995 tot 1998) 
== SOLD OUT - Waiting list 21h00 ==
Avond gecoördineerd door Heine Avdal & Salva Sanchis

 

PARTS - Generation 6 - photo: David Bergé - Improvisation (David Zambrano)

Zaterdag 14 November = Generation VI = (studeerde van 2002 tot 2006) 
== SOLD OUT - Waiting list 20h00 ==
Avond gecoördineerd door Eleanor Bauer & Femke Gyselinck

Info & tickets voor PARTS in Beursschouwburg

Edelweiss - photo: Alexander Meeus

On Friday 13th and Saturday 14th you can combine your visit with the performance Edelweiss of Alix Eynaudi (ex-P.A.R.T.S. Generation I)
Friday 13 November
20:30 Edelweiss @ Kaaistudio’s
22:00: P.A.R.T.S. Generation I @ Beursschouwburg

Saturday 14 November
19:00 Edelweiss @ Kaaistudio’s
21:00: P.A.R.T.S. Generation VI @ Beursschouwburg

Info & tickets for Edelweiss via website Kaaitheater
Info & tickets for PARTS at Beursschouwburg

 


 

OPEN FRIDAY - PARTS - photo: Bart Grietens

Bezoek PARTS op vrijdag

Jonge dansers en choreografen die overwegen om deel te nemen aan de audities voor de Training cyclus 2016-2019, kunnen de school bezoeken om te zien hoe het dagelijkse werk in PARTS er aan toe gaat.
Dit kan op enkele vrijdagen in november, december en januari.  
 Bezoekers kunnen dan de danslessen bijwonen.  ’s Middags is er tijd om vragen te stellen aan staf of studenten.
Omdat we slechts 6 mensen per voormiddag kunnen toelaten, is het noodzakelijk om je plaats te reserveren.

Op het programma:
20/11/15:  = VOLZET = (enkel voormiddag)
                 - ballet met Janet Panetta,
                 - hedendaags met Martin Kilvady

27/11/15: (enkel voormiddag)
                - ballet met Janet Panetta,
                - hedendaags met Martin Kilvady

04/12/15: = VOLZET = (enkel voormiddag)
                 - ballet met Janet Panetta,
                 - hedendaags met Martin Kilvady

08/01/16: = VOLZET = - ballet met Marta Coronado,
                - hedendaags met David Hernandez,
                - theorie met Lieven De Cauter en Bojana Cvejic

15/01/16: = VOLZET = - ballet met Marta Coronado,
                - hedendaags met David Hernandez,
                - theorie met Bojana Cvejic en Anya Topolski,
                - voorstellingsanalyse met Christophe Wavelet

22/01/16: = VOLZET = - ballet met Marta Coronado,
                - hedendaags met David Hernandez,
                - theorie met Ludo Abicht,
                - voorstellingsanalyse met Christophe Wavelet

29/01/16: = VOLZET = - ballet met Marta Coronado,
                - hedendaags met David Hernandez,
                - theorie met Rudi Laermans,
                - ritme met Michael Schmid


Praktisch:
Kom op tijd, want we laten geen laatkomers toe in de lessen.

9u30 tot 13u: Voormiddag lessen
13u :  Je kan mee aanschuiven voor een macrobiotische lunch. Deze kost 5€, en het is noodzakelijk om vooraf voor het eten te reserveren
14u15 tot 17u30: Namiddag lessen

Wil je deelnemen, stuur een mail naar auditions @ parts.be met de vermelding van de dag waarop je wil komen en of je al dan niet reserveert voor de lunch. Je krijgt een bevestiging van ons.


 

PARTS @ WORK #3

PARTS @ WORK is een reeks informele studiopresentaties van werk dat in de school is gemaakt.
In het schooljaar 2015-16 zullen er minstens 10 presentaties plaatsvinden.
Je kan de studenten aan het werk zien op Zondag 25 October vanaf 15h.  PARTS @ WORK is volzet, je kan je ter plekke inschrijven op onze wachtlijst vanaf 14h30


PROGRAMMA:

‘September 15 #2’
(Amanda Barrio Charmelo & Sien van Dycke)
- ongoing performance installation

‘No, it can assess an action’
(Jacob Storer) - 15min.

‘Lala cantata’
(Stefan Govaart) - 35min.

Student Expo
with work from the students from
Training Cycle & Research Cycle
(curated by Maya Oliva, Sien van Dycke & Tina Breiova)

Jacob Storer - P.A.R.T.S. - PARTS@WORK #3

 

 
FULL PROGRAM PARTS @ WORK #3 - Sunday October, 25th - 15h

September 15 #2
Ongoing performance installation by Amanda Barrio Charmelo and Sien van Dycke
--
No, it can assess an action
A solo by Jabob Storer

" With this drawing performance, I explore accumulating a visual palindrome. A palindrome is a word, phrase, number, or other sequence of characters which reads the same backward or forward. Allowances may be made for adjustments to capital letters, punctuation, and word dividers. I became interested in translating the word divider as a jumping point to develop my technique of graphing these palindromes. My body would divide the left and right side of these palindromes.

In respect to accumulating the drawing to create the effect, this decision came from my affinity to accumulation, and also as a way to not go directly to making it obvious what I am attempting. A palindrome usually takes a second glance to realize it is indeed the same forwards and backwards (Like the title of the piece).

For this piece, I am curious on how to extend and increase the complexity of the work itself. Perhaps layering different palindromes on top of each other, or perhaps using different medium (such as water or charcoal) to erase some parts of it and to keep applying the chalk in different pathways to create complex layering of palindromes. "
--
Lala cantata
Performance initiated by Stefan Govaart
Performed by Liza Baliasnaja, Adriano Vicente, Theo Livesey, Efrat Galai and Stefan Govaart

Are you just waiting here
Yes it's cold
But you're gonna get warmer by walking
No
Yes I promise
No I don't want
But it will take long standing still don't you want to advance
I want to I want to I need I want what time is it now
No we have like a few minutes I'll start walking
No wait okay okay walk see you later

Je kan de studenten aan het werk zien op een volgende PARTS @ WORK op Zondag 25 oktober.

 


 

Verslag PARTS @ WORK #1 & #2

PARTS @ WORK is een reeks informele studiopresentaties van werk dat in de school is gemaakt.
In het schooljaar 2015-16 zullen er minstens 10 presentaties plaatsvinden.
We begonnen met een succesvolle 1e editie op 1 en 2 Oktober, 2015.
De studenten van het 3e jaar Training Cyclus repertoire werk van Trisha Brown, William Forsythe and Anne Teresa De Keersmaeker. Na de presentaties is er een informele drink.

PROGRAMMA:
‘Newark’ (Trisha Brown), aangeleerd en gerepeteerd door Lance Gries, Katrina Warren en Diane Madden
Trisha Brown's "Newark" uit 1987 is het tweede werk in de "Valiant Series", die volgde op het sleutelwerk "Set and Reset" (1982).  In "Newark" vertaagt Rrisha de beweging en versterkt ze haar choreografisch vocabulaire, met een duidelijke en sterk fysieke virtuositeit. Ze speelt ook met genderrollen in de contaxt van pure dans; door uitdagende unisono-bewegingen en een atletisch slotkwartet dat vrouwen en mannen gelijke verantwoordelijkheden geeft.
Cast 1 -Dansers: Mario Barrantes Espinoza, Yuika Hashimoto, Laura-Maria Poletti, Jacob Storer
Cast 2 - Dansers: Maya Oliva, Emeric Rabot, Souleymane Sanogo, Lodie Kardouss (voormalig PARTS-student)


Newark - Trisha Brown - photo: Tine Declerck.Newark - Trisha Brown - photo: Tine Declerck

‘Clouds after Cranach’ - 1st part (William Forsythe), aangeleerd en gerepeteerd door Yoko Ando en Katja Cheraneva
‘Clouds after Cranach’ werd gemaakt in 2005, gebaseerd op een script waarin een moeder getuigt hoe haar zoon werd gearresteerd te midden van explisies en een gevecht. De choreografie is een vaste compositie gebaseerd op materiaal dat William Forsythe met zijn dansers maakte in relatie tot het script. Naast de choreografie is een een reeks improvisatietaken waarbij solo's, duetten en groepsdansen worden gemaakt. Het werk doet beroep op de dynamiek van de groep, een levendige precisie, een goed gevoel voor improvisatie een een specifiek soort fysicaliteit.
Dansers: Tina Breiova, Nikita Chumakov, Suelen Cristina Da Silva, Ellada Damianou, Bilal Elhad, Fannie Falk, Louis Nam Le Van Ho, Theodore Livesey, Karoliina Loimaala, Akiyoshi Nita, Kamola Rashidova, Sien Van Dycke

Clouds after Cranach - William Forsythe - photo: Tine Declerck


‘Vortex Temporum’ – 3rd movement (Rosas), aangeleerd en gerepeteerd door Marie Goudot, met assisitentie van Carlos Garbin, Julien
Monty, Igor Shyshko, Denis Terrasse, Thomas Vantuycom en Sandy Williams
In Vortex Temporum, gecreëerd in 2013, benadert Anne Teresa De Keersmaekerde polyfonie in Gerard Grisey's meesterwerk met een gedanste contrapunt voor zeven dansers. Vanuit de vraag 'Hoe kan je polyfonie visualiseren doorheen het dansen? ensceneerde De Keersmaeker een verfijnd weefsel van geluid en beweging. Elke danser is verbonden met een van de zes muzikanten, en kleurt zijn of haar bewegingspatronen met bewegingen die eigen zijn aan het instrument.
Cast 1 -Dansers: Victoria Bryzgalova, Anika Edström Kawaji, Frank Gizycki, Gorka Gurrutxaga Arruti, Robin Haghi, Noé Pellencin, Adriano Vicente
Cast 2 - Dansers: Liza Baliasnaja, Sid Barnes, Amanda Barrio, Lav Crncevic, Efrat Galai, Cassiel Gaube, Stefan Govaart, Eileen Van Os, Jara Vlaeminckx

Vortex Temporum - 3rd movement - Rosas - photo: Tine Declerck.Vortex Temporum - 3rd movement - Rosas - photo: Tine Declerck

Je kan de studenten aan het werk zien op een volgende PARTS @ WORK op Zondag 25 oktober 2015.

PARTS @ WORK

PARTS @ WORK is een reeks informele studiopresentaties van werk dat in de school is gemaakt. In het schooljaar 2015-16 zullen er minstens 10 presentaties plaatsvinden. Iedereen is welkom! Op 1 en 2 oktober presnetere de studenten van het 3e jaar Training Cyclus repertoirewerk van Trisha Brown, William Forsythe and Anne Teresa DeKeersmaeker. Na de presentaties is er een informele drink.

PROGRAMMA:
PARTS @ WORK #1 : 1 Oktober - 19:00
‘Newark’ (Trisha Brown), - 15'
‘Clouds after Cranach’ - 1st part (William Forsythe) - 25'
‘Vortex Temporum’ – 3rd movement (Rosas) - 20'

PARTS @ WORK #2 : 2 Oktober - 19:00
‘Newark’ (Trisha Brown) - 15'
‘Clouds after Cranach’ - 1st part (William Forsythe) - 25'
‘Vortex Temporum’ – 3rd movement (Rosas) - 20'

DETAILS:
#1 : 1 Oktober -19:00

‘Newark’ (Trisha Brown), aangeleerd en gerepeteerd door Lance Gries, Katrina Warren en Diane Madden
Trisha Brown's "Newark" uit 1987 is het tweede werk in de "Valiant Series", die volgde op het sleutelwerk "Set and Reset" (1982).  In "Newark" vertaagt Rrisha de beweging en versterkt ze haar choreografisch vocabulaire, met een duidelijke en sterk fysieke virtuositeit. Ze speelt ook met genderrollen in de contaxt van pure dans; door uitdagende unisono-bewegingen en een atletisch slotkwartet dat vrouwen en mannen gelijke verantwoordelijkheden geeft.

Cast 1 (PARTS 2)
15'
Dansers: Mario Barrantes Espinoza, Yuika Hashimoto, Laura-Maria Poletti, Jacob Storer

‘Clouds after Cranach’ - 1st part (William Forsythe), aangeleerd en gerepeteerd door Yoko Ando en Katja Cheraneva
‘Clouds after Cranach’ werd gemaakt in 2005, gebaseerd op een script waarin een moeder getuigt hoe haar zoon werd gearresteerd te midden van explisies en een gevecht. De choreografie is een vaste compositie gebaseerd op materiaal dat William Forsythe met zijn dansers maakte in relatie tot het script. Naast de choreografie is een een reeks improvisatietaken waarbij solo's, duetten en groepsdansen worden gemaakt. Het werk doet beroep op de dynamiek van de groep, een levendige precisie, een goed gevoel voor improvisatie een een specifiek soort fysicaliteit.
(Rosas 4)
25'
Dansers: Tina Breiova, Nikita Chumakov, Suelen Cristina Da Silva, Ellada Damianou, Bilal Elhad, Fannie Falk, Louis Nam Le Van Ho, Theodore Livesey, Karoliina Loimaala, Akiyoshi Nita, Kamola Rashidova, Sien Van Dycke

‘Vortex Temporum’ – 3rd movement (Rosas), aangeleerd en gerepeteerd door Marie Goudot, met assisitentie van Carlos Garbin, Julien
Monty, Igor Shyshko, Denis Terrasse, Thomas Vantuycom en Sandy Williams
In Vortex Temporum, gecreëerd in 2013, benadert Anne Teresa De Keersmaekerde polyfonie in Gerard Grisey's meesterwerk met een gedanste contrapunt voor zeven dansers. Vanuit de vraag 'Hoe kan je polyfonie visualiseren doorheen het dansen? ensceneerde De Keersmaeker een verfijnd weefsel van geluid en beweging. Elke danser is verbonden met een van de zes muzikanten, en kleurt zijn of haar bewegingspatronen met bewegingen die eigen zijn aan het instrument.
Cast 1 (Rosas 2)
20'
Dansers: Victoria Bryzgalova, Anika Edström Kawaji, Frank Gizycki, Gorka Gurrutxaga Arruti, Robin Haghi, Noé Pellencin, Adriano Vicente#2 : October 2nd - 19:00

‘Newark’ (Trisha Brown), aangeleerd en gerepeteerd door Lance Gries, Katrina Warren en Diane Madden
Trisha Brown's "Newark" uit 1987 is het tweede werk in de "Valiant Series", die volgde op het sleutelwerk "Set and Reset" (1982).  In "Newark" vertaagt Rrisha de beweging en versterkt ze haar choreografisch
vocabulaire, met een duidelijke en sterk fysieke virtuositeit. Ze speelt ook met genderrollen in de contaxt van pure dans; door uitdagende unisono-bewegingen en een atletisch slotkwartet dat vrouwen en mannen gelijke verantwoordelijkheden geeft. Cast 2 (PARTS 2)
15'
Dansers: Maya Oliva, Emeric Rabot, Souleymane Sanogo, Lodie Kardouss (voormalig PARTS-student)

‘Clouds after Cranach’ - 1st part (William Forsythe), aangeleerd en gerepeteerd door Yoko Ando en Katja Cheraneva
‘Clouds after Cranach’ werd gemaakt in 2005,gebaseerd op een script waarin een moeder getuigt hoe haar zoon werd gearresteerd te midden van explisies en een gevecht. De choreografie is een vaste compositie gebaseerd op materiaal dat William Forsythe met zijn dansers maakte in relatie tot het script. Naast de choreografie is een een reeks improvisatietaken waarbij solo's, duetten en groepsdansen worden gemaakt. Het werk doet
beroep op de dynamiek van de groep, een levendige precisie, een goed gevoel voor improvisatie een een specifiek soort fysicaliteit.
(Rosas 4)
25'
Dansers: Tina Breiova, Nikita Chumakov, Suelen Cristina Da Silva, Ellada Damianou, Bilal Elhad, Fannie Falk, Louis Nam Le Van Ho, Theodore Livesey, Karoliina Loimaala, Akiyoshi Nita, Kamola Rashidova, Sien Van Dycke

‘Vortex Temporum’ – 3rd movement (Rosas), aangeleerd en gerepeteerd door Marie Goudot, met assisitentie van Carlos Garbin, Julien Monty, Igor Shyshko, Denis Terrasse, Thomas Vantuycom en Sandy Williams
In Vortex Temporum, gecreëerd in 2013, benadert Anne Teresa De Keersmaekerde polyfonie in Gerard Grisey's meesterwerk met een gedanste contrapunt voor zeven dansers. Vanuit de vraag 'Hoe kan je polyfonie visualiseren doorheen het dansen? ensceneerde De Keersmaeker een verfijnd weefsel van geluid en beweging. Elke danser is verbonden met een van de zes muzikanten, en kleurt zijn of haar bewegingspatronen met bewegingen die eigen zijn aan het instrument.
Cast 2 (Rosas 2)
20'
Dansers: Liza Baliasnaja, Sid Barnes, Amanda Barrio, Lav Crncevic, Efrat Galai, Cassiel Gaube, Stefan Govaart, Eileen Van Os, Jara Vlaeminckx

 

Open Monumentendagen 19 en 20 september 2015

PARTS en Rosas nemen deel aan de Open Monumentendagen van het Brussels Gewest, die dit jaar focussen op ateliers, fabrieken en kantoren. De gebouwen van PARTS en Rosas zijn gevestigd in een voormalige industriële wasserij, die werd opgericht aan het begin van de 20e eeuw. In 1975 werd het complex met stallen, machinezalen, wasstraten, droogzalen en magazijnen getransformeerd tot een magazijn. In 1995 werd het complex nogmaals verbouwd tot dansstudio’s en andere werkruimten voor PARTS, Rosas, Ictus en workspacebrussels, en in 2000 uitgebreid met een nieuwbouw achteraan.

De gebouwen zijn publiek toegankelijk op 19 en 20 september tussen 10 en 18u. Behalve informatie over het industriële verleden van het pand zullen er een aantal activiteiten van de huidige residenten te zien zijn. Je kan ons programma terug vinden op onze Facebook-Pagina

P.A.R.T.S. Gebouw

 

Student Performances Summer 2015


Op 1, 2, 3 en 4 juli organiseert P.A.R.T.S. de Student Performances Summer 2015 in de Rosas Performance Space.
Gedurende het voorbije schooljaar werkten de studenten van de Training Cyclus aan eigen creaties, duetten met live muziek, compositie en repertoire Trisha Brown. Tijdens de eerste vier avonden van juli tonen zij twee verschillende programma’s die bestaan uit een selectie van dat werk (woensdag en zaterdag programma A, en donderdag en vrijdag programma B).

!! Update!!  De Student Performances zijn volledig uitverkocht. Op vrijdag 4 juli kan u zich inschrijven op de wachtlijst van die avond, van 09.00 tot 16.00. U kan steeds ook de dag zelf naar de voorstellingen komen, maar een plaats is dan niet gegarandeerd. Indien u al een ticket hebt gelieve dan de avond zelf aanwezig te zijn ten laatste om 19.50. Op dat moment worden de gereserveerde, niet-afgehaalde tickets vrijgegeven voor de wachtlijst.


Praktisch
1, 2, 3 en 4 juli, 20.00
Tickets per avond: €3,-
Voor informatie en tickets: mail@parts.be of 02/344 55 98 (dagelijks van 09.00 tot 16.30, behalve in het weekend).
Gereserveerde tickets moeten worden afgehaald voor 19.50 op de avond van de voorstelling.

Programma:

(de volgorde voor elk programma staat nog niet vast, en dit programma kan dus nog veranderd worden)

 

Programma A (woensdag 1 en zaterdag 4 juli):

Trisha Brown Outside Loop (fragmenten) uitgevoerd door Liza Baliasnaja (LT), Sidney Barnes (GB), Mario Barrantes Espinoza (CR), Amanda Barrio Charmelo (PE), Lucas Bassereau (FR), Anika Edström Kawaji (SE), Bilal Elhad (MA), Fannie Falk (SE), Frank Gizycki (FR), Stefan Govaart (NL), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES), Theodore Livesey (GB), Karoliina Loimaala (FI), Matilde Mata (PT), Jolie Ngemi (CD), Akiyoshi Nita (CN), Maya Oliva (IT), Rüta Pakalne (LV), Noé Pellencin (FR), Laura-Maria Poletti (DE), Sami Similä (FI), Sien Van Dycke (BE), Adriano Vicente (PT), Jara Vlaeminckx (BE)

Emeric Rabot (FR)

Robin Haghi (SE)

Frank Gizycki (FR) & Eileen Van Os (BE)

Lucas Bassereau (FR) & Noé Pellencin (FR)

Maya Oliva & Karoliina Loimaala (FI)

Lucas Bassereau (FR), Anika Edström Kawaji (SE), Bilal Elhad (MA), Cassiel Gaube (BE), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES), Robin Haghi (SE), Yuika Hashimoto (JP), Viktor Már Leifsson (IS), Theodore Livesey (GB), Akiyoshi Nita (CN), Noé Pellencin (FR), Laura-Maria Poletti (DE), Kamola Rashidova (UZ), Sami Similä (FI), Eileen Van Os (BE), in een choreografie van Louis Nam Le Van ho (FR)

 

PAUZE

 

Trisha Brown Primary Accumulation with movers (fragmenten) uitgevoerd door Tina Breiova (CZ), Lav Crnčević (RS), Fannie Falk (SE), Efrat Galai (IL), Frank Gizycki (FR), Louis Nam Le Van Ho (FR), Matilde Mata (PT), Sami Similä (FI)

Vortex Temporum (fragmenten, uit het stuk van Anne Teresa De Keersmaeker uit 2013)
Strings Silence uitgevoerd door Lucas Bassereau (FR), Yuika Hashimoto (JP), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES)
Strings Music uitgevoerd door Lav Crnčević (RS), Cassiel Gaube (BE),  Emeric Rabot (FR)
Tutti uitgevoerd door Lucas Bassereau (FR), Victoria Bryzgalova (RU), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES), Yuika Hashimoto (JP), Noé Pellencin (FR), Jara Vlaeminckx (BE)

Trisha Brown 
Newark A (fragmenten) uitgevoerd door Lav Crnčević (RS), Viktor Már Leifsson (IS), Akiyoshi Nita (CN), Jacob Storer (US)
Astrall Convertible (fragmenten) uitgevoerd door Bilal Elhad (FR), Stefan Govaart (NL), Theodore Livesey (GB), Noé Pellencin (FR), Jacob Storer (US) // Mario Barrantes Espinoza (CR), Nikita Chumakov (RU), Cassiel Gaube (FR), Viktor Már Leifsson (IS), Akiyoshi Nita (CN) // Liza Baliasnaja (LT), Fannie Falk (SE), Efrat Galai (IL), Frank Gizycki (FR), Maya Oliva (IT) // Amanda Barrio Charmelo (PE), Victoria Bryzgalova (RU), Anika Edström Kawaji (SE), Yuika Hashimoto (JP), Jolie Ngemi (CD)
Set & Reset A (fragmenten) uitgevoerd door Amanda Barrio Charmelo (PE), Anika Edström Kawaji (SE), Stefan Govaart (NL), Theodore Livesey (GB), Jacob Storer (US) // Bilal Elhad (MA), Frank Gizycki (FR), Jolie Ngemi (CD), Noé Pellencin (FR), Sien van Dycke (BE)
Spanish Dance uitgevoerd door Ellada Damianou (GR), Fannie Falk (SE), Efrat Galai (IL), Karoliina Loimaala (FI), Matilde Mata (PT)

 

Programma B (donderdag 2 en vrijdag 3 juli):

Trisha Brown Outside Loop (fragmenten) uitgevoerd door Liza Baliasnaja (LT), Sidney Barnes (GB), Mario Barrantes Espinoza (CR), Amanda Barrio Charmelo (PE), Lucas Bassereau (FR), Anika Edström Kawaji (SE), Bilal Elhad (MA), Fannie Falk (SE), Frank Gizycki (FR), Stefan Govaart (NL), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES), Theodore Livesey (GB), Karoliina Loimaala (FI), Matilde Mata (PT), Jolie Ngemi (CD), Akiyoshi Nita (CN), Maya Oliva (IT), Rüta Pakalne (LV), Noé Pellencin (FR), Laura-Maria Poletti (DE), Sami Similä (FI), Sien Van Dycke (BE), Adriano Vicente (PT), Jara Vlaeminckx (BE)

Theodore Livesey (GB) & Jacob Storer (US)

Liza Balisanaja (LT) & Mario Barrantes Espinoza (CR)

Lucas Bassereau (FR), Cassiel Gaube (BE), Robin Haghi (SE) & Jacob Storer (US)

Anika Edström Kawaji (SE), Karoliina Loimaala (FI), Laura-Maria Poletti (DE), Kamola Rashidova (UZ)

Robin Haghi (SE) & Theodore Livesey (GB)

Lucas Bassereau (FR) & Jara Vlaeminckx (BE)

 

PAUZE

 

Trisha Brown Primary Accumulation with movers (fragmenten) uitgevoerd door Tina Breiova (CZ), Lav Crnčević (RS), Fannie Falk (SE), Efrat Galai (IL), Frank Gizycki (FR), Louis Nam Le Van Ho (FR), Matilde Mata (PT), Sami Similä (FI)

Trisha Brown 
Newark B (fragmenten) uitgevoerd door Mario Barrantes Espinoza (CR), Nikita Chumakov (RU), Bilal Elhad (MA), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES)
Astrall Convertible (fragmenten) uitgevoerd door Bilal Elhad (FR), Stefan Govaart (NL), Theodore Livesey (GB), Noé Pellencin (FR), Jacob Storer (US) // Mario Barrantes Espinoza (CR), Nikita Chumakov (RU), Cassiel Gaube (FR), Viktor Már Leifsson (IS), Akiyoshi Nita (CN) // Liza Baliasnaja (LT), Fannie Falk (SE), Efrat Galai (IL), Frank Gizycki (FR), Maya Oliva (IT) // Amanda Barrio Charmelo (PE), Victoria Bryzgalova (RU), Anika Edström Kawaji (SE), Yuika Hashimoto (JP), Jolie Ngemi (CD)
Set & Reset B (fragmenten) uitgevoerd door Sidney Barnes (GB), Lucas Bassereau (FR), Nikita Chumakov (RU), Rüta Pakalne (LV), Laura-Maria Poletti (DE) // Tina Breiova (CZ), Yuika Hashimoto (JP), Sami Similä (FI), Adriano Vicente, Jara Vlaeminckx (BE)
Spanish Dance uitgevoerd door Ellada Damianou (GR), Fannie Falk (SE), Efrat Galai (IL), Karoliina Loimaala (FI), Matilde Mata (PT)

Ayman Harper (choreografie) uitgevoerd door Sidney Barnes (GB), Robin Haghi (SE), Theodore Livesey (GB), Karoliina Loimaala (FI), Akiyoshi Nita (CN) Kamola Rashidova (UZ), Sami Similä (FI), Adriano Vicente (PT)

 

Fous de danse - P.A.R.T.S. in Rennes

De studenten van de Training Cycle gaan dit weekend naar Rennes om er Passing Through van David Zambrano op te voeren. Op zondag 3 mei voeren ze het stuk op tijdens het festival Fous de Danse.

Het Musée de la Danse in Rennes wil met het festival Fous de Danse het publiek dans laten beleven op alle mogelijke manieren gedurende een heel weekend. De organisatie vroeg P.A.R.T.S. om er ook een performance te komen opvoeren met de studenten. Op 3 mei zullen de studenten van de Training Cyclus daarom twee maal Passing Through opvoeren in open lucht, op de Esplanade Charles De Gaulle (om 13.15 en om 19.10).

'Passing through' is een choreografie van David Zambrano, een improvisatiestructuur voor een grote groep dansers die als een wervelwind in een grote cirkel bewegen, in een dynamiek tussen individu en massa, vertraging en versnelling. Voor deze voorstelling worden ze live begeleid door percussionist Michel Debrulle; hun repetitors zijn David Zambrano en Milan Herich.

De studenten die Passing Through zullen opvoeren zijn Liza Baliasnaja (LT), Sidney Barnes (GB), Mario Barrantes Espinoza (CR), Amanda Barrio Charmelo (PE), Lucas Bassereau (FR), Tina Breiova (CZ), Victoria Bryzgalova (RU), Nikita Chumakov (RU), Lav Crnčević (RS), Suelem Cristina De Oliveira Da Silva (BR), Eleni-Ellada Damianou (GR), Alexandra Dolgova (RU), Anika Edström Kawaji (SE), Bilal Elhad (MA), Fannie Falk (SE), Efrat Galai (IL), Cassiel Gaube (BE), Frank Gizycki (FR), Stefan Govaart (NL), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES), Robin Haghi (SE), Yuika Hashimoto (JP), Louis Nam Le Van Ho (FR), Viktor Már Leifsson (IS), Theodore Livesey (GB), Karoliina Loimaala (FI), Matilde Mata (PT), Jolie Ngemi (CD), Akiyoshi Nita (JP), Maya Oliva (IT), Laura-Maria Poletti (DE), Emeric Rabot (FR), Kamola Rashidova (UZ), Sami Similä (FI), Jacob Storer (US), Sien Van Dycke (BE), Adriano Vicente (PT), Jara Vlaeminckx (BE). Erik Eriksson (SE), een recent afgestudeerd in generatie 10, zal ook deelnemen aan de opvoering.


Voor meer informatie: www.fousdedanse.com

 

parts @ work n°2: zaterdag 20 juni

parts @ work is een onregelmatige reeks van openbare presentaties van work-in-progress. In een informele setting en minimale technische condities delen studenten er het werk dat ze in de school maakten. De stukken kunnen het resultaat zijn van workshops die ze volgden met artiest-leraren, of ze kunnen ook persoonlijk werk zijn. De Student Performances die P.A.R.T.S. twee maal per jaar organiseert blijven ook bestaan, omdat dat programma’s zijn met afgewerkte stukken en een volledige technische setting. Met parts@work willen we het publiek uitnodigen in de keuken van de choreografen, om dichter bij het werkproces aanwezig te zijn. 

Op zaterdag 20 juni is het programma van parts @ work n°2 gewijd aan het eerste pilootproject van de nieuwe Research Studios. Tussen februari en juni waren 5 choreografen uitgenodigd voor het pilootproject, waarin ze de compositionele principes en de relaties tussen choreografie en muziek in het werk van Anne Teresa De Keersmaeker bestudeerden. Ze sluiten deze periode af met de creatie van hun eigen researchprojecten, waarbij ze enkele van die principes ontwikkelden volgens hun eigen principes en ideeën. Op 20 juni zullen ze deze works-in-progress openbaar tonen. Een gedetailleerd programma zal bekend gemaakt worden op 15 juni.


Praktische informatie:
Zaterdag 20 juni, 15.00, Rosas Performance Space
Tickets: gratis, maar op voorhand te reserveren.Tickets zijn te reserveren vanaf maandag 15 juni.

 

Supervlieg/Supermouche

Op zondag 14 juni voeren de studenten van de Training Cycle Passing Through op van David Zambrano tijdens het Brusselse Kinderkunstenfestival SupervliegSupermouche.

Voor SupervliegSupermouche steken meer dan 30 organisaties uit Sint-Gillis en Vorst de handen uit de mouwen voor een onvergetelijke, poëtische, verrassende en gratis zomerstart in één van de mooiste groene oases van de hoofdstad: het Park van Vorst. Theater, dans en muziek voor alle leeftijden staan centraal tijdens deze vierde editie van dit festival.

De studenten van P.A.R.T.S. voeren Passing Through op, een choreografie van David Zambrano: een improvisatiestructuur voor een grote groep dansers die als een wervelwind in een grote cirkel bewegen, in een dynamiek tussen individu en massa, vertraging en versnelling. Percussionist Michel Debrulle zorgt voor live muziek bij de choreografie, David Zambrano en Stanislav Dobak begeleiden de repetities.

De studenten die Passing Through zullen opvoeren zijn Liza Baliasnaja (LT), Sidney Barnes (GB), Mario Barrantes Espinoza (CR), Amanda Barrio Charmelo (PE), Lucas Bassereau (FR), Tina Breiova (CZ), Victoria Bryzgalova (RU), Nikita Chumakov (RU), Lav Crnčević (RS), Suelem Cristina De Oliveira Da Silva (BR), Eleni-Ellada Damianou (GR), Alexandra Dolgova (RU), Bilal Elhad (MA), Fannie Falk (SE), Efrat Galai (IL), Cassiel Gaube (BE), Frank Gizycki (FR), Stefan Govaart (NL), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES), Robin Haghi (SE), Yuika Hashimoto (JP), Louis Nam Le Van Ho (FR), Viktor Már Leifsson (IS), Theodore Livesey (GB), Karoliina Loimaala (FI), Matilde Mata (PT), Jolie Ngemi (CD), Akiyoshi Nita (JP), Maya Oliva (IT), Laura-Maria Poletti (DE), Emeric Rabot (FR), Kamola Rashidova (UZ), Sami Similä (FI), Jacob Storer (US), Sien Van Dycke (BE), Adriano Vicente (PT).

Praktisch: De voorstelling Passing Through vindt plaats op zondag 14 juni om 14u45 en 16u30 in het Park van Vorst, Rochefortplein 15, 1190 Vorst, www.supervlieg.be
 

P.A.R.T.S. at Work / Winter 2015
Studio showings of duets

In het eerste semester van het huidige academiejaar gingen de tweedejaarsstudenten aan de slag met muzikanten van GAME (Ghent Advanced Master Ensemble), de muziekopleiding verbonden aan het Ictus Ensemble.
Het startpunt was een lijst muziekstukken uit de hedendaagse en nieuwe muziek, van bekende namen als Xenakis en Stockhausen tot jonge componisten als Geoffrey François of Simon Loeffler, die waren ingestudeerd door de muzikanten van GAME. De PARTS-studenten kozen één stuk uit de lijst en creëerden dan een choreografie in relatie tot deze muziek, en ze werkten met de muzikanten samen aan de realisatie ervan in een intern toonmoment eind december.

In maart tonen een aantal studenten hun werk graag aan een breder publiek: gedurende twee zondagnamiddagen zullen zij op informele Student Showings enkele duetten opvoeren.

Tickets zijn gratis, maar u moet wel reserveren via mail@parts.be

Praktisch:
zondag 8 maart, om 15.00.
Tickets: gratis


Programma zondag 8 maart 2015

Dans: Frank Gizycki (FR) & Eileen Van Os (BE)
Muziek: Geoffrey François, Elles (2009), uitgevoerd door Dejana Sekulic (viool)


Dans: András Déri (HU) & Jared Onyango (KE)
Muziek: Gérard Grisey, Talea ou la machine et les herbes folles (1985-1986), uitgevoerd door Ensemble Fractales: Hannah Reardon-Smith (fluit), Benjamin Maneyrol (klarinet), Kaya Kuwabara (viool), Diego Coutinho (cello) en Gian Ponte (piano)


Dans: Akiyoshi Nita (JP) & Noé Pellencin (FR)
Muziek: Diego Borello, 6 pièces pour piano (2008), uitgevoerd door Véronique Delcambre (piano)

Pauze


Dans: Efrat Galai (IL) & Adriano Vicente (PT)
Muziek: Gérard Grisey, Talea ou la machine et les herbes folles (1985-1986), uitgevoerd door Ensemble Fractales: Hannah Reardon-Smith (fluit), Benjamin Maneyrol (klarinet), Kaya Kuwabara (viool), Diego Coutinho (cello) en Gian Ponte (piano)


Dans: Karoliina Loimaala (FI) & Maya Oliva (IT)
Muziek: Michael Maierhof, Splitting 16 (piano), uitgevoerd door Gwenaëlle Rouger

 

Herneming Un Sacre du Printemps – Daniel Linehan en ex-studenten PARTS

In het najaar van 2013 maakte choreograaf Daniel Linehan samen met dramaturg Alain Franco een creatie voor 14 studenten van het 4e jaar van PARTS, waarin hij zijn lezing gaf van de honderdjarige partituur van Igor Stravinsky’s Sacre du Printemps. Ze werkten daarbij ook samen met dirigent Vincenzo Casale en het TWIS Youth Orchestra van het Conservatoire royal de Bruxelles, voor twee presentaties in de Rosas Performance Space.

In 2015 herneemt Daniel Linehan deze creatie in een professionele context, met de originele cast (intussen afgestudeerd), als eerste productie van zijn nieuwe gezelschap Hiatus. De voorstelling gaat in première in deSingel in Antwerpen op 13/2, in samenwerking met dirigent Vincenzo Casale en muzikanten van TWIS en van het Conservatorium van Antwerpen. In de zomer is de voorstelling nog te zien in Rijsel en Marseille, met de muziek in de versie voor 2 piano’s gespeeld door Alain Franco en Jean-Luc Plouvier.

Hieronder kan je enkele foto's van de creatie in 2013 vinden.

Meer informatie: Caravan Production


Le Sacre du Printemps - photo Bart Grietens
Le Sacre du Printemps - photo Bart GrietensLe Sacre du Printemps - photo Bart Grietens
Le Sacre du Printemps - photo Bart GrietensLe Sacre du Printemps - photo Bart Grietens

Student Performances Autumn 2014 (november 2014)

In hun eerste schooljaar (2013-2014) maakten de studenten van de Training Cyclus elk een solo, en volgden ze de repertoireworkshopDrumming (1998) van Anne Teresa De Keersmaeker. In november 2014 tonen de studenten een selectie van die solo's en fragmenten van Drumming gedurende vier avonden tijdens de Student Performances Autumn 2014, op 5, 6, 7 en 8 november 2014 om 20.00

Tickets per avond: €3,-

Programma

Woensdag 5 november 2014, 20.00

Nikita Chumakov (RU) - Dangerous Thinking
Anika Edström Kawaji (SE) - Lumos Maxima
Sami Similä (FI) - Sisu
Jolie Ngemi (CD) - Scream

Pauze

Drumming (Fragments): Sidney Barnes (GB), Lucas Bassereau (FR), Tina Breiová (CZ), Suelem Cristina de Oliveira da Silva (BR), Fannie Falk (SE), Cassiel Gaube (BE), Stefan Govaart (NL), Karoliina Loimaala (FI), Emeric Rabot (FR), Kamola Rashidova (UZ), Souleymane Sanogo (ML), Jacob Storer (US)
Project director: Clinton Stringer  


Donderdag 6 november 2014, 20.00

Lucas Bassereau (FR) - Pierre est le Loup
Fannie Falk (SE) - Y.K.M.N. (Look up the number)
Mario Barrantes Espinoza (CR) - This has (no) name
Kamola Rashidova (UZ) - 4 = 1

Pauze

Drumming (Fragments):Régis Badel (FR), Amanda Barrio (PE), Victoria Bryzgalova (RU), Nikita Chumakov (RU), Youri De Gussem (BE), Bilal Elhad (MA), Robin Haghi (SE), Yuika Hashimoto (JP), Theodore Livesey (GB), Matilde Mata (PT), Maya Oliva (IT), Sami Similä (FI), Jara Vlaeminckx (BE)
Project director: Taka Shamoto


Vrijdag 7 november 2014, 20.00

Stefan Govaart (NL) - MINAJOEP
Eileen Van Os (BE) - Zoek
Akiyoshi Nita (JP) - Leaving here, Going there

Pauze

Drumming (Fragments):Régis Badel (FR), Amanda Barrio (PE), Victoria Bryzgalova (RU), Nikita Chumakov (RU), Youri De Gussem (BE), Bilal Elhad (MA), Robin Haghi (SE), Yuika Hashimoto (JP), Theodore Livesey (GB), Matilde Mata (PT), Maya Oliva (IT), Sami Similä (FI), Jara Vlaeminckx (BE)
Project director: Taka Shamoto


Zaterdag 8 november 2014, 20.00

Yuika Hashimoto (JP) - Last
Bilal Elhad (MA) - A Movie.
Liza Baliasnaja (LT) - God 'Loves You'
Ellatha Damianou (GR) - KREIS

Pauze

Drumming (Fragments): Sidney Barnes (GB), Lucas Bassereau (FR), Tina Breiová (CZ), Suelem Cristina de Oliveira da Silva (BR), Fannie Falk (SE), Cassiel Gaube (BE), Stefan Govaart (NL), Karoliina Loimaala (FI), Emeric Rabot (FR), Kamola Rashidova (UZ), Souleymane Sanogo (ML), Jacob Storer (US)
Project director: Clinton Stringer

 

RE:Zeitung op tournee in 2014-2015

In 2013 creëerde P.A.R.T.S. met zes pas afgestudeerde dansers RE:Zeitung, een bewerking van de Rosas-creatie Zeitung uit 2009. Na een succesvolle tournee in het seizoen 2013-2014, zal ook in het seizoen 2014-2015 P.A.R.T.S. de creatie Re:Zeitung op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland spelen. In dit seizoen zal een licht gewijzigde cast het herwerkte repertoirestuk brengen: Mohamed Toukabri (generatie 9) wordt vervangen door de net afgestudeerde Jason Respilieux (generatie 10).

Re:Zeitung zal worden gespeeld als schoolvoorstelling en als avondvoorstelling, open voor publiek. Op enkele speelplekken zal de muziek ook live gebracht worden door Alain Franco, die het originele stuk samen met Anne Teresa De Keersmaeker creëerde.

De precieze speeldata kan je hieronder vinden.

- 6-7 oktober: De Warande, Turnhout (BE)

- 12-13 oktober: Think Big! Festival, Tanz und Schule e.V., München (DE)

- 18 oktober: Le Vivat, Armentières (FR)

- 2 november:  CDTM Circuito Campano della Danza, Avellino (IT)

- 6-7 november: TU-Nantes, Nantes (FR) 

- 12-13 februari: Opéra National de Paris, Paris (FR)

Meer informatie over de creatie zelf kan je hier vinden.

 


Interview met Thibault Lac in Time Out New York

De ex-student Thibault Lac danste met de New Yorkse choreograph Trajall Harrell in verschillende versies van zijn 'Twenty looks or Paris is Burning at the Judson Church'. Naar aanleiding van een presentatie van al die stukken in The Kitchen hield Time Out New York een lang interview met Thibault. Hij kijkt daarin terug op zijn opleiding aan PARTS:

"Some people got to P.A.R.T.S. after a proper, professional dance education, but it was my first, so it was all very new. I had a great time. It was rich and people came from all over the world. What I was getting exposed to was all new—culturally and artistically. We were learning both vertically, from the teachers to the students—and we had experienced, amazing teachers from different kinds of backgrounds—and horizontally. The community of students was very vibrant. This thing of versatility that’s present in Trajal’s work, I think was already there—I was very attracted to being able to switch from one class with a Pina Bausch dancer to a class with a William Forsythe dancer. I was learning about dance history physically through the body, and I was also accepting those different identities, like, Oh, now I’m going to think about the body this way, and I’m going to approach movement this way."  

Het hele interview kan je hier vinden: http://www.timeout.com/newyork/dance/q-a-thibault-lac-talks-about-dancing-with-trajal-harrell

Early Works van Trisha Brown in Leuven met PARTS studente Laura-Maria Poletti (oktober 2014)

Op dinsdag 7 oktober en woensdag 8 oktober 2014 worden in de Predikherenkerk in Leuven enkele Early Works van Trisha Brown opgevoerd. Het zijn korte choreografieën uit de jaren '60 en '70, die bepalend waren voor het verdere oeuvre van deze Amerikaanse choreografe, en die op tegelijk eenvoudige en ingenieuze manieren experimenteren met de noties 'dans' en choreografie'. Speciaal voor deze opvoering vroeg het gezelschap aan Laura-Maria Poletti om mee te dansen.

In het schooljaar 2013-2014 gaven Samuel Wentz en Elena Demyanenko (voormalige dansers bij de Trisha Brown Company) in PARTS een workshop met dansmateriaal van Trisha Brown. Laura-Maria (DE/FR) werd tijdens die workshops opgemerkt, en werd nu gevraagd om mee te dansen in de Spanish Dance tijdens de Leuvense opvoeringen van de Early Works deze week.

Voor meer informatiehttp://www.stuk.be/nl/programma/early-works


6, 7 en 8 september: Septemberfestival in Gaasbeek (september 2014)

De School van Gaasbeek is een nieuw platform voor artistieke creatie en residentie, gevestigd in de oude dorpsschool van Gaasbeek, vlak buiten Brussel. Het project werd mee opgericht door Hugo De Greef, die ook voorzitter is van PARTS. Afgelopen lente waren de studenten van het 4e jaar bij de eersten die de ruimtes gebruikten, voor de creatie van hun afstudeerwerk.

Op 6, 7 en 8 september organiseert De School Van Gaasbeek het Septemberfestival, waarmee ze de deuren willen openzetten voor het grote publiek. Ze nodigden een aantal kunstenaars van verschillende disciplines uit, mensen die reeds in residentie waren of dat binnenkort zullen zijn, en ook een reeks kunstenaars die een historische band met de plek hebben – het legendarische theatercollectief Radeis en de productiestructuur Schaamte, die mee aan de wieg stonden van de vernieuwing van de Vlaamse podiumkunsten in de jaren ’80, opereerden destijds ook al vanuit de oude dorpsschool.

Het festival nodigde PARTS uit om werk te tonen van de – ondertussen afgestudeerde – studenten die daar aan hun eindwerk gesleuteld hebben. Op zondag 7 september vanaf 20.30 danst Hagar Tenenbaum haar solo ‘Swimming room’, gevolgd door het trio ‘Wednesday’ van Ben Van Buren. Zij delen het programma met Anne Teresa De Keersmaeker, die ‘Violin phase’ danst.

Voor meer informatie over het festival, ga naar www.deschoolvangaasbeek.eu

 


Dansand! (juli 2014)

Juni 2014. De Training studenten hebben hun eerste jaar bijna helemaal achter de rug. September, het begin van hun traject aan P.A.R.T.S. lijkt wel een eeuwigheid geleden, maar de tijd is evenzeer voorbij gevlogen. Repertoirewerk van Anne Teresa De Keersmaeker, eigen werk, solo's, workshops, speciale creatieweken,…  Ter afronding van het jaar werken ze twee weken met de Belgisch-Zwitserse choreografe Cindy Van Acker, die ter gelegenheid van Dansand! een creatie  voor hen maakt. Op 4, 5 en 6 juli kan je hen aan de slag zien met de voorstelling Anechoic: op vrijdag 4 juli op het strand van Oostende; op zaterdag 5 en zondag 6 juli maakt de voorstelling deel uit van een wandeling die om 15.00 en 11.00 respectievelijk start.

En er is meer! Ook een aantal van de Research studenten neemt deel aan Dansand!. 11 studenten dansen in de XL-outdoors versie van Slow Sports van Albert Quesada, te zien op zaterdag 5 juli om 11.00 of om 15.00, en op zondag 6 juli om 11.00 (alle presentaties zijn een onderdeel van een wandeling). Op zondag 6 juli om 19.00 worden op het Strandpodium ook RaceCar van James McGinn en A Love Supreme van Anne Teresa De Keersmaeker en Salva Sanchis getoond. 

Voor meer informatie: http://www.vrijstaat-o.be/projecten/atelier-de-stad-expeditie-dansand/Graduation 2014 (juni 2014)

Op zondag 22 juni studeerden Generatie X af met een feestelijke ceremonie. Ouders, grootouders, familieleden en partners  kwamen uit heel Europa en de Verenigde Staten om hun kinderen te zien afstuderen. Sociologe en antropologe Nadia Fadil gaf de afscheidsspeech met enkele reflecties over de weg die voor de kersverse professionals open ligt (lees haar tekst hier). Directeur Anne Teresa De Keersmaeker keek terug op de vierjarige opleiding die de studenten volgden met een blik naar de toekomst. Alle studenten kregen hun diploma, vergezeld van een korte afscheidstekst ingestuurd door een van hun docenten. Nadien volgde een receptie, een macrobiotisch walking dinner en een feest dat tot in de vroege uurtjes voortduurde.


 

 

Graduation Tour 2014 (mei - juni 2014)

In juni studeert Generatie X af aan de Research Cyclus in PARTS. Traditiegetrouw beëindigen ze hun opleiding met de creaties van afstudeerwerken, waarvoor ze drie maanden studiotijd, een productie- en een coachingbudget kregen.Nadien gaan ze op tournee en tonen ze hun werk in professionele theaters en festivals, een laatste stap tussen de school en het professionele werkveld.
In 2014 waren er twee afstudeeropties:repertoire of persoonlijk werk. Elf studenten werkten onder leiding van Sandy Williams en Eleanor Bauer aan een re-make van Anne Teresa De Keersmaekers 'The song' uit 2009, herdoopt tot 'Another Song'. Elf andere kozen ervoor om hun eigen werk te maken, waaruit twee trio's,een duet en drie solo's voortkwamen.
Met al dat werk trekken ze op tournee naar theaters en festivals in België, Nederland, Duitsland, Turkije en Polen: niet minder dan 26 voorstellingen op 11 locaties! De afstudeerwerken zijn onderverdeeld in drie programma's: het repertoire en twee programma's met telkens drie stukken. Op sommige plekken worden die programma's aangevuld met een selectie van ouder werk.

De basisprogramma's zijn de volgende:
RepertoireAnother Song van Anne Teresa De Keersmaeker, met Manuela Aranguibel Molano, Balázs Busa, András Déri, Erik Eriksson, Taha Ghauri, Kinga Jaczewska, Darko Radosavljev, Jason Respilieux, Krišjānis Sants, Roman Van Houtven en Thomas Vantuycom
Persoonlijk werk 1Multiverse (beta) van James McGinn, Chatter, Clatter and Other Arrangements (voorheen Scheme Arrangements) van Rósa Ómarsdóttir, Christoffer Schieche en Hagar Tenenbaum, Trans-lation van Tiran Willemse
Persoonlijk werk 2Get out of the blue van Jeanne Colin, Slogan for modern times (Slugania) van Inga Huld Hákonardóttir en Kathryn Vickers, The Eternity Ship Question van Bryana Fritz, Alma Toaspern en Ben Van Buren

Tourdata:

STUK, Leuven (BE) – www.stuk.be
woe 21 mei, 20u30: repertoire

DE Studio, Antwerpen (BE) – www.destudio.com
dinsdag 3 juni, 20u00: repertoire
woensdag 4 juni, 20u00: ouder werk

PACT Zollverein – Choreographisches Zentrum NRW, Essen (DE) – www.pact-zollverein.de
donderdag 5 juni, 20u00: selectie uit persoonlijk werk 1+2
vrijdag 6 juni, 20u00: repertoire

Monty, Antwerpen (BE) – www.monty.be
vrijdag 6 juni, 20u30: persoonlijk werk 1
zaterdag 7 juni, 20u30: persoonlijk werk 2

Kunstencentrum Vooruit, Gent (BE)–www.vooruit.be
donderdag 12 juni, 20u00: persoonlijk werk 1
vrijdag 13 juni: 20u00 – persoonlijk werk 2
zaterdag 14 juni, 20u00: repertoire

Kaaitheater, Brussel –www.Kaaitheater.be
donderdag 19 juni, 20u30: repertoire

Kaaitheaterstudio's, Brussel (BE) –www.kaaitheater.be
dinsdag 17 juni, 20u30: ouder werk (1)
woensdag 18 juni, 20u30: ouder werk (2)
vrijdag 20 juni, 20u30: ouder werk (3)
dinsdag 24 juni, 20u30: persoonlijk werk 2
woensdag 25 juni, 20u30: persoonlijk werk 1
donderdag 26 juni, 20u30: persoonlijk werk 1
vrijdag 27 juni, 20u30: persoonlijk werk 2

De Brakke Grond, Amsterdam (NL) –www.brakkegrond.nl
dinsdag 17 juni, 20u30: repertoire
donderdag 19 juni, 20u30: persoonlijk werk 2 (plus solo Tiran Willemse uit progr. 1)
zaterdag 21 juni, 21u00: persoonlijk werk 1 (minus solo Tiran Willemse)

Plac Wolnosci/ Malta Festival, Poznan(PL) – www.malta-festrival.pl
vrijdag 27 juni, 21u30: repertoire
zaterdag 28 juni, 21u30: selectie persoonlijk werk

Strandpodium, Dansand festival, Oostende (BE)- www.vrijstaat-o.be
zondag 6 juli, tijd tbc: selectie persoonlijk werk

Mimar Sinan University Bomonti Campus, Istanbul (TR) – www.bimeras.org
woensdag 9 juli: persoonlijk werk 1
donderdag 10 juli: persoonlijk werk 2
vrijdag 11 juli: repertoire
zaterdag 12 juli: extra voorstelling in een park


 

Open House  - zondag 18 mei vanaf 13u30 (mei 2014)

Op zondag 18 mei organiseert P.A.R.T.S. een Open House. U kan er studenten aan het werk zien in lessen klassieke en hedendaagse dans. Anderen hebben open repetities van hun workshops, waarin ze verschillende choreografieën van Anne Teresa De Keersmaeker aanleren. Nog anderen dansen hun eigen werk voor u, en nodigen u uit om er samen met hen over te spreken.

De Open House is ook de ideale gelegenheid om al uw vragen over PARTS beantwoord te zien door de stafmedewerkers van de school. Maar misschien wilt u het verhaal van de school liever horen uit de mond van de studenten zelf. Tijdens de Open House kan dat in 31 verschillende talen...

Open lessen:
Balletlessen worden gegeven door hoofddocente Libby Farr en gastdocent Benoî Caussé.
Lessen hedendaagse techniek worden geleid door twee Amerikaanse gastdocenten, beiden dansers van de Trisha Brown Company, New York. Sinds 1995 reeds werkt PARTS nauw samen met het gezelschap van Trisha Brown. 

Workshops:
We tonen werksessies rond het repertoire van Anne Teresa De Keersmaeker. 
De studenten van het eerste jaar werken aan 'Drumming', een choreografie uit 1998. 
Een kwartet studenten van het vierde en laatste jaar repeteert 'A Love Supreme', gezamenlijke choreografie uit 2005 van Anne Teresa De Keersmaeker en Salva Sanchis. Deze voorstelling is deel van het programma van de Graduation Tour 2014. 

Persoonlijk werk:
Twee groepjes studenten die binnenkort afstuderen met eigen werk tonen een studioversie van hun project en spreken met het publiek over hun werk.

PLANNING
13:30 – 14:45
Ballet met Elisabeth Farr (US/BE)
Hedendaagse techniek met Elena Demyanenko (RU) - Trisha Browne Company
Repetitie A Love Supreme onder leiding van Salva Sanchis (ES)
Werksessie repertoire Drumming onder leiding van Taka Shamoto (JP)
15:15 – 16:30
Ballet met Benoït Caussé (FR)
Hedendaagse techniek met Samuel Wentz (US) - Trisha Browne Company
Werksessie repertoire Drumming onder leiding van Marta Coronado (ES)
Presentaties persoonlijk werk door studenten 4e jaar

Gegidste rondleidingen in 31 talen
Om 13.30u en 15.15u zullen onze studenten bezoekers rondleiden in niet minder dan 31 verschillende talen. Zij zullen verscheidene perspectieven bieden op dansopleiding, leven, werken en dansen in de Brusselse metropolis.
Bezoekers horen zo rechtstreeks van de jonge dansers hoe zij trainen en werken in P.A.R.T.S.
Bovendien bieden de rondleidingen ook een ideale kans om niet alleen de studio's van P.A.R.T.S., maar ook van Rosas te bezichtigen. 
13.30: Arabisch - Bambara - Baskisch - Chinees - Duits - Engels - Fins - Frans - Grieks - Hebreeuws - Hindi - Hongaars - IJslands - Nederlands - Pools - Tsjechisch - Zuid-Afrikaans
15.15: Frans - Engels - Italiaans - Japans - Lets - Lingala - Litouws - Nederlands - Noors - Perzisch - Portugees - Russisch - Servisch - Spaans - Swahili - Turks - Zweeds
U schrijft zich best in voor deze gegidste rondleidingen (bij Eva Vanhole, eva.vanhole@parts.be), maar u bent zeker ook welkom om ons de dag zelf te vervoegen.
Tijdens de Open House zijn verder ook een fototentoonstelling en enkele video-opnames van performances van de studenten te bekijken. 
Ook onze macrobiotische keuken is open. Chef-kok Arnaud Tabary en zijn team zorgen voor enkele frisse en gezonde snacks in de keuken van de school.

 

X-week (31 maart - 4 april 2014)

Deze week vindt in PARTS de X-week plaats. Het normale programma met de dagelijkse yogaklassen, ballet en hedendaagse dans, en de workshops, wordt onderbroken, en drie artiesten krijgen carte blanche om met een groep van de Training Cycle te werken: Vera Mantero, Julyen Hamilton and Jérôme Bel. Gedurende een week zullen zij de studenten inleiden in hun werk, artistieke visie en hun creatieproces. Het werk van de drie artiesten is extreem verschillend, maar zij vertegenwoordigen elk drie unieke en individuele stemmen die een grote invloed hadden (en nog steeds hebben) op hedendaagse dans vandaag de dag. Hieronder kan je een korte biografie van de artiesten vinden (enkel in het Engels).

Jérôme Bel

Jérôme Bel lives in Paris and works worldwide. nom donné par l'auteur (1994) is a choreography of objects. Jérôme Bel (1995) is based on the total nudity of the performers. Shirtology (1997) presents an actor wearing many T-shirts. The last performance (1998) quotes a solo by the choreographer Susanne Linke, as well as Hamlet and André Agassi. Xavier Le Roy (2000) was claimed by Jérôme Bel as his own, but was actually choreographed by Xavier Le Roy. The show must go on (2001) brings toghether twenty performers, nineteen pop songs and one DJ. Véronique Doisneau (2004) is a solo on the work of the dancer Véronique Doisneau, from the Paris Opera. Isabel Torres (2005), for the ballet of the Teatro Municipal of Rio de Janeiro, is its Brazilian version. Pichet Klunchun and myself (2005) was created in Bangkok with the Thai traditional dancer Pichet Klunchun. Follows Cédric Andrieux (2009), dancer of Merce Cunningham. 3Abschied (2010) is a collaboration between Anne Teresa De Keersmaeker and Jérôme Bel based on The Song of the Earth by Gustav Malher. Disabled Theater (2012) is a piece with a Zurich-based company, Theater Hora, consisting of professional actors with learning disabilities. Cour d'honneur (2013) stages fourteen spectators of the Cour d'honneur of the Palais des Papes in Avignon.      

Julyen Hamilton

Julyen Hamilton was born in England, lived in Amsterdam and is currently living in Girona (northern Spain). His work, both in company and solo, develops dance for the theatre - a place where an atmosphere of transformation, insight and understanding is permitted without resort to thin conclusions. In this ambience dancers and light designer are directed to compose pieces instantly; they practise a process of improvisation in rehearsal and in the moment of performance.Since 1990 he has made more than 100 solos which have been seen all over the world. They are an original interplay between dance, live text, and decor. Each piece is made specifically for each venue thus harnessing the architecture and ambience of the performing arena as forces which support and amplify the inherent themes of the piece.
His present company is based in Brussels, named: 'Allen's Line'. As director of the group, Julyen develops a communal language where movement and text constantly intertwine as they are passed amongst the dancers; it is their way of manifesting a sharing of the imagination.
Hamilton has also been invited to choreograph for other dancers and to collaborate with other directors. HIs teaching work comes straight from the stage experience; it goes deeply into the compositional aspects of creativity through the areas of the physical body, space, time, dramaturgy and voice.

Vera Mantero

Vera Mantero was born in Lisbon in 1966. She studied classical dance until she was eighteen. She worked for five years in the Ballet Gulbenkian, in Lisbon. In New York and Paris she studied contemporary dance technique, voice and theatre, and by then she completely cut with her ballet origins. As a dancer she also worked in France with Catherine Diverrès. She started creating her own choreography in 1987 and since 1991 she has been showing her work in theatres and festivals in Europe, Brazil, USA, Canada and Singapore. In 1999 the Theatre Culturgest in Lisbon organized a retrospective of her work. She regularly participates in international improvisation projects and teaches workshops of creation/composition and improvisation. Since the year 2000 Vera Mantero is dedicating herself more and more to voice and other music projects. In 2002 Vera Mantero was awarded the Almada Prize (IPAE/Ministry of Culture) for her career as a performer and choreographer. She represented Portugal at the 26th Bienal of São Paulo 2004 together with the sculptor Rui Chafes with the co-creation Eating your heart out. In 2007 Vera Mantero co-directed together with Miguel Gonçalves Mendes and edited her version of the film Course of Silence.
For her, dance is not a given fact; she believes that the less she acquires it, the closer she will be to it; she uses dance and performance work to understand what she needs to understand; she sees less and less sense in a specialized performer (a dancer or an actor or a singer or a musician) and more and more sense in an especially trained total performer; she sees life as a terribly rich and complicated phenomena and work as a continuous fight against the spirits' impoverishment, hers' and the others', a fight which she considers essential at this point of history.

 

Student Performances Spring 2014 (maart 2014)

Het academiejaar 2013-2014 is een uniek scharnierjaar in de geschiedenis van PARTS: in september 2013 begonnen 53 studenten aan de nieuwe, voortaan drie jaar durende, Training Cyclus, en in juni 2014 zullen 23 afstuderenden de ‘oude’ Research Cylcus beëindigen. Daarna beginnen zij aan hun professionele danscarrière. Zowel de eerste als de tweede groep is de voorbije maanden druk bezig geweest met vele projecten. Zij presenteren een selectie daarvan gedurende drie opeenvolgende zaterdagen in maart, waarin zowel persoonlijk werk als enkele resultaten van workshops aan bod zullen komen.

Tickets per avond: €3,-
Voor informatie en tickets: mail@parts.be of 02/344 55 98. Let wel: telefonisch reserveren is enkel mogelijk op weekdagen tussen 09.00 en 17.00. Reservaties voor één van de zaterdagen worden best ten laatste op de vrijdag voordien geplaatst.

Programma

Zaterdag 15 maart 2014, 20.00

Jason Respilieux (BE), Ben Van Buren (US), Thomas Vantuycom (BE) - Wednesday

Kinga Jaczewska (PL) & Alma Toaspern (DE) - Oh, Fellia!

James McGinn (US) & Tiran Willemse (ZA) - Race caR

Bryana Fritz (US) & Hagar Tenenbaum (IL) - Two weeks notice

 

Zaterdag 22 maart 2014, 20.00
Een selectie van de stukken die gemaakt werden tijdens de theaterworkshops van de Training Cycle.

Twelve angry man, onder leiding van Carly Wijs
Mario Barrantes Espinoza (CR), Lucas Bassereau (FR), Julie Charbonnier (FR), Vladimir Dziomba (FR), Cassiel Gaube (BE), Robin Haghi (SE), Karoliina Loimaala (FI), Laura-Maria Poletti (DE), Adriano Vicente (PT), Anne Vigeland (NO), Jara Vlaeminckx (BE)

Onder leiding van Kuno Bakker
Amanda Barrio (PE), Solomon Berrio-Allen (GB), Lav Crncevic (RS), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES), Yuika Hashimoto (JP), Viktor Már Leifsson (IS), Rüta Pakalne (LV), Emeric Rabot (FR), Kamola Rashidova (UZ), Sami Similä (FI), Charlotte Viegas (GB) 

 

Zaterdag 29 maart 2014, 20.00

Balázs Busa (HU), Jeanne Colin (FR), Erik Eriksson (SE), Jason Respilieux (BE), Krišjānis Sants (LV), Roman Van Houtven (BE), Kathryn Vickers (US) - Ornaments. Across

Sidney Barnes (GB), Viktor Már Leifsson (IS), Sien Van Dycke (BE) - shiF

Inga Huld Hákonardóttir (IS), Rósa Ómarsdottir (IS) - Wilhelm Scream

Passing Through, resultaat van de workshop onder leiding van David Zambrano, Nicholas Tiishang Aphane en Milan Herich, met alle 53 studenten van de Training Cycle.
Régis Badel (FR), Liza Baliasnaja (LT), Sidney Barnes (GB), Mario Barrantes Espinoza (CR), Amanda Barrio Charmelo (PE), Lucas Bassereau (FR), Solomon Berrio-Allen (GB), Tina Breiova (CZ), Victoria Bryzgalova (RU), Julie Charbonnier (FR), Guilhem Chatir (FR), Nikita Chumakov (RU), Lav Crncevic (RS), Suelem Cristina De Oliveira Da Silva (BR), Eleni-Ellada Damianou (GR), Youri De Gussem (BE), Vladimir Dziomba (FR), Anika Edström Kawaji (SE), Bilal Elhad (MA), Fannie Falk (SE), Efrat Galai (IL), Cassiel Gaube (BE), Frank Gizycki (FR), Stefan Govaart (NL), Gorka Gurrutxaga Arruti (ES), Robin Haghi (SE), Yuika Hashimoto (JP), Ting-Yun Kuo (TW), Louis Nam Le Van Ho (FR), Viktor Már Leifsson (IS), Theodore Livesey (GB), Karoliina Loimaala (FI), Matilde Mata (PT), Jolie Ngemi (CD), Akiyoshi Nita (JP), Maya Oliva (IT), Jared Onyango (KE), Rüta Pakalne (LV), Priyabrata Panigrahi (IN), Noé Pellencin (FR), Laura-Maria Poletti (DE), Emeric Rabot (FR), Kamola Rashidova (UZ), Patricia Saliba (SE), Souleymane Sanogo (ML), Sami Similä (FI), Jacob Storer (US), Sien Van Dycke (BE), Eileen Van Os (BE), Adriano Vicente (PT), Charlotte Viegas (GB), Anne Vigeland (NO), Jara Vlaeminckx (BE)

 

PARTS & GAME - The Funerals (februari 2014)

In het kader van het festival Genoteerd! werden PARTS en GAME uitgenodigd om een creatie te maken vertrekkend van een muziekpartituur die een aparte vorm van muzieknotatie hanteert.

10 dansers van PARTS en 6 muzikanten van GAME (Ghent Advanded Master Ensemble, een post-master-opleiding hedendaagse muziek onder de vleugels van het Ictus ensemble) gingen onder leiding van choreograaf Andros Zins-browne en muzikant Tom Pauwels aan de slag met partituren van Francisco Filidei en Mauro Lanza, om uit te komen bij een volledig nieuwe dans-muziek-partituur voor zelfgemaakte instrumenten, The Funerals. Ze creëerden instrumenten uit gevonden voorwerpen en ontwikkelden er een muzikale en performatieve praktijk voor, op zoek naar een common ground tussen beweging, gebaren, objecten en geluid.

Naar aanleiding van deze nieuwe creatie werd een vol avond-programma gemaakt, met ook nog uitvoeringen van muziek van Francisco Filidei en François Sarhan door GAME, en een duet van twee PARTS-studenten dat de relatie tussen beweging en geluid vanuit een andere hoek bekijkt.

Première: Concertgebouw Brugge, donderdag 27/2 om 20u.
Een tweede voorstelling vindt plaats in Bozar in Brussel op woensdag 5/3. Klik hier voor informatie.

PARTS & WIELS - Museum Night Fever (22 februari 2014)

Op 22 februari vindt in Brussel de 7de editie van Museum Night Fever plaats. 24 verschillende Brusselse musea openen hun deuren van 19.00 tot 01.00. En ook PARTS doet mee, in het Centrum voor Hedendaagse Kunst WIELS. Een groep studenten van de Training Cycle maken kleine choreografieën waarmee ze een aantal objecten van Franz Erhard Walther activeren.

Deze invloedrijke Duitse kunstenaar houdt in Wiels zijn eerste Belgische tentoonstelling, die meteen één van zijn grootste solotentoonstellingen zal zijn tot op heden. Centraal daarin staat de spanning tussen het object dat het kunstwerk is, en de manipulatie en bewerking die met dat object kunnen worden uitgevoerd. Daarmee tracht Walther de conventionele idee van het kunstwerk als statisch, onveranderlijk voorwerp in vraag te stellen. De PARTS studenten zullen met 25 verschillende objecten aan de slag gaan, en nodigen de toeschouwers uit om ook hun verbeelding in gang te zetten.  

Hieronder een impressie van de opening van de tentoonstelling, waar PARTS-studenten ook een aantal werkdemonstaties deden.

Franz Erhard Walther at WIELS from Josete Huedo on Vimeo.

Klik hier voor meer info

Zaterdag 1 februari: lezingen en projecties in Bozar ism ERG

Op 1 februari vanaf 13h30 organiseren PARTS en ERG (Ecole de recherche graphique)  een namiddag met lezingen en film screenings in Bozar, met o.a. Akseli Virtanen, Peter Pal Pelbart, Maurizio Lazzarato, Angela Melitopolous en Sharon Lockhardt.

Het evenement is een deel van het jaarlijkse publieke seminarie van ERG (30/1 – 1/2), onder de titel ‘Archives du présent, archéologies du futur’. Dit jaar draait het rond thema’s als macht, werk, politiek en kunst en de verstrengeling tussen  deze begrippen.

De namiddag bevat een dubbellezing van econoom-filosoof Akseli Virtanen (FI) en Peter Pal Pelbart (BR) over nieuwe concepten van samenwerking in de tijd na de precariteit, de erosie van waarden en de inflatie van betekenissen.  Socioloog en filosoof Maurizio Lazzarato (IT) spreekt over the politiek van de schuld, en gaat nadien in gesprek met filmmaakster Angela Melitopolous (GR) over hun gezamenlijke projecten.

’s Avonds is er de vertoning van de film  ‘Lunch break’ van Sharon Lockhardt (US)  en een concert van de Egyptische kunstenaar Hassan Khan. Er loop ook een kleine expo met videowerk van Angela Ferreira, Aernoudt Mik en Pierre Huyghe.

De namiddag gaat door in Bozar (Studio) in Brussel.

Lezingen en gesprekken lopen van 13u30 tot 19u00.

De film van Sharon Lockhardt start om 20u

Het concert van Hassan Khan start om 22u.

De toegang is gratis voor de namiddag, reservatie is aangewezen

De film van Lockhardt kost 4/6 euro, het concert van Khan 10/12 euro.

Reservaties via Bozar: www.bozar.be, de Bozar ticketshop of via 02 507 82 00

Voor meer informatie over het volledige seminarie van ERG: www.erg.be

Raadpleeg hier het gedetailleerde programma (enkel beschikbaar in het Engels).


Residentie Research Cyclus in Rennes 9-20 december

De studenten van het 4e jaar trekken in december naar Rennes in Frankrijk. Het Musée de la Danse, het choreografisch centrum geleid door choreograaf Boris Charmatz, nodigde hen uit voor een residentie van twee weken. 
Tijdens de eerste week  krijgen ze dansles van Thierry Micouin en volgen ze een workshop met Nuno Bizarro, een ervaren danser en choreograaf die werkte met o.a. Meg Stuart, Christine De Smedt en Boris Charmatz. Ze hebben ook ontmoetingen met Emmanuelle Huynh en Marlene Freitas. 
Tijdens de tweede week werken de studenten met Boris Charmatz, in een workshop rond dans en voedsel.

Op 12 en 13 december presenteren de studenten twee programma’s met eigen werk in Le Garage.
De toegang is gratis, maar reservatie is verplicht, bel+33 (0)2 99 63 88 22 of info@museedeladanse.org.
Locatie: Le Garage, 18 rue André et Yvonne Meynier - 35000 Rennes

www.museedeladanse.org

 

Bal Moderne 22 november

Op 22 november viert Bal Moderne zijn 20e verjaardag in La Tentation in Brussel. Dit community dance-project, dat hedendaagse dans naar grote groepen enthousiaste amateurs brengt, heeft al jaren een stevige basis in Brussel. Voor de 20e verjaardag doen ook een twintigtal PARTS-studenten mee, die nieuwe dansen van ex-PARTS studenten Eleanor Bauer en José Paulo dos Santos (met Nanya Eslava) aanleren, naast een dans van Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet die nog niet eerder in België op het programma stond.
Het Bal gaat door in La Tentation, Lakenstraat 28 in Brussel, op 22/11 vanaf 20u. 
Reserveren kan via het Kaaitheater, meer informatie is te vinden op de website van Bal Moderne

 

Kunstendag voor Kinderen - 17 november

Op de Kunstendag voor Kinderen, op 17 november 2013 organiseerden Rosas en Wiels een reeks workshops in dans en beeldende kunst voor kinderen. De workshops werden afgerond met een improvisatievoorstelling geleid door dansers Femke Gyselinck en drummer Lander Gyselinck. Zij werkten daarvoor samen met een groep van 25 PARTs-studenten aan een improvisatie.

Hieronder kan je enkele foto's van die performance kan je hier vinden, en hier kan je een kort radioverslag beluisteren van FM Brussel over die dag in Wiels en Rosas.

 

KKD1

KKD2

KKD3

KKD4

 

Publieke presentatie workshop 'Le Sacre du Printemps - 24 en 25 oktober 2013

In 2013 is het 100 jaar geleden dat Igor Stravinsky Le Sacre du Printemps componeerde, een muziekstuk dat een revolutie teweeg bracht in de muziek en in de dans. In zijn choreografie voor Les Ballets russes brak Vaslav Nijisnky met alle regels van de klassieke dans. Het stuk werd een mijlpaal in de gescheidenis van de dans in de 20e eeuw, een inspiratiebron voor vele choreografen die hun eigen versies van dit woeste drama creëerden.

PARTS vroeg de jonge choreograaf Daniel Linehan, die in 2010 afstudeerde in PARTS en zich sindsdien furore mazakt op de internationale podia om zelf ook de ‘uitdaging’ aan te gaan en een workshop met 15 studenten van het 4e jaar te leiden. Geassisteerd door pianist en dirigent Alain Franco, zoekt Linehan niet naar een nieuwe blik op het haast visuele drama van het offer, maar concentreert hij zich op de bijzondere eigenschappen van Stravinsky’s partituur, de enorme diversiteit aan materiaal en de verschillende logica’s waarmee die samengebracht worden.

Voor dit project werkt PARTS samen met het TWIS Ensemble, een 35-koppig orkest van het Franstalig conservatorium van Brussel, gedirigeerd door Vincenzo Casale, die Stravinsky’s werk spelen in een bewerking voor piano, blaasinstrumenten en percussie.

Dit work-in-progress werd tweemaal aan het publiek getoond, op 24 en 25 oktober om 20u in de Rosas Performance Space. Hieronder kan je enkele foto's van de presentatie vinden.

Deze presentatie vond plaats met de steun van Pianos Hanlet.

Le Sacre du Printemps - photo Bart Grietens
Le Sacre du Printemps - photo Bart GrietensLe Sacre du Printemps - photo Bart Grietens
Le Sacre du Printemps - photo Bart GrietensLe Sacre du Printemps - photo Bart Grietens

 


Re:Zeitung op tournee

In 2008 ging de productie Zeitung van Rosas in première. Daarin zoeken choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en pianist Alain Franco samen met negen Rosasdansers naar het wankele samengaan van muziek en dans, choreografie en improvisatie, romantiek en ontluistering. In een breed historisch gebaar kruisen Johan Sebastian Bach, Arnold Schönberg en Anton Webern de meetkundige principes en improvisatorische wild cards van de Rosaschoreografie. In harmonie en decalage, unisono of contrapunt. In Zeitung vinden muziek en dans elkaar niet vanuit een gelijkenis of parallel maar op de kruising van beide. 

In 2013 presenteert de P.A.R.T.S.FOUNDATION Re:Zeitung. Dit is een nieuw initiatief van P.A.R.T.S., waarbij aan jong afgestudeerden van de school een professioneel kader aangereikt wordt. Re:Zeitung refereert overduidelijk naar de oorspronkelijke Zeitung, maar het is tegelijkertijd ook een nieuwe versie van dit werk, ditmaal vertolkt door een nieuwe generatie dansers: zes jonge mannen van Braziliaanse, Franse, Marokkaanse en Tunesische afkomst. 

In 2011 hadden deze zes dansers in het kader van het programma van het 3de jaar in P.A.R.T.S. reeds rond Zeitung gewerkt. Die workshop stond onder leiding van Mark Lorimer. Het resultaat van dit atelier was zò goed dat het als Zeitung/Fragments opgenomen werd in het programma van de tweejaarlijkse Graduation Tour van P.A.R.T.S. in 2012. Met veel succes dansten José Paulo, Louis, Mohamed, Radouan, Renan en Youness hun veertig minuten durende Zeitung-versie in meerdere theaters in België, maar ook in Amsterdam, Utrecht, Essen, Istanbul, Lissabon en Moskou. 

Na het zeer positieve onthaal van Zeitung/Fragments nam P.A.R.T.S. het initiatief om de productie opnieuw te laten zien. De vroegere studentenvoorstelling heeft nu als titel Re:Zeitung. De productie is wat langer geworden, namelijk een avondvullende voorstelling van 70 minuten. Er werd ook nieuwe muziek aan toegevoegd, o.m. van Charles Ives, Kurt Weill en Einstürzende Neubauten. Repetitor Moya Michael ontwikkelde samen met de dansers nieuw materiaal, gebaseerd op improvisatie. Het resultaat is een heel andere voorstelling, zonder het origineel te verraden. Alain Franco stond in voor de muzikale dramaturgie en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker behoudt de eindverantwoordelijkheid. 

De dansers zelf zijn ondertussen ruim een jaar afgestudeerd. Men kon hen allen reeds aan het werk zien in Charleroi Danses, Needcompany en Toneelhuis Antwerpen. Ook in dit project worden ze tewerkgesteld als professionele dansers. 

P.A.R.T.S.FOUNDATION boort met dit project een nieuw danspubliek aan. De programmatie is complementair aan de Zeitung-tournees van Rosas. Re:Zeitung wordt vaak opgevoerd in theaters waar Rosas nog nooit gespeeld heeft. Of anderszins wordt er voor specifieke doelgroepen gedanst, zoals jongeren, of schoolvoorstellingen. Om die reden is er ook een sociaal-educatief programma opgebouwd rond de voorstellingen. 

Re:Zeitung kent een tournee in september-december 2013. Een eventueel vervolg in de herfst van 2014 is niet uitgesloten. Voor de data, kijk hiernaast in de agenda

De credits van Re:Zeitung

Concept: Anne Teresa De Keersmaeker en Alain Franco
Choreografie: Anne Teresa De Keersmaeker
Dansvocabularium: David Hernandez
Repetitor ‘Re:Zeitung’: Moya Michael, Muriel Hérault
Dans: Louis Combeaud, José Paulo Dos Santos, Youness Khoukhou, Renan Martins de Oliveira, Radouan Mriziga, Mohamed Toukabri
Dans 'Zeitung'  (Rosas, 2008): Bostjan Antoncic, Tale Dolven, Fumiyo Ikeda, Cynthia Loemij, Mark Lorimer, Moya Michael, Elizaveta Penkóva, Igor Shyshko, Sandy Williams
Repetitor 'Zeitung/Fragments' (PARTS, 2011): Mark Lorimer, with assistance by Bostjan Antoncic, Tale Dolven, Alain Franco, Moya Michael, Elizaveta Penkova, Sandy Williams and Sue-Yeon Youn.
Muziek: Anton Webern, Arnold Schönberg, Charles Ives, Einstürzende Neubauten, Johann Sebastian Bach en Kurt Weill
Licht en techniek: Joris De Bolle 
Tour management: Annelies Van Assche


Productie: P.A.R.T.S.FOUNDATION


Coproductie: De Munt/La MonnaieDe trailer:

Contact improvisatie met Martin Nachbar - een indruk (oktober 2013)

Gedurende de voorbije drie weken waren de Training studenten onderverdeeld in drie parallelle groepen, die elk een andere workshop volgden: compositie, improvisatie technieken of contact improvisatie. De workshops werden gegeven door Johanne Saunier (compositie), Prue Lang (improvisatie technieken) en Martin Nachbar (contact improvisatie). Gedurende de volgende weken, zullen alle studenten de drie workshops kunnen volgen. Martin Nachbar beëindigde het eerste blok workshop met een van de groepen, en schreef het volgende over die ervaring:

"I have just come out of teaching the first out of three groups of first year students at PARTS. We have had two very concentrated and productive weeks, in which the students worked very well on their skills in contact improvisation. Some of them had already quite some experience, others were entirely new to the form. They were all very keen on getting the information I had to give and worked with me and with each other very generously. I adapted the class to the ones who had no experience and so, we started from the floor and worked our way up through the mid-leves all the way to jumping and flying, never forgetting that one of the main things to do in contact improvisation is falling - towards your partner, towards the floor, sideways or upwards. The exercises I proposed, all evolved around the basic principles in this way of dancing: weight, touch, rolling and extending, communicating through sharing weight, falling, catching scooping... Some of the information tends to be rather technical and looks at how individuals cope with different kinds of situations. One of the students called this "fitting the key into the lock". At the same time, we looked for how we make decisions while dancing with a partner. In several 'round robbins' and in one 'contact jam' we played with the principles we had studied in the exercises, and often found a very concentrated kind of playfulness. And with the last session today we started to feel safe enough to be more daring and take some risks with each other. I am looking forwards to the next group in two weeks!"


Nachbar Contact 1Contact Nachbar 2Contact Nachbar 3

In memoriam
Dirk Lauwaert (1944-2013) 
Marianne van Kerkhoven (1946-2013)

De nazomer van 2013 dompelt de Belgische cultuurwereld in rouw bij het overlijden van twee scherpe, zuivere en authentieke denkers/schrijvers. Dirk Lauwaert overleed op 10 augustus, Marianne Van Kerkhoven op 4 september. 

Beiden waren theoriedocenten in PARTS tijdens de eerste jaren van de school. 
Dirk doceerde een cursus onder de titel ‘Twee lezingen van het actuele’, een semiotische benadering van de actualiteit en van de wijze waarop we naar de actualiteit kijken. In zijn eigen woorden:  “Niet alleen: wat gebeurt er?, maar dus ook: wat is het te denken dat er iets gebeurt?” 

Marianne gaf haar lessenreeks de titel ‘Dramaturgie van dans en theater’ mee. Zij verkende samen met de studenten het veld tussen theorie en praktijk, de schemerzone tussen kunst en wetenschap. Het ijkpunt in haar discours was steeds de kunstenaar: zijn werk, geschriften, uitspraken; de  spanning met het verleden van zijn kunst en met de wereld waarin hij creëerde.

Hun lessen in PARTS waren slechts een moment uit een hyperactief en rijk leven, dat getekend werd door voortdurende bevraging en beschrijving van de kunsten en de wereld waarin de kunst zich ontwikkelt. 

Dirk Lauwaert was vele jaren lang docent aan de Brusselse kunstscholen Sint-Lukas en R.I.T.S. Hij publiceerde duizenden artikels over zeer uiteenlopende onderwerpen als fotografie, film, de stad, de mijnstreek, mode en beeldende kunst. Niets ontziend, compromisloos, wars van conventies baande Lauwaert zich een geheel eigen weg. Inhoud en een niet aflatende nieuwsgierigheid waren steeds wat zijn keuzes motiveerden. Met Dirk Lauwaert ging een man verloren die stond voor een daadkrachtig en compromisloos intellectueel leven.

Marianne Van Kerkhoven was oprichtster van het politieke-theatergezelschap Het Trojaanse Paard (1970), stond aan de wieg van het theatertijdschrift Etcetera (1983) en was ruim een kwarteeuw dramaturge voor het Kaaitheater in Brussel (1985). In die hoedanigheid werkte zij intens samen met  kunstenaars als Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Lauwers, Josse De Pauw, Guy Cassiers, Jan Decorte, Jan Ritsema, Kris Verdonck, Pieter De Buysser, Kate McIntosch, en vele anderen. Marianne bleef altijd in de schaduw, maar haar invloed op generaties van kunstenaars kan nauwelijks overschat worden. Zij was ‘het geweten van het theater’ in Vlaanderen. Haar talloze geschriften en artikelen vormden een leidraad voor de wijze waarop een theatermaker van vandaag naar zichzelf, zijn kunst en de wereld keek.

Voor P.A.R.T.S. blijven Dirk Lauwaert en Marianne Van Kerkhoven twee voorbeelden voor de ernst, de luciditeit en de intellectuele kracht waarmee we onze taak willen invullen. 
Over haar eigen rol als docente in onze school schreef Marianne: “Het werk in P.A.R.T.S. zie ik in de eerste plaats als het helpen van jonge kunstenaars in hun zoektocht naar ‘een eigen methode’. Het ontwikkelen van een creatieve methode is een zeer intieme, persoonlijke bezigheid. Als docent kan je daarbij hoogstens materialen aanreiken, denkstof, geen recepten of verworven stellingen. Pedagogie kan daarbij niet opgevat worden als een éénrichtingsverkeer. De beste pedagogie is er een die ‘zich zelf vergeet’., waarin beide partijen – leraar en leerling – gewoon ‘samen aan iets bezig zijn’. “

We kunnen Dirk en Marianne niet beter eren dan door deze woorden als leidraad voor ons handelen te nemen.

Impressies van de eerste maand

De eerste maand van het nieuwe jaar met het vernieuwde programma van de Training cyclus zit erop. De 53 nieuwe studenten hebben zich enthousiast aan het werk gezet in een programma dat vanaf de eerste dag uitdagend was. Ze volgden danslessen met David Hernandez, Martin Kilvady (hedendaags), Elisabeth Farr en Anne-Linn Akselsen (ballet), kregen hun eerste lessenreeks filosofie (Judith Wambacq), muziekanalyse (David Helbich) en anatomie (Michael Barel en Eva Karczag). Ook de dagelijkse lessen yoga (Mia Lawrence, Theodossia Stathi) en wekelijkse lessen zang (Lucy Grauman) en ritme (Michel Debrulle) werden opgestart.

Onze fotograaf Bart Grietens bracht enkele dagen door in de school. Hieronder een selectie van zijn impressies.

contemporary class David Hernandez - photo Bart Grietensmusic analysis David Helbich - photo Bart Grietens
ballet class Anne-Linn Akselsen - photo Bart GrietensAnne Teresa De Keersmaeker introducing macrobiotics - photo Steven De belder
singing class Lucy Grauman - photo Bart Grietensballet class Libby Farr - photo Bart Grietens
philosophy class Judith Wambacq - photo Bart Grietenscontemporary class David Hernandez - photo Bart Grietens
Our new kitchen team - photo Bart Grietensphoto Bart GrietensEnglish class by Linda Raymond - photo Bart Grietens

 

Benefietdiner Vredeseilanden 15 oktober

Op 15 oktober organiseert Vredeseilanden voor de derde keer een benefietdiner bij PARTS en Rosas. Vredeseilanden is een Belgische ngo die inzet op projecten voor duurzame landbouw in ontwikkelingslanden. In het najaar van 2013 voeren ze campagne rond de productie en distributie van rijst in Senegal.
Op 15 oktober is er het benefietdiner, waarin bedrijven en individuele gasten kennis komen maken met de duurzame keuken van PARTS en Rosas. Naast een feestelijke maaltijd krijgen de gasten krijgen ook een inkijk in het dagelijkse leven in PARTS, en een kort dansprogramma gebracht door de studenten van de school.

Meer informatie: www.vredeseilanden.be

 

PARTS in september en oktober

Vanaf 2 september beginnen niet minder dan 53 studenten aan het 1e jaar van de vernieuwde Training cyclus. Gedurende de eerste twee maanden krijgen ze hun dagelijkse danslessen van Libby Farr, Anne-Linn Akselsen, Benoît Caussé (ballet), David Hernandez, Martin Kilvady, Juliette Mapp en Dominique Duszynski (hedendaags), een mix tussen docenten met een lange staat van dienst in PARTS en jongere namen. Ze starten ook de dagelijkse yogalessen met Mia Lawrence, Theodossia Stathi en Stephane Bourhis, en de wekelijkse muzieklessen met Lucy Grauman (zang) en Michel Debrulle ritme).

In de namiddagen volgen de studenten lessen filosofie met Judith Wambacq en dansgeschiedenis met Bojana Cvejic. Er is een volledig vernieuwde cursus muziekanalyse met componist David Helbich en een nieuwe benadering van de cursus anatomie met Michael Barel (theorie) en Eva Karczag (experiëntiële anatomie). William Forsythe’s Improvisation technologies staat al lang op het programma van het 1e jaar, maar ook hier met voornamelijk nieuwe docenten, allen ex-dansers van Forsythe’s gezelschap: Prue Lang, Ayman Harper en Fabrice Mazliah. De workshop compositie wordt gegeven door Johanne Saunier en David Hernandez, en Martin Nachbar geeft een workshop contactimprovisatie.

De studenten van het 4e jaar volgen in de eerste twee maanden danslessen met Martin Kilvady en Juliette Mapp, en yoga met Theodossia Stathi en Mia Lawrence. Ze starten het workshopprogramma met twee korte maar intensieve workshops. Jonathan Burrows en Jan Ritsema werken voor het eerst in ruim tien jaar samen en begeleiden de 24 studenten in een traject van reflectie en collectief experiment. De jonge filmmakers Elias Grootaers en Gerard-Jan Claes organiseren een seminarie rond documentaire film. In oktober draagt PARTS zijn steentje bij aan de viering van 100 jaar ‘Sacre du Printemps’ van Stravinsky, met een creatieopdracht voor Daniel Linehan, in samenwerking met dramaturg Alain Franco een orkest van het Brussels conservatorium, onder leiding van Vincenzo Casale. In diezelfde periode werken studenten ook aan hun eigen projecten. Er zijn ook enkele theoretische seminaries, rond beeldende kunst met Jeroen Laureyns en rond dans en podiumkunst met Bojana Cvejic en Christophe Wavelet.

P.A.R.T.S. in de steigers

Sinds de lente van 2013 staat het P.A.R.T.S. gebouw in de steigers. We zijn momenteel in de laatste fase van de werken, en om jullie een beetje te tonen van hoe het er hier momenteel uitziet, hebben we hier wat foto's gepost.
De werken zullen gedaan zijn wanneer het schooljaar start, maar op dit moment zijn de werkmannen nog stevig aan het doorwerken om alles op tijd af te ronden.
En onze huiskat? Wel, die kijkt toe en zorgt dat alles goed gaat...

werken1

werken2werken3

 

Opening nieuw schooljaar

Op 2 september werd het nieuwe schooljaar van PARTS feestelijk geopend.  Adjunct-directeur Theo Van Rompay heette de 53 nieuwe studenten van de Traning cyclus en de 24 studenten die hun laatste jaar van de Research cyclus beginnen welkom, met onder meer een korte terugblik op de geschiedenis van de school. De jongste studenten van nieuwe generatie XI werden pas na de oprichting van PARTS geboren, wat een heel nieuw licht op de geschiedenis en de toekomst van de school werpt...  In het decor van de pas vernieuwde studio’s, waar het daglicht nog prominenter aanwezig is dan tevoren, gaf directeur Anne Teresa De Keersmaeker een mooie toespraak, waarin ze de zoektocht en het proces van het leren van kunst vooropstelde, doorheen een reeks van tegenstellingen en paradoxen waartoe de jonge kunstenaar zich zal moeten verhouden.

Jean-Luc Plouvier van het Ictus ensemble zorgde voor een muzikaal intermezzo met drie korte werken van John Cage voor prepared piano ('The Perilous Night', 'A Room for Piano', en  'Seven Haiku') die ooit nog deel uitmaakten van de Rosas-voorstelling ‘Just before’ uit 1997. Nadien stelden alle studenten, de aanwezige docenten, personeelsleden  en dansers van PARTS en Rosas zich voor aan elkaar. De opening werd afgesloten met een receptie en een feestelijke lunch bereid door het nieuwe keukenteam onder leiding van Arnaud Tabary.

PARTS hoopt op een geweldig nieuw schooljaar voor alle studenten en docenten!

 

Nieuwe studenten 2013-2014

De vakantie is gedaan, P.A.R.T.S. bereidt zich voor op een terugkeer naar de dagdagelijkse routine, en maakt zich klaar om 53 nieuwe studenten te verwelkomen!
Om hun namen en nationaliteiten te weten te komen, kan je de lijst hieronder raadplegen.

BADEL Régis FR
BALIASNAJA Liza LT
BARNES Sid GB
BARRANTES ESPINOZA Mario CR
BARRIO Amanda PE
BASSEREAU Lucas FR
BERRIO-ALLEN Solomon GB
BREIOVA Tina CZ
BRYZGALOVA Victoria RU
CHARBONNIER Julie FR
CHATIR Guilhem FR
CHUMAKOV Nikita RU
CRNCEVIC Lav RS
DA SILVA Suelen Cristina BR
DAMIANOU Ellatha GR
DE GUSSEM Youri BE
DZIOMBA Vladimir FR
EDSTRÖM KAWAJI Anika SE
ELHAD Bilal MA
FALK Fannie SE
GALAI Efrat IL
GAUBE Cassiel BE
GIZYCKI Frank FR
GOVAART Stefan NL
GURRUTXAGA ARRUTI Gorka SP
HAGHI Robin SE
HASHIMOTO Yuika JP
KUO Ting-Yun TW
LE VAN HO Louis Nam FR
LEIFSSON Viktor Már IS
LIVESEY Theodore GB
MATA Matilde PT
MYTILINAIOS Dimitrios GR
NDAWO Kirsty ZA
NGEMI Jolie CD
NITA Akiyoshi CN
OLIVA Maya IT
ONYANGO Jared KE
PAKALNE Rüta LV
PANIGRAHI Priyabrat IN
PELLENCIN Noé FR
POLETTI Laura-Maria DE
RABOT Emeric FR
RASHIDOVA Kamola UZ
SALIBA Patricia SE
SANOGO Souleymane ML
SIMILÄ Sami FI
STORER Jacob US
VAN DYCKE Sien BE
VAN OS Eileen BE
VIEGAS Charlotte GB
VIGELAND Anne NO
VLAEMINCKX Jara BE

 

Summer Studio's 2013

Aangezien er in het voorjaar 2013 renovatiewerken worden uitgevoerd aan de schoolgebouwen, hebben we besloten in 2013 geen SummerSchool te organiseren.

Rosas en P.A.R.T.S. stellen hun dansstudio’s wel ter beschikking van choreografen in juli en augustus.

Iedereen die op een professionele manier met hedendaagse dans bezig is, kan een aanvraag indienen om de dansstudio’s te gebruiken. Stuur ons een uitgebreid dossier over het project waaraan gewerkt wordt. Het kan gaan om research ter voorbereiding van een nieuwe productie. Het kan gaan om een deel van de repetitieperiode van een bepaalde productie. Het kan ook een project zijn dat n.a.v. de Summer Studio’s wordt opgezet. Voor ons is essentieel dat het om een creatief proces gaat.

De Summer Studio’s bieden professioneel uitgeruste dansstudio’s (zwevende vloer, danstapijt, spiegels, geluidsinstallatie, televisie, dvd speler), en elke ochtend om 9u30, een techniek les gegeven door een ervaren leraar (gratis toegankelijk voor deelnemers, open voor buitenstaanders zolang er plaatsen zijn).


Student Performances Summer 2013

Op 27, 28 en 29 juni vonden de Student Performances Summer 2013 plaats. De 26 studenten van de Research Cyclus toonden de werken die ze de afgelopen maanden gemaakt hebben, in drie verschillende programma's. Ze dansten het repertoirestuk Solo Olos van Trisha Brown en een nieuwe creatie van de Nederlandse choreograaf Robert Steijn. Daarnaast presenteerden ze ook een brede selectie uit hun eigen werk.
Om een idee te krijgen van wat ze allemaal toonden, kan je ook hier een kijkje nemen.

 

Programma

Donderdag 27 juni 2013, 20.00

Charles Ngombengombe (ZW) - Re-Birth
Erik Eriksson (SE), Bryana Fritz (US), Ben Van Buren (US), Kathryn Vickers (US) - The Duffy Theater
Solo Olos: Roman Van Houtven (BE)/Thomas Vantuycom (BE), András Déri (HU), Alexandra Dolgova (RU), Jason Respilieux (BE)

Pauze

Balázs  Busa (HU), Jeanne Colin (FR), Maïte Jeannolin (FR) - Underneath a molten Lava moon!
Alexandra Dolgova (RU) &  Kinga Jaczewska (PL) - Embarrassed Ode to a Sensitive Element
Solo Olos: Thomas Vantuycom (BE)/Manuela Aranguibel Molano (VE), Erik Eriksson (SE), Taha Ghauri (GB), Charles Ngombengombe (ZW)

Voor en na de voorstellingen:
Krišjānis Sants (LV) - Circle dance (Video installatie)


Vrijdag 28 juni 2013, 20.00

Solo Olos: Manuela Aranguibel Molano (VE)/Roman Van Houtven (BE), Balázs  Busa (HU), Erik Eriksson (SE), Tiran Willemse (ZA)
Hagar Tenenbaum (IL) - Swimming Room
Inga Huld Hákonardóttir (IS) & James Mc Ginn (US) - Ing an Die: Act 2 (fiction)

Pauze
Bryana Fritz (US) - The Pianist (voorstelling van 20 minuten tijdens de pauze)

Darko Radosavljev (DE) - 'THE TROLLEY SONG'. A CLOSEUP.
Alma Toaspern (DE) & Ben Van Buren (US) - Coda
Balázs  Busa (HU), András Déri (HU), Erik Eriksson (SE), Taha Ghauri (GB), Thomas Vantuycom (BE), Pol Van den Broek (BE) - Empire


Zaterdag 29 juni 2013, 20.00 - ! VOLZET - WACHTLIJST GEOPEND !

James McGinn (US) - Avant Jardin
Manuela Aranguibel Molano (VE) & Tiran Willemse (ZA) - Intimate, casual, sensorial, anedotic, dynamic, fresh, confusing, narrative, imaginative, atmospheric, interviewwith me
Solo Olos: Roman Van Houtven (BE)/Thomas Vantuycom (BE), András Déri (HU), Alexandra Dolgova (RU), Jason Respilieux (BE)

Pauze

Creatie van Robert Steijn:
Manuela Aranguibel Molano (VE), Jeanne Colin (FR), Inga Huld Hákonardóttir (IS), Maïte Jeannolin (FR), James McGinn (US), Rósa Ómarsdottir (IS), Darko Radosavljev (DE), Jason Respilieux (BE), Krišjānis Sants (LV), Alma Toaspern (DE), Ben Van Buren (US), Tiran Willemse (ZA)
Kathryn Vickers (US) & Benjamin Pohlig (DE) - Techno-Tarantella-Novella
Solo Olos: Thomas Vantuycom (BE)/Manuela Aranguibel Molano (VE), Erik Eriksson (SE), Taha Ghauri (GB), Charles Ngombengombe (ZW)
Krišjānis Sants (LV) - Circle dance (Video installatie)

Voor en na de voorstellingen:
Krišjānis Sants (LV) - Circle dance (Video installatie)

53 nieuwe studenten voor de Training Cyclus 2013 - 2016

Van 7 tot 12 mei verzamelden 180 kandidaten in PARTS voor de finale auditie voor de Training Cyclus 2013-2016. Ze werden geselecteerd in 31 preselecties in België, Europa en daarbuiten.
De finale auditie kende een rijk gevuld programma met lessen ballet (Francesca Caroti, Libby Farr), hedendaagse dans (Prue Lang, Dominique Duszynski, Samuel Wentz, David Hernandez), improvisatie (David Zambrano), theater (Carly Wijs en Tiago Rodrigues) en repertoire Rosas (Clinton Stringer, Marta Coronado, Taka Shamoto), en de kandidaten toonden en maakten eigen werk en schreven een essay.
Na zes dagen auditie maakte de finale jury samen een definitieve selectie. 53 kandidaten werden uitgenodigd om in september 2013 hun studies aan PARTS te beginnen. Deze 29 jongens en 24 meisjes komen uit 32 verschillende landen op 5 verschillende continenten, en hebben een gemiddelde leeftijd van precies 20 jaar, de jongste generatie in de geschiedenis van PARTS. Het team en de docenten van PARTS kijken ernaar uit om in september een driejarig traject met deze studenten uit te zetten!

PARTS dankt alle kandidaten voor hun interesse in de school, en wenst degene die het niet haalden nog heel veel succes met hun verdere loopbaan als danser en choreograaf.


Final audition P.A.R.T.S. May 7 -12 2013 - Program

180 candidates are participating to the Final audition for the school year 2013-14. They have all been chosen at one of the 31 pre-selections (see separate article). While participation to a pre-selection costs 10 euro, the Final audition is free of charge. The goal of the Final audition is to offer all participants a solid and exciting learning experience,totally in line with the ambitions of the school. Regardless a candidate is (not) chosen as a student, the Final audition aims to be an event they will not slightly forget.

The Final audition opens with a welcome to all, and a presentation of teachers, jury members, staff and audition team, on Tuesday May 7, 9:30 am. 
For the first round the 180 participants will be divided in six groups of 30 persons. Each group will follow the same programme from Tuesday May 7 until Friday May 10.
The dance and theatre classes will be taught by PARTS faculty or by regular teachers in PARTS.
Francesca Caroti, who has worked for 14 years with William Forsythe in Ballet Frankfurt and The Forsythe Company, will teach a ballet class, with Aldo Martinig on the piano.
Dominique Duszynski
, who was a member of Pina Bausch’s Tanztheater Wuppertal from 1983 to 1992, teaches one of the three contemporary technique classes. Dominique is a core group teacher of PARTS since its opening in 1995.
A second contemporary technique class is taught by Prue Lang, former dancer of the Ballet Frankfurt from 1999, who is now working as an independent choreographer. In the next school year Prue will teach for the first time Improvisation Technologies in PARTS.
Samuel Wentz will teach the third contemporary technique class. He joined the Trisha Brown Company in 2009. The audition classes are his first classes for PARTS, but will definitely not be the last ones.
An improvisation session will be conducted by faculty member David Zambrano. David is a monumental figure in the international dance community, and his teaching, performing and choreographing have influenced many dancers

During the first round all the participants will have three sessions of 90 minutes each on learning phrase material of Anne Teresa De Keersmaeker’s Drumming (1998). The sessions are conducted by three Rosas dancers, who all have studied in PARTS in the 1990’s: Marta Coronado (joined Rosas in 1998 and is dancing Drumming until present), Clinton Stringer (2000-2009 with Rosas) and Taka Shamoto (1997-2007 with Rosas, later also Needcompany and Fieldworks).
The repertoire sessions are concluded by dancing the phrase material for Anne Teresa De Keersmaeker and the jury.

Besides the dance classes there are three other tasks to be fulfilled:
- all participants present a solo of one minute. No importance whether it is a solo choreographed on them, or a personal creation;
- a theatre session is organised in small groups. The class is conducted by faculty member Tiago Rodrigues, who’s company Mundo Perfeito is performing these days Rodrigues’ Três dedos abaixo do joelho in the Kunstenfestivaldesarts, and teacher Carly Wijs, who has a long standing career as an actress, working with Guy Cassiers, Jan Lauwers, Josse De Pauw, Wim Vandekeybus, and others;
- a writing session, where all candidates are asked to personally comment in writing a text of general cultural, social or political interest.

By Friday afternoon the jury will make a first selection. The jury of the first round is composed of Anne-Linn Akselsen, Anne Teresa De Keersmaeker (director), Christine De Smedt, Libby Farr, Femke Gyselinck, Salva Sanchis, Gabriël Schenker, Jakub Truszkowski and Theo Van Rompay (president of the jury).

For the second round the remaining candidates are divided over four groups. All four groups have a long working session of four hours, starting late afternoon on Friday, May 10. The goal is to create a new one minute solo. Before the session starts everyone gets a personalised task. Each group will be coached by Anne-Linn Akselsen, Christine De Smedt, Salva Sanchis or Jakub Truszkowski. They will help the dancers to articulate their solo. All solos will be danced for the jury on Sunday May 12, as the last part of the Final audition.

Further there will be a new theatre session during the second round. Tiago Rodrigues will give short and sharp tasks, to be performed in front of the full jury. While in the first round the participants had to present a theatre text, which they had to learn by heart in the week before the Final audition, in the second round the focus is more on instant decision making and playing together.
Two technique classes complete the second round.Faculty member Libby Farr teaches a ballet class. Libby has a solid teachers experience since many years, besides PARTS working regularly in Die Etage (Berlin), S.E.A.D. (Salzburg), and ImpulsTanz (Vienna), and for the dance companies of Pina Bausch,Angelin Preljocaj, Wim Vandekeybus, and others. Faculty member David Hernandez teaches the final contemporary class. David worked frequently as choreographer, dancer, composer, pedagogue and dramaturge for his own company Edward and/or with Meg Stuart, Christine De Smedt, Brice Leroux, Rebecca Murgi, Anouk Van Dijk, Anne Teresa De Keersmaeker, and others. David has been a core professor at PARTS since 1995, teaching technique, composition and improvisation, rhythm and dance and repertory projects.

In between the classes and rehearsals all the groups will have collective talks, moderated by the choreographers (and former PARTS students) Ula Sickle and Andros Zins-Browne. 
Information sessions about PARTS and the life at school, with Steven De Belder and Eva Vanhole, are as well organized during the weekend.
Last but not least: on Saturday and Sunday the PARTS cooking team will serve a typical macrobiotic food meal to all participants.

The Final audition ends on Sunday May 12, 7 pm.The final jury will be composed of Anne-Linn Akselsen, Anne Teresa De Keersmaeker (director), Christine De Smedt, Salva Sanchis, Jakub Truszkowski, and Theo Van Rompay (president of the jury).They will select 50 students.

The results are communicated to the participants on Wednesday, May 15.

All participants can have an individual feedback on the Final audition, via a private phone conversation with a jury member, between May 20 and June 7, 2013.

(May 6, 2013)

 

 

April 2013: back to the seventies

In april zijn de studenten van PARTS opnieuw ondergedompeld in de dansscène van New York, ditmaal via twee repertoire- en reconstructieprojecten die teruggrijpen op de jaren 70.

Een groep van 12 studenten werkt rond ‘Solo Olos’ van Trisha Brown uit 1975. De Britse danshistoricus Ramsay Burt (professor aan De Montfort University in Leicester, UK) werkt gedurende een week met de studenten aan de kunsthistorische context van het oeuvre van Trisha Brown in de jaren 60 en 70, en nadien komt Diane Madden ‘Solo Olos’ instuderen met de studenten. Trisha Brown repertoire is een vast onderdeel van het curriculum van het derde jaar, maar het is de eerste maal dat we rond een ander stuk dan de klassieker ‘Set and Reset’ werken. 
Diane Madden is een oudgediende bij de Trisha Brown Company, waar ze werkt sinds 1980, als danser en nadien als artistiek asisstent en repetitor. Ze was al eerder betrokken bij repertoireprojecten op PARTS. (klik hier voor uitgebreide bio)
Trisha Brown over Solo Olos: “Solo Olos is a three phrase dance which goes forwards and backwards. A fifth dancer in the audience begins to call out to the individual dancers by name and with an instruction as to whether to reverse or to branch or go into another phrase according to whatever choreographic diagram the caller has in mind. The dancers are in this kind of suspended situation where they must be ready to go forwards or backwards or sideways at a given moment. The caller/choreographer is putting that phrase into juxtaposition wit hitself and pulling the dancers in aznd out of duets and trios and combinations. Her calls are not known to us before it happens. Is is just the whole choreographic device gambit put on display.” www.trishabrowncompany.org

14 andere studenten zijn betrokken in een project rond ‘Continuous Project Altered Daily’, een voorstelling van Yvonne Rainer uit 1970. Het wordt geleid door danshistoricus Christophe Wavelet en choreograaf Xavier Le Roy, en georganiseerd in samenwerking met de Brusselse kunstschool ERG, van dewelke 10 jonge beeldend kunstenaars meedoen aan het project. In het kader van dit seminarie zijn ook een aantal markante gastinterventies, van Dirk Snauwaert (directeur Wiels), Babette Mangolte (cineaste uit New York), Philippe-Alain Michaux (conservator Centre Pompidou), Raphael Pirenne (kunsthistoricus), Berno Odo Polzer (dramaturg en curator), Paul Sztulman (kunsthistoricus), Camille Pageard (kunsthistoricus) en Catherine David (curator).
Sally Banes over CPAD: “CP – AD took its name from a sculptural work of Robert Morris in which the daily alteration of the work – an arangement of earth and metal in a garage – was put on view (after being altered) for spectators. In CP-AD, Rainer’s concern was to make an ongoing performance that would change during and between performances, using various aspects of the working process of dance-making: learning, rehearsing, marking, working out and running through material; and dancing the material in a finished performance style. (uit ‘Terpsichore in sneakers. Post-modern dance’).

Christophe Wavelet en Xavier Le Roy werkten een eerste keer rond CPAD in 1996, als lid van het Quatuor Albrecht Knust. Christophe Wavelet geeft theorielessen rond performance en beeldende kunst in PARTS sinds 2011. Xavier Le Roy was reeds verschillende malen te gast in de Research cyclus met diverse choreografische projecten en workshops. (klik hier voor bios van Wavelet en Le Roy)

Het resultaat van de workshop rond Yvonne Rainer wordt getoond tijdens een informele showing in de Kaaitheaterstudio’s, op donderdag 2 mei (20u30), vrijdag 3 mei (18u) en zaterdag 4 mei (18u).
De toegang is gratis maar reservatie is verplicht, via tickets@kaaitheater.be of 02 201 59 59. 

www.erg.be
www.xavierleroy.com

 

Het buitenlandse avontuur van de P.A.R.T.S. studenten

Nog een paar dagen en de studenten keren weer terug uit Senegal en Amerika. Ze hebben er een inspirerende, uitdagende en verrijkende tijd gehad, waarover je alles kan lezen op hun blog www.partsacrosscontinents.blogspot.be
En net als hun avonturen daar, was ook het programma dat ze voorgeschoteld kregen gevarieerd en rijkgevuld; je kan het hieronder lezen.

Program students in New York and Vermont 

Week 1 (7-11 January)
Morning: class Gwen Welliver at Eden's Expressway
Afternoon: rehearsal/NY visit/Performance program with John Jasperse, Jenn Joy, Miguel Gutierrez, Walter Dundervill, Luciana Achugar, Anna Sperber
Saturday: performance program with John Jasperse
Sunday: book launch by André Lepecki at MOMA

Week 2 (14-18 January)
Morning: Trisha Brown class & repertory with Elena Demyanenko at Red Bean Studio
Afternoon: Trisha Brown rehearsals at BAM with Diane Madden, Carolyn Lucas and TBDC dancers

Week 3 (21-25 January)
Morning: Trisha Brown class & repertoire with Mariah Maloney at Gibney Dance Center
Afternoon: Trisha Brown workshop composition and improvisation with Lisa Kraus at Gibney Dance Center

Week 4 (28 January - 1 February)
Morning: classes at Movement Research with Janet Panetta and Barbara Mahler
Afternoon: workshop DD Dorvillier at PS1/MOMA
extra on Tusday: dress rehearsal of Trisha Brown Company at BAM
extra on Thursday: seminar with RoseLee Goldberg at Performa office
Saturday: seminar with André Lepecki

Week 4 (4-8 February)
Morning: classes at Movement Research (Janet Panetta, Barbara Mahler)
Afternoon: workshop DD Dorvillier at PS1/MOMA
Sunday: Departure to Vermont

Week 5 (11-15 February):
Workshop Steve Paxton & Lisa Nelson in their studio at Mad Brook Farm, East Charleston, VT
Saturday: visit to the Bread and Puppet Theater

Week 6 (18-22 February):
Workshop Steve Paxton & Lisa Nelson
Friday: Open Studio
Saturday: return to New York
Sunday: return to Brussels

Program students in Senegal

Week 1
Dec. 29: departure, with stopover and visit to Lisbon
Dec. 30 – Jan 1: getting to know the place and the environment, visits to the village...
Jan 2: visit to Dakar and the Scéno Urbaines project
Jan 3-4: full day of dance classes with Germaine Acogny (technique Germaine Acogny), Ramatoulaye Sarr (Sabar traditional Senegalese dance) and Bertrand Saky Tchébé (traditional dance form Ivory Coast)
Jan 5: excursion

Week 2
Jan 7-11: full day of dance classes with Germaine Acogny, Ramatoulye Sarr, Patrick Acogny (contemporary African dance) and Martin Kilvady (Western contemporary dance)
Jan 12: seminar with Abdou Khadre Lo on politics and economy in Senegal, visit and participation to the Scéno Urbaines project in Dakar

Week 3
Jan 14-18
Mornings: dance classes with Patrick Acogny and Martin Kilvady
Afternoons: creative projects set up by the students, coached by Martin Kilvady, Benjamin Vandewalle, Patrick Acogny and Longa Fo.
Jan 19 excursion

Week 4
Jan 21-25
Mornings: dance class with Martin Kilvady
Afternoons: creative projects
Jan 26: seminar on the history of African dance by Longa Fo

Week 5
Jan 28 – Feb 1
Mornings: dance classes with Martin Kilvady and Patrick Acogny
Afternoons: creative projects, concluded by a showing on Friday
Feb. 2: excursion

Week 6
Feb. 4-8
Mornings: dance classes with Francesco Scavetta (contemporary)
Afternoons: second series of creative projects set up by the students, coached by Francesco Scavetta, Patrick Acogny and Longa Fo.
Feb. 9: seminar on contemporary visual art in Africa by Koyo Kouoh

Week 7
Feb. 11-15
Mornings: dance classes with Francesco Scavetta and Patrick Acogny
Afternoons: creative projects
Feb. 16: seminar on agriculture in Senegal at the ngo Îles de paix in Dakar, plus excursion

Week 8
Feb. 18-22
Mornings: dance classes with Francesco Scavetta, Patrick Acogny and Bertrand Saky Tchébé
Afternoons: creative projects, concluded by a public presentation
Feb. 23: return to Brussels

 


Performance Charles Ngombengombe in Bornem

Op 24 februari zal student Charles Ngombengombe zijn solo MUZIM brengen. Hij maakte die solo voor P.A.R.T.S. in 2012 en voerde die ook daarna nog verschillende keren op. Deze zondag zal hij op het PACTT Dance Festival te zien zijn, dat een grensoverschrijdende culturele samenwerking is tussen België, Nederland, Israël en Duitsland.
Voor meer informatie en tickets, klik hier.

 

 


Winter Studios - residentieproject in januari-februari 2013

In januari en februari 2013 organiseert PARTS een eenmalig residentieproject in zijn studio’s. Alle PARTS-studenten verblijven in het buitenland in deze periode, en daarom opent PARTS zijn 5 studio’s voor jonge choreografen die o zoek zijn naar werkruimte voor creaties, repetities of onderzoek, vanaf 2 januari tot 22 februari.

De Winter Studios  bieden 5 professionele dansstudio’s aan (van 84 m2 tot 240 m2), met dansvloer, spiegels, geluidsinstallatie, tv en dvd-speler.

’s Middags kan je een macrobiotische maaltijd krijgen voor 5 euro, indien je vooraf reserveert.

Als je interesse hebt om in de studio’s te komen werken, stuur ons dan voor 1 december een email, met daarin de volgende informatie:
- naam en contactgegevens
- korte beschrijving van het project dat je wil uitvoeren (max. 20 regels)
- namen van de mensen die erbij betrokken zijn
- de periode waarvoor je studioruimte zoekt (niet vroeger dan 2 januari, niet later dan 22 februari). Als je de ruimte slechts voor halve dagen nodig hebt, gelieve dat ook te vermelden.
- Eventuele voorkeur voor een grote of kleinere ruimte.

De hoeveelheid ruimte en tijd is beperkt! Hoe sneller je reageert, hoe meer kans dat we je de gevraagde ruimte kunnen bieden.

Voor meer informatie en kandidaturen schrijf je naar Marieke Goetinck, production@parts.be.

 

 

Student performances winter 2012

In september 2012 begonnen 26 studenten aan de Research Cyclus: 17 studenten kwamen uit de Training Cyclus en 9 nieuwe studenten werden geselecteerd uit internationale audities in de lente van 2012. Samen vormen ze nu generatie X.
Ze sluiten 2012 af met een presentatie van een selectie van het persoonlijke werk dat dit academiejaar gemaakt werd, en met fragmenten uit een workshop met Davis Freeman.
In januari en februari 2013 trekken ze erop uit naar Senegal of New York, en voor het zover is, willen ze Brussel kennis laten maken met hun performances.
Er zijn twee programma’s, die beide avonden vertoond worden: een podiumvoorstelling en een parcours doorheen de verschillende studio’s van de school. Je kan slechts één programma per avond zien, en je wordt gevraagd bij het reserveren een keuze te maken.

P.A.R.T.S. Student Performances Winter 2012
In Rosas en P.A.R.T.S.
Van Volxemlaan 164
1190 Brussel

!! Opgelet !!
Door werken aan de tramsporen, lopen de trams 97 en 82 naar de school wat vertraging op. Gelieve dus zeker op tijd te vertrekken; de programma’s beginnen stipt om 20.00.
Evenzo wat betreft de parking: door de werken en de sluiting van de schoolparking om veiligheidsredenen, zal u zich moeten parkeren in de buurt. Gelieve daarmee rekening te houden bij het bepalen van uw vertrekuur.

 

20 en 21 december, 20.00
Gelieve te reserveren:mail@parts.be - T: 02/344 55 98

 

Programma:

Donderdag 20 december, 20.00u
Parcours:
Ben Van Buren (US) & Kathryn Vickers (US)
Hagar Tenenbaum (IL)
Krišj?nis Sants (LV)
Erik Eriksson (SE)
Jeanne Colin (FR), Inga Huld Hákonardóttir (IS) &  Rósa Omarsdóttir (IS)


Podiumvoorstelling:
Darko Radosavljev (DE), Jason Respilieux (BE) & Alma Toaspern (DE)
Inga Huld Hákonardóttir (IS) & James McGinn (US)
Alexandra Dolgova (RU)
Ben Van Buren (US)
Davis Freeman: fragmenten 1
Davis Freeman: fragmenten 2

Extra (reserveren niet nodig!):
19.15:
Bryana Fritz (US) & Christoffer Schieche (SE)

15 minuten na het einde van de voorstellingen:
Bryana Fritz (US) & Christoffer Schieche (SE)
Alexandra Dolgova (RU) & Maïté Jeannolin (FR)

Balázs Busa (HU)


Vrijdag 21 december, 20.00u

Parcours:
Ben Van Buren (US) & Kathryn Vickers (US)
Hagar Tenenbaum (IL)
Krišj?nis Sants (LV)
Erik Eriksson (SE)
Jeanne Colin (FR), Inga Huld Hákonardóttir (IS) &  Rósa Omarsdóttir (IS)


Podiumvoorstelling:
Darko Radosavljev (DE), Jason Respilieux (BE) & Alma Toaspern (DE)
Inga Huld Hákonardóttir (IS) & James McGinn (US)
Alexandra Dolgova (RU)
Ben Van Buren (US)
Davis Freeman: fragmenten 1
Davis Freeman: fragmenten 2

Extra (reserveren niet nodig!):
19.15:
Bryana Fritz (US) & Christoffer Schieche (SE)

15 minuten na het einde van de voorstellingen:
Bryana Fritz (US) & Christoffer Schieche (SE)
Alexandra Dolgova (RU) & Maïté Jeannolin (FR)

Balázs Busa (HU)

 

 

Lucinda Childs in P.A.R.T.S., zaterdag 13 oktober 2012

Midden oktober deed Lucinda Childs Brussel aan met haar voorstelling Dance uit 1979. De studenten van P.A.R.T.S. trokken naar het Kaaitheater om de voorstelling te zien, en kregen haar zaterdag op bezoek in de school.
P.A.R.T.S. besloot Lucinda Childs uit te nodigen voor een gesprek dat gemodereerd werd door Michel Uytterhoeven. Uytterhoeven, toenmalig directeur van het Leuvense dansfestival Klapstuk, was de eerste die Childs in 1985 naar België haalde, en dus bleek hij de uitgelezen moderator.
Op vrijdagavond 12 oktober kon het publiek en dus ook de studenten reeds deelnemen aan een nabespreking, maar op zaterdag 13 oktober belichtte ze in de school toch nog andere aspecten van Childs’ werk. Het was een boeiende ervaring!

 

Lucinda Childs

foto: Bart Grietens

 

Performing Arts Training 2013-2016  

In september 2013 wijzigt PARTS de structuur van haar opleiding.

In 1995 werkte de school met een programmaschema van drie jaar. In 2000 veranderden we dat in een vierjarig programma: twee jaar ‘Training’ en twee jaar ‘Research’.
Vanaf nu evolueren we naar twee volledig onafhankelijke formats. Het Training programma zal drie jaar beslaan. Het Research programma blijft twee jaar. Het ene wordt ‘Performing Arts Training’ genoemd en het andere ‘Research Studios’. Beide blijven voorlopig werktitels.
De Training-groep zal bestaan uit 50 studenten, de Research-groep uit 12 studenten.
De eerste Training nieuwe stijl gaat van start in september 2013. De eerste Research nieuwe stijl volgt in 2015.

Hieronder vind je een korte beschrijving van wat studenten kunnen verwachten van de nieuwe Training cyclus die dus ‘Performing Arts Training’ zal heten. Details van het programma worden in januari 2013 bekend gemaakt.

Als je interesse hebt om in PARTS te studeren en je wil op de hoogte blijven van onze plannen voor het programma, schrijf dan een email naar Eva Vanhole, onze verantwoordelijke Studentenzaken: eva@parts.be
Audities voor de nieuwe Training cyclus worden georganiseerd tussen januari en april 2013. 

 

Definitie

 PARTS biedt in het driejarige programma Performing Arts Training een intensieve vorming in de hedendaagse dans aan. De danskunst wordt benaderd als een collectieve podiumkunst. De individuele vorming als danskunstenaar krijgt gestalte in dialoog met de groep en met een publiek. Als podiumkunst vormen zowel muziek als theater noodzakelijke referenties om de relevantie van de dans volledig te kunnen realiseren. De danskunst ontwikkelt zich in de wereld van vandaag, met kennis van het verleden en een blik op de toekomst – daarom hechten we in het vormingsprogramma een groot belang aan theoretische vorming. 

Aan het einde van het driejarige traject staan dansers/choreografen die een zeer solide technische en fysieke capaciteit weten te verbinden met verbeeldingskracht en een eigen, autonome artistieke stem. De afgestudeerde van de Performing Arts Training is klaar om zijn plaats op de arbeidsmarkt in te nemen. Maar ook  voor een voortgezette onderzoeksgerichte dansspecialisatie beschikt hij over de noodzakelijke theoretische en bewegingstechnische vaardigheden. 

 

Aantal studiejaren, frequentie, studentenpopulatie

Het traject van de bestaande Training cyclus wordt uitgebreid van twee tot drie lesjaren en wordt herdoopt tot Performing Arts Training. Hiermee beantwoorden we aan een aanbeveling van de visitatiecommissie. (“De commissie geeft de overweging mee te onderzoeken of de opleiding kan gespreid worden over twee cycli van respectievelijk drie en twee jaar”, Rapport Visitatiecommissie PARTS 2010, pg 48).)

Het traject wordt slechts om de drie jaar opgestart. Respectievelijk is dus uitsluitend het eerste jaar Training operationeel, daarna het tweede jaar Training en tenslotte het derde jaar Training. Waarna de driejarige cyclus terug opstart.

Elk schooljaar start begin september en loopt tot eind juni.

De driejarige Trainingcyclus wordt opgestart met 50 studenten, waarvan er naar verwachting 35 à 40 zullen afstuderen. De doelgroep zijn studenten –bij aanvang van de studies- in de leeftijdscategorie van 18-22 jaar. Een specifieke vooropleiding is strikt genomen niet noodzakelijk, maar biedt gezien het te verwachten aantal kandidaten wel een substantieel voordeel.

 

Opbouw van de drie studiejaren

De drie jaren hebben als focus respectievelijk Tools (1e jaar), Process (2e jaar) en Performance (3e jaar).

Tools : in het eerste jaar wordt een technische basis gelegd voor een danspraktijk. Een vast ochtendblok start met een uur yoga, gevolgd door technieklessen klassieke en hedendaagse dans. Basiscursussen improvisatie, compositie, repertoirestudie, zang, ritme en theater zijn essentiële bouwstenen. Algemene theorie en kunsttheorie geven perspectief.

Process : het tweede jaar voegt aan dit programma een onderzoekshouding toe. De danser wordt bewust gemaakt van zijn eigen positie in het veld. Compositie-opdrachten, repertoirestudie, theater, e.a., maken de danser vertrouwd met  zijn eigen sturende mogelijkheden.

Performance : in het derde jaar wordt de stap gezet naar concrete toepassing van opgebouwde kennis en onderzoek. De dansers/choreografen hebben bij afronden van het programma Performing Arts Training een punt bereikt dat ze zich met een eigen stem kunnen engageren in professionele dansproducties, of dat ze de onderzoeksstrategieën kunnen definiëren die in een volgende opleidingsfase kunnen gerealiseerd worden.

 

Samenstelling van het trainingsprogramma

Ballettraining: de actualiteit van de dans kan slechts ten volle begrepen worden vanuit zijn historische ontwikkeling. Het referentiekader bij uitstek in de westerse danskunst is het klassieke ballet. Wat ons daarbij vooral interesseert, is de sterke coheren¬tie van het ballet. Ze biedt een goede onderbouw en levert bouwstenen voor een overall training. 

Hedendaagse-danstechniek: het uitvoerige pakket hedendaagse techniek is opgebouwd rond de postmoderne release-techniek, die een belangrijke, zij het weinig gesystematiseerde pijler is van zowel de Amerikaanse als de Europese hedendaagse dans. De brede term ‘release-based teechnieken’ verwijst naar trainingsmethoden die mikken op efficiëntie van beweging, structurele en anatomische functies in beweging en het gebruik van het natuurlijk gewicht van het lichaam in vallen en terugkomen om de beweging in de ruimte te initiëren en ondersteunen. Het doel van deze fysieke technologiën is om het scala aan bewegingsmogelijkheden uit te breiden, om de helderheid in lijn en vorm te vergroten en aan te zetten tot een meer persoonlijk bewegingsvocabularium en expressiviteit. Vergelijkbare technieklesseni n het Training programma bevatten elementen uit de krijgskunsten en ontwikkelen een sterke fysiek en energetisch centrum van waaruit het bewegingsmateriaal vrijuit doorheen het lichaam kan reizen. Verschillende lessen bevatten fysieke exploratie en improvisatie als onderdeel van de technische danstraining en verdiepen de bewegingsmogelijkheden van het individu. Andere lessen blijven werken rond aangeleerde dansfrasen. Door de beperkte systematisering  van de release-techniek wordt het belang van de specifieke lerarenkeuze veel groter. De docenten zorgen voor een diversiteit aan benaderingen. Er wordt een organisch evenwicht gezocht tussen diversiteit en continuïteit.

Improvisatie: er wordt gestart met de Improvisation technologies, ontwikkeld door William Forsythe. Deze methodiek is vooral ruimtelijk en conceptueel georiënteerd. Later volgt een meer organische, intuïtieve en impulsieve methode om bewegingspatronen te creëren, zoals ontwikkeld door David Zambrano. De nadruk ligt op de ontwikkeling van een sensorische gevoeligheid. In de workshops Contact Improvisation worden de studenten geconfronteerd met de zuivere basis van het samen dansen, het contact tussen twee of meerdere lichamen. 

Compositie: de compositieworkshops vertrekken steeds van het eigen materiaal van de student. Eerst wordt een ‘vocabularium’ bepaald en daarna worden technieken geïntroduceerd en uitgeprobeerd om dit basismateriaal te variëren in ruimte en tijd. Er wordt onderzocht hoe het verkregen materiaal kan gestructureerd worden via constructie- en deconstructie-technieken. Later wordt er intensief gewerkt met de relatie dans-muziek. Toepassing van de opgedane compositorische kennis vindt zijn neerslag in de creatie van een solo en een duet. 

In de eindfase van het Training programma leidt choreograaf Jonathan Burrows een compositieworkshop als een diepgaand zelfonderzoek, dat zijn finale uitwerking vindt in het vele persoonlijk werk van de studenten. 

Repertoire: repertoirestudie is een confrontatie met het artistieke vocabularium van een welbepaald artiest. PARTS maakt maximaal gebruik van de opportuniteit om met Anne Teresa De Keersmaekers werk aan de slag te kunnen gaan. Maar ook het repertoire van Trisha Brown is voor elke generatie PARTS-studenten voorwerp van studie. Occasioneel komen ook het repertoire van Pina Bausch, William Forsythe en voortaan ook een jongere generatie choreografen aan bod. Het is een uitdaging voor de studenten om zich te kunnen uitdrukken in een sterk, hoog ontwikkeld en tot de verbeelding sprekend vocabularium. 

Gastchoreografen: middels ateliers met gastchoreografen wordt een breed veld van benaderingen aangeboord, waarin techniek, compositie, dramaturgie van de uitgenodigde kunstenaar geconfronteerd worden met de persoonlijke positie van de studenten zelf. 

Bewegingsleer: een belangrijke aanvulling op de danstraining is een dagelijkse yoga-les. In PARTS staan zowel Hatha yoga  als Do-Zen op het programma. Samen met  de workshops Shiatsu (drukpuntmassage) en de lessenreeks Anatomie biedt dit pakket een toegang tot een benadering van lichaam en geest, waarbij niet alleen de theoretische en praktische Westerse benadering aan bod komt, maar ook de holistische Oosterse denkwijzen en tradities. Het einddoel is de lichamelijke en mentale mogelijkheden en de weerbaarheid van de dansers te versterken.

Muziek: elke muziek stelt andere uitdagingen voor de choreograaf, niet alleen omwille van zijn eigen specifieke schriftuur. Doordat dans en muziek zich vaak van dezelfde structureringselementen bedienen, is de muziekstudie een fundamenteel instrument om het dans-analytisch denken te activeren. Daarnaast wordt het actieve muzikale gevoel ook ontwikkeld via zang- en ritmelessen. 

Theater: in de theaterateliers leert de student zijn hele persoonlijkheid onbevangen te presenteren aan het publiek. Als ‘toneel-amateurs’ hebben de dansers het voordeel van een zekere onbevangenheid. Het werken met taal, het spelen van rollen, en het spelen met ‘de leugen’  werkt bevrijdend. Het breidt de focus van hun performing tools uit.

Theorie: wil de student ooit als kunstenaar actief zijn, wil hij méér zijn dan een uitvoerder van andermans ideeën, dan moet het denken evenzeer getraind worden als het lichaam. In het lessenpakket worden twee lijnen ontwikkeld: enerzijds een 'confron¬tatie met de kunsten', anderzijds een 'geschiedenis van het denken'. Onze aanpak beoogt echter geen compendium van de filosofie of de sociologie, geen chronologisch overzicht van het theater of de beeldende kunst. Het doel is de studenten laten proeven van wat 'theorie' kan inhouden, hen methodes/invalshoeken/materialen aanreiken waarmee ze zelf verder aan de slag kunnen in hun lectuur en reflectie.

Persoonlijk werk: PARTS biedt maximaal ruimte en begeleiding om de creatieve identiteit te onderzoeken en uit te bouwen. Deze aanpak is geïntegreerd in de lesvormen, vertaalt zich in de mogelijkheden voor individuele begeleiding en het tonen van het eigen werk aan een publiek. Een eerste hoeksteen is de opdracht om een solo en een duet te maken. De uitwerking ervan is totaal vrij, de school voorziet een mentor per project. In een tweede fase betreft het zelf gedefinieerd onderzoeks- en/of creatiewerk in kleine groepen studenten. Begeleiding is er van een mentor, die het werkproces volgt en becommentarieert, maar niet stuurt. 

Repetities en voorstellingen: de omschakeling van leerproces naar publieke presentatie is belangrijk. PARTS organiseert vele voorstellingsmomenten, voor een klein én groot publiek, binnen een schoolse én professionele context, in binnen- én buitenland. 

 

Werkvormen

Contacturen: het overgrote deel van de reguliere studietijd wordt ingevuld door contacturen. Grosso modo bedraagt het aantal contacturen ruim 95% van het totaal aantal studie-uren in het 1ste jaar, ongeveer 90% in het 2e jaar en gemiddeld 75% in het 3de jaar. De contactuur-lessen worden gegeven voor groepen van maximaal 25 studenten en minimaal een tiental studenten. 

Frequentie: de ochtendlessen worden op dagelijkse basis gegeven (yoga, technieklessen). In de namiddag staan diverse dansworkshops, maar ook theorie en muziekanalyse op het programma. Zij worden in geconcentreerde tijdsblokken van één tot vijf weken aangeboden.  Slechts enkele lessen worden op weekbasis aangeboden, in de ochtend of de namiddag, meer bepaald zang, ritme en anatomie. 

Studietrajecten: doordat alle lessen in meerdere groepen aangeboden worden (van twee tot vijf groepen), kunnen docenten verschillen en zijn er ook verschillende inhoudelijke formats voor eenzelfde vak. Dit kan leiden tot individueel aangepaste studietrajecten. 

Het is echter niet zo dat studenten vrij kunnen kiezen tussen verschillende vakken of docenten. De navigatie tussen de verschillende mogelijkheden gebeurt onder de supervisie van de pedagogische coördinator. Deze brengt niet zozeer de verschillende verlangens van de studenten in rekening, als wel de verschillende niveaus van vooropleiding.

Individuele opdrachten: behalve het pakket contacturen heeft elke student een groot aantal persoonlijke opdrachten te vervullen over de cursus van drie jaar. Deze maken deel uit van het individuele studietraject. 

Portfolio: bij afstuderen zal elke student een persoonlijk portfolio opgebouwd hebben, waarvan zeker deel uitmaken: een volledig autonoom gecreëerde solo, een door leraren begeleid dansduet (waarbij solo en/of duet met live-muziek uitgevoerd wordt), de performance voor publiek van een repertoirewerk van Anne Teresa De Keersmaeker, de deelname aan een creatie o.l.v. een gastchoreograaf, de deelname aan een collectieve creatie samen met meerdere andere studenten.

 

Studiebelasting

Studiebelasting: het totaal aantal lesuren bedraagt per jaar ongeveer 1.150 uren. Het overgrote deel daarvan zijn contacturen. Daarnaast is er een beperkt pakket facultatieve uren. Gecombineerd met opdrachten die studenten in avond en weekends (moeten) vervullen, bedraagt de volledige studiebelasting per jaar ongeveer 1.600 les-/werkuren.

 

Docenten en Begeleiding

Docenten:  PARTS heeft nauwelijks leraren in vaste dienst. Het overgrote deel van de docenten werkt op free lance basis. Zij komen uit binnen- en (vooral) buitenland. Ze zijn niet noodzakelijk houder van een pedagogisch diploma, maar kunnen daarentegen een rijke ervaring als kunstenaar voorleggen. PARTS stelt het jaarlijkse docentenkorps samen zoals een curator een tentoonstelling, filmfestival of theaterseizoen samenstelt: op zoek naar de relevante informatie van dit moment, met kennis van het verleden en oog voor de te verwachten kunstontwikkeling.  

Vanuit de achtergrond van 17 jaar ervaring zal PARTS in 2013 starten met een Faculty, dit is een groep docenten die gedurende de drie jaar van het programma de verantwoordelijkheid nemen om die generatie studenten op te leiden. Bijvoorbeeld: Generatie XI zal gedurende drie jaar gesuperviseerd worden door de Faculty 2013-2016. Naast de Faculty blijft er uiteraard nog plaats voor vele gastdocenten, zoals we ook voorheen deden.
De Faculty 2013-2016 zal worden bekendgemaakt in januari 2013, samen met de details van het programma van het 1e jaar van de vernieuwde Training cyclus. 

Begeleiding van de studenten: de fragmentaire aanwezigheid van een groot en gediversifieerd aantal docenten legt een grote verantwoordelijkheid op de school om richting van de studies, cohesie en performantie te waarborgen. Een pedagogisch coördinator volgt alle studenten op dagelijkse basis middels bijwonen van de lessen, overleg met de docenten, gesprek met de studenten en rapportering naar de evaluatiecommissie.

Personal mentors: voor al het creatieve werk (creatie van solo, duet, collectief persoonlijk werk) kan de student een mentor kiezen van binnen of buiten de school. Idealiter betreft het een kunstenaar die vanuit het eigen werk contextualisering en verdieping kan bewerkstelligen bij de student(en).

(Juli 2012)

 

Opening academiejaar 2012-2013

Een week geleden was het weer zover: scholen over de hele wereld gooiden na een lange en deugddoende vakantie hun poorten weer open en ontvingen oude en nieuwe studenten. Op P.A.R.T.S. was het niet anders: op 3 september begon generatie X aan haar eerste jaar van de Research Cycle.

Met een hartelijk welkomstwoord verwelkomden Anne Teresa De Keersmaeker en Theo Van Rompay 17 van de studenten die vorig jaar afstudeerden aan de Training Cycle, en de 9 studenten die via de audities rechtstreeks aan de Research Cycle konden beginnen. Studenten en medewerkers van P.A.R.T.S. en Rosas werden kort voorgesteld, en vervolgens kon iedereen genieten van een heerlijk, gezond ontbijt.

Het was een hartelijk weerzien, en een aangenaam kennismaken, waarna studenten en medewerkers weer aan de slag gingen om zich volledig te concentreren op de Student Performances die enkele dagen later zouden plaatsvinden.

Tijdens die Student Performances (6-8 september) kregen de studenten de kans hun repertoire- en solowerk van het voorbije jaar nu eens te tonen aan het Brusselse publiek, en dat kon dat idee wel smaken. Maar liefst alle drie de avonden waren immers volledig uitverkocht. Twee verschillende casts van studenten dansten Achterland (fragments), een werk van Anne Teresa De Keersmaeker uit 1990, en twee andere, licht verschillende casts brachten A Love Supreme, een creatie die Anne Teresa De Keersmaeker in 2005 samen met Salva Sachis maakte. Daarenboven waren er ook nog zes solo’s van studenten te zien. De reacties na de performances waren lovend, en zo is het nieuwe schooljaar alvast weer met een knaller van start gegaan!

Opening academiejaar

Opening academiejaar 2

Opening academiejaar 3

 

 

Vredeseilanden benefietdiner 18 oktober 2012

 

Op 18 oktober  2012 organiseert Vredeseilanden in samenwerking met P.A.R.T.S. een benefietdiner in Rosas.

De avond wordt ingevuld met open lessen en repetitiemomenten  van de studenten, een heerlijk diner en enkele dansvoorstellingen.

Wanneer de gasten aankomen, kunnen ze een blik achter de schermen van P.A.R.T.S. werpen dankzij de open lessen van Lance Gries en Thomas Hauert, waarna ze een hapje en drankje krijgen tijdens de receptie. Nadien kan iedereen aanschuiven voor een verrukkelijk feestmaal en als toetje krijgen de genodigden een heuse dansvoorstelling, gebracht door de studenten zelf.

Om de avond ook culinair af te sluiten, volgt een prachtig dessertenbuffet, waarna iedereen tevreden naar huis kan keren.

Maar waarom doen we dit nu eigenlijk?

P.A.R.T.S. is een school waarin de aandacht niet alleen gaat naar bewustzijn van je eigen lichaam en geest, maar ook naar bewustzijn van je omgeving, die bestaat uit zowel mensen als de hele omgeving, de dieren, de natuur, kortom, de hele planeet. De studenten die aan P.A.R.T..S. studeren krijgen de boodschap mee zorg te dragen voor de planeet, en voor haar toekomst. Duurzame keuzes maken vormt daar een belangrijk onderdeel van. Deze missie van de school is daarom zeker terug te vinden in de idee die Vredeseilanden wil overbrengen: ervoor zorgen dat het voedsel dat bij ons op tafel komt, op een eerlijke manier werd geproduceerd en geïmporteerd, door eerlijke en duurzame consumptieprocessen op gang te zetten.

Wil je meer weten over Vredeseilanden, dan kan je hier terecht.

 

Student performances september 2012

Na het success van de Student Performances Summer 2012 in Antwerpen, hernemen de studenten het repertoirewerk Achterland en a Love Supreme, en enkele van de solo’s in hun thuisbasis: op 67 en 8 september treden ze op in de Rosas Performance Space in Brussel.

Praktisch:
6, 7 en 8 september 2012, 20.00u
Rosas Performance Space, Van Volxemlaan 164, 1190 Brussel
Tickets per avond: €3,-

Programma:

Donderdag 6 september

Solo’s:
Maïté Jeannolin (FR) – Drifting
Jason Respilieux (BE) – Présentation du bras gauche/Presentation of the left arm

Achterland – cast 1
Balázs Busa (HU), Jeanne Colin (FR), Alexandra Dolgova (RU), Taha Ghauri (GB), Inga Huld Hákonardóttir (IS), Rósa Omarsdóttir (IS), Krišj?nis Sants (LV), Kathryn Vickers (US)

- Pauze -

A Love Supreme – cast 1
Bryana Fritz (US), Charles Ngombengombe (ZW), Christoffer Schieche (SE), Thomas Vantuycom (BE)

Vrijdag 7 september

Solo’s:
András Déri (HU) – Me, Myself and I
Jason Respilieux (BE) – Présentation du bras gauche/Presentation of the left arm


Achterland – cast 1

Balázs Busa (HU), Jeanne Colin (FR), Alexandra Dolgova (RU), Taha Ghauri (GB), Inga Huld Hákonardóttir (IS), Rósa Omarsdóttir (IS), Krišj?nis Sants (LV), Kathryn Vickers (US)

- Pauze -

A Love Supreme – cast 1
Bryana Fritz (US), Charles Ngombengombe (ZW), Christoffer Schieche (SE), Thomas Vantuycom (BE)


Zaterdag 8 september

Solo’s:
Charles Ngombengombe (ZW) - MUZIM
Taha Ghauri (GB) - The Devil's Workshop

Achterland – cast 2
Balázs Busa (HU), Jeanne Colin (FR), Alexandra Dolgova (RU), Inga Huld Hákonardóttir (IS), Rósa Omarsdóttir (IS), Krišj?nis Sants (LV), Roman Van Houtven (BE), Kathryn Vickers (US)

- Pauze -

Solo:
Inga Huld Hákonardóttir (IS) – Do Humans Dream of Android Sleep?

A Love Supreme – cast 2
Bryana Fritz (US), Maïté Jeannolin (FR), Christoffer Schieche (SE), Jason Respilieux (BE)

 

 Graduation Day, 24 juni 2012

Zondag 24 juni was D-day voor de studenten van generatie IX: op die dag zouden ze immers hun PARTS-diploma’s krijgen, en de deuren van de school voor het eerst achter zich sluiten als ex-studenten…
Joost - Bart GrietensEen miezerige zondagnamiddag was het, die 24ste juni. De regen en wind toonden Brussels meest grijze kant toen de studenten, hun ouders en vrienden toestroomden, stuk voor stuk feestelijk uitgedost. Na vier jaar intensief dansen en trainen, research doen en creëren, zouden ze nu eindelijk het enige echte PARTS-diploma krijgen.

Nadat iedereen plaats had genomen in één van de studio’s die voor de gelegenheid omgetoverd was tot ceremonielocatie, opende Theo Van Rompay, adjunct-directeur van de school, de plechtigheid met een korte toespraak. Meteen daarna kregen de studenten van generatie X hun Training Certificate uit handen van de directrice van de school, Anne Teresa De Keersmaeker.
De school had vervolgens ook een gastspreker uitgenodigd. Dit jaar werd het woord gegeven aan Joost Vandecasteele, Belgisch auteur, regisseur en stand-up-comedian. Zijn toespraak, waarin hij de 16 afstuderende Research studenten van generatie IX het beste toewenst voor de toekomst, kan je hier nalezen. De studenten en hun gasten evenals alle andere aanwezigen, genoten zichtbaar van die wensen, die de rake waarheid met een toets van humoristische ironie voorschotelden. Een grinnik, of zelfs een luidop lachen, werd allerminst onderdrukt. 


buffet - Bart GrietensAls laatste spreker kwam Anne Teresa De Keersmaeker zelf aan het woord. Zij stelde de studenten drie vragen, vragen waarmee zij in interviews ook steeds weer geconfronteerd wordt: Kan dans de wereld redden? Waarom heb je voor de performance arts gekozen waarom niet voor een andere kunstvorm? En waarom dan specifiek dans? Drie vragen die de nu ex-studenten zich dienen blijven te stellen doorheen hun carrière.

En dan was het moment eindelijk aangebroken: de officiële overhandiging van de PARTS diploma’s. Van de 35 studenten die in 2008 aan de Training Cycle begonnen, en de twee die zich bij de Research Cycle aansloten in 2010, studeerden er 16 af: Polina Akhmetzyanova, Eleanor Campbell, Louis Combeaud, José Paulo dos Santos, 'Hans Buick Hoyer', Néstor García Díaz, Pavle Heidler, Youness Khoukhou, Védís Kjartansdóttir, Renan Martins de Oliveira, Radouan Mriziga, Alma Palacios, Siet Raeymaekers, Mohamed Toukabri, Michiel Vandevelde en Cyriaque Villemaux.

De dag werd afgesloten met een heerlijk buffet van onze eigen chef-kok Wendy Contrino en haar keukenteam, en een feestje om nooit meer te vergeten.

 

Graduation Training - Bart Grietens

De studenten die het Training Certificate kregen (generatie X)

 Graduation Research - Bart Grietens

De afstuderende studenten van de Research Cycle (generatie IX)

foto's: Bart Grietens

PARTS Graduation Tour 2012

De studenten van het 4e jaar ronden hun opleiding af met de creatie van afstudeerwerken. Dit jaar maakten de studenten allen zes eigen creaties, van duet tot kwintet. Een nieuwe generatie jonge choreografen steekt zijn neus aan het venster met een bijzonder gevarieerd palet van wat vandaag als dans gelabeld wordt/kan worden. Zes verschillende stukken, tezamen even zo veel uiteenlopende benaderingen van compositie, theatraliteit en beweging. 

Samen met enkele oudere stukken en een herneming van het repertoireproject 'Zeitung/fragments' vormen ze drie programma's die in diverse theaters en festivals aan het publiek worden getoond.

Programma 1: Natural order is a special case van Louis Combeaud & Vedis Kjartansdottir // 111-1 van José Paulo dos Santos, Youness Khoukhou, Radouan Mriziga & Mohamed Toukabri // Now and Then, Here and There van Nestor Garcia Diaz, met Polina Akhmetzyanova, 'Hans Buick Hoyer', Nestor Garcia Diaz, Siet Raeymaekers, Cyriaque Villemaux

Programma 2
“Behind the sun,” he repeated, “where Everything is Everything else”.
 van Pavle Heidler & Eleanor Campbell / shipibo- van Polina Akhmetzyanova & Alma Palacios / Zeitung/fragments van Anne Teresa De Keersmaeker & Alain Franco, met Louis Combeaud, José Paulo dos Santos, Youness Khoukhou, Renan Martins de Oliveira, Radouan Mriziga, Mohamed Toukabri

Programma 3HangHang van Renan Martins de Oliveira met Anne-Laure Dogot & Renan Martins de Oliveira / EN van 'Hans Buick Hoyer' & Cyriaque Villemaux, met Polina Akhmetzyanova, Eleanor Campbell, Louis Combeaud, 'Hans Buick Hoyer', José Paulo dos Santos, Nestor Garcia Diaz, Pavle Heidler, Youness Khoukhou, Védis Kjartansdottir, Renan Martins de Oliveira, Radouan Mriziga, Alma Palacios, Siet Raeymaekers, Mohamed Toukabri, Michiel Vandevelde, Cyriaque Villemaux / G#$*&!/Disagreement?/How to dance things with doing van 'Hans Buick Hoyer', Nestor Garcia Diaz, Siet Raeymaekers, Michiel Vandevelde & Cyriaque Villemaux

De speeldata:

Rosas Performance Space  Brussel 3 -4 -5 mei: try-outs  

Monty Antwerpen 12 mei:première

STUK Kunstencentrum Leuven 15 mei

Aktovy Zal, Moskou, Rusland (organisatie: International Center for Dance and Performance TSEKH) 18-20 mei 

De Brakke Grond, Amsterdam, Nederland: 24-26 mei 

Concertgebouw, Brugge: 29-30  mei 

Teatro Maria Matos, Lissabon, Portugal  (organisatie: Alkantarafestival): 6, 7, 9  juni 

Kunstencentrum Vooruit,  Gent: 14-16 juni

Kaaitheaterstudio's, Brussel 20,21, 22, 23, 26, 27 juni

Dansand festival, Oostende (organisator: Vrijstaat O.): 30 juni

PACT Zollverein - Choreographisches Zentrum NRW, Essen Duitsland: 6-7  juli

Tanz im August/ HAU3, Tempelhofer Ufer 10, 10963 Berlijn, Duitsland 
12 augustus, 20u: 111-1, Now and Then, Here and There
13 augustus, 20u: EN, G#$*&!/Disagreement?/How to dance things with doing

Danse l'Afrique Danse festival, Johannesburg (ZA)
October 4 (venue tbc): 111-1 

iDANS Festival, Istanbul, Turkije (organisatie: Bimeras)
19-20 oktober: 111-1, shipibo-, Zeitung/fragments, Natural order is a specific case

 

 

SummerSchool 2012 - juli 2012

PARTS organiseert gedurende de ganse maand juli voor de vierde keer de SummerSchool. De SummerSchool biedt een grote groep dansers de kans aan om met de vaste docenten van PARTS te werken,evenals een ruime groep gastdocenten.Vijf dagen per week zijn er ‘s morgens technieklessen en ‘s namiddags workshops. Zowel improvisatie- en compositieworkshops, als workshops rond het repertoire van Anne Teresa de Keersmaeker.

De ochtendlessen omvatten zowel ballet als hedendaagse dans. De leraars zijn Anne-Linn Akselsen, Douglas Becker, Dominique Duszynski, Libby Farr, Ayman Harper, David Hernandez, Matej Kejzar, Roberto Olivan, Rasmus Olme, Francesco Scavetta, Clinton Stringer en Sandy Williams.

Workshops worden geleid door Anne-Linn Akselsen, Jonathan Burrows, Michel Debrulle, Thomas Hauert, David Hernandez, Matej Kejzar, Martin Kilvady, Adrian Minkowicz, Martin Nachbar, Roberto Olivan, Johanne Saunier en Francesco Scavetta.

De workshops Rosasrepertoire omvatten de choreografieën DrummingElena’s AriaGrosse FugeRain en Zeitung. Leraren zijn Nordine Benchorf,Alix Eynaudi, Nadine Ganase, Mark Lorimer, Taka Shamoto, Igor Shysko, Clinton Stringer en Sandy Williams.

De lessen en workshops van SummerSchool richten zich vooral op dansamateurs (basisniveau) en dansstudenten (middenniveau). Voor sommige lessen en workshops is een gevorderd niveau noodzakelijk.
Basis: je hebt heel weinig of zelfs helemaal geen ervaring met danslessen.
Middenniveau: je volgt op regelmatige basis danslessen en workshops. Misschien ben je wel net gestart met een voltijdse opleiding.
Gevorderden: je hebt minimaal een volledig jaar achter de rug, op niveau bachelor of master, in een vooraanstaande Europese of Amerikaanse school/universiteit. Of je bent als danser werkzaam in een professioneel gezelschap. 

Men kan een programma samenstellen à la carte: alleen technieklessen in de ochtend, of alleen een workshop in de namiddag, of een combinatie van beide.

De technieklessen kosten 60 euro per week (90 minuten/dag) of 80 euro (2 u/dag).
De workshops (3 u/dag)kosten 150 euro per week.
De workshops voor gevorderden (4u/dag) kosten 280 euro per week.

Student Performances Summer 2012 Antwerpen 13-16 juni


De Student Performances Summer 2012 vinden dit jaar uitzonderlijk plaats in Antwerpen. Op uitnodiging van Villanella bezetten de studenten van het tweede jaar gedurende vier avonden het podium van DE Studio, met repertoire en solowerk.

Op 131415 en 16 juni kan u de Training studenten (tweede jaar) aan het werk zien in DE Studio in Antwerpen. Ze gingen aan de slag met repertoire van Anne Teresa De Keersmaeker: drie groepen werkten aan Achterland (1990), en twee andere groepen aan A Love Supreme(2005). Het resultaat van die noeste arbeid kan u komen bewonderen op vier verschillende avonden. Maar daar blijft het niet bij: de studenten kregen bovendien de opdracht zelf te creëren. Zij presenteren u dan ook met trots hun eigen werk: 23 solo’s en één duet.
Het programma kan u hieronder vinden.

Woensdag 13 juni 2012

Solo’s:

Maïté Jeannolin (FR) – Drifting
Text: Italo Calvino - "The world looks at the world” from Palomar.

Charles Ngombengombe (ZW) - MUZIM
Music: Zimbabwe National anthem, “Kyrie Eleison” by Hildegard Von Bigen &  “circle song” by Bobby Mc Ferrin.
Text: Charles Ngombengombe

Marcia Man Sze Liu (HK) - "__ forget what __ want to remember and remember what __ want to forget"
Music: Bach Cello Suite No.1 v-Menuet & Bach Cello Suite No.2 v-Menuet performed by Mischa Maisky.  

Taha Ghauri (GB) - The Devil's Workshop
Music: “Tick of the Clock” by Chromatics & “The Lion War” by The Ghost Inside

Benjamin Pohlig (DE) -  (daydreams of an upright walk)
Music: Talking Heads "Road to Nowhere", Sound from Jem Cohen's "Gravity Hill Newsreels No.1-5", a documentary on the early days of Occupy Wall Street, with music by Guy Picciotto
Thanks to the many people who have given their time and effort to shape my attempts at thinking and doing.

Break

Achterland – cast 1:

Balázs Busa (HU), Jeanne Colin (FR), Peter De Vuyst (BE), Inga Huld Hákonardóttir (IS), Rósa Omarsdóttir (IS), Krišj?nis Sants (LV), Sara Leah Tan Siyin (SG), Esse Vanderbruggen (BE) 

 

Donderdag 14 juni 2012

Solo’s:

András Déri (HU) - Me, Myself and I
Music: “Rapp Payback” by James Brown,  “Six Marimbas” by Steve Reich, “Getting Started” by LUX NOX MIX & “Desiderium Animae” by Chorala Sancta Martini

Bryana Fritz (US) - Birds
Sound and text by Bryana Fritz

Ben McEwen (GB) - Like a complete unknown

Esse Vanderbruggen (BE) - In the name of V
Music: “Je ne regrette rien” by Edith Piaf and “Ti Ki” by Sigur Rós
Interview: Judith Butler

Christoffer Schieche (SE) - "Die Hamletmaschine by Christoffer Schieche"
Music: "Ikkkyokume" by Nisennenmondai & "Helden" by David Bowie
excerpts from the SCUM-Manifesto by Valerie Solanas
Thanks: Bryana, Katie, Inga, Rósa, Lilia and Myriam
Special thanks to Gabriel

Achterland - cast 2

Jeanne Colin (FR), Alexandra Dolgova (RU), Inga Huld Hákonardóttir (IS), Rósa Omarsdóttir (IS), Camille Prieux (FR), Roman Van Houtven (BE), Alexander Vantournhout (BE), Kathryn Vickers (US)

 

Vrijdag 15 juni 2012

Solo’s:

Erik Eriksson - Dimaryp
Music: “He tres doulz rossignol” Breton Gavottes by Shira Kammen

Jeanne Colin - Woman Reading in Bed

Nathan Jardin - Comes a fire, then you know just what to do
Music: “Comes Love” by Billie Holliday

Rósa Omarsdóttir - Not Far From Belle Reve
Music: “Flores Para Los Muertos” by Alex North & “Theory Of Machines” by Ben Frost.
Thanks: Lilia Mestre, Inga Huld Hákonardóttir, Christoffer Schiece, Bryana Fritz and Katie Vickers.

Kathryn Vickers - Creative Property
Concept & Performance by Kathryn Vickers
Music mixed by Kathryn Vickers

BREAK

Balázs Busa – Sniff Sniff and BuBble
Music: “Always you” - Animal collective

Roman Van Houtven - LAMENTO
Music: “Distressor” by X-Dream
Text: “Lacrimosa” from Requiem, interpretation by Dirk Brossé and Allard Blom

A Love Supreme – cast 1
Maïté Jeannolin (FR), Marcia Man Sze Liu (HK), Jason Respilieux (BE), Christoffer Schieche (SE)


Zaterdag 16 juni 2012

Achterland – cast 3
A Love Supreme – cast 2

Solo’s:
P
eter De Vuyst - Life, Section 11

Camille Prieux - One (Un)
Music: “Moheim” by Godspeed you black emperor (Live at L'Olympic on 2003-05-14, Nantes, France)
Costume: Mei Arnella

Inga Huld Hákonardóttir - Do humans dream of android sleep?
Thanks: Andros Zinz Browne, Ben McEwen, Bryana Fritz, Christoffer Schieche, Karel Burssens, Katie Vickers, Rósa Ómarsdóttir

Jason Respilieux
Music: "La rêveuse" by Marin Marais performed by Jordi Savall.

Krišj?nis Sants – Auseklis
Music: “Sarah Was Ninety Years Old” by Arvo Part

back to top

 

PARTS op de Week van de Kunst op School - 7 en 8 mei 2012

 

In het kader van de “Week van de Kunst op School” in Charleroi nodigde het CDWEJ (Centre Dramatique de Wallonie pour l’Enfance et la Jeunesse) twee studenten van P.A.R.T.S. uit om de choreografie te komen brengen die ze in januari maakten voor danceXmusic2.

Die Week van de Kunst op School in Charleroi vormt het eindpunt van een jaar lang werken met een kunstenaar (uit de theater- dans- of schrijfwereld) die als artist-in-residence in de klas wordt opgenomen. De leerlingen leren op die manier het creatieproces van de kunstenaar kennen, en worden aangemoedigd zelf dat proces te verkennen en te ervaren.

Gedurende vier dagen, van 7 tot 11 mei, ontmoeten de leerlingen van 2,5 tot 20 jaar dan leerlingen van andere scholen uit verschillende regio’s in Wallonië om ervaringen uit te wisselen, en ze ontmoeten ook andere kunstenaars, die voor de gelegenheid uitgenodigd worden om over hun werk te praten of om een fragment uit hun work-in-progress te onthullen.

CDWEJ nodigde Ben McEwen en Krišj?nis Sants uit om hun werk Construct te komen brengen op 7 en 8 mei. Zij maakten een choreografie op Sergey Prokofievs Adagio - String Quartet N°2 in F Major.

Meer informatie: www.cdwej.be

back to top

 

Bouge B - 9 tot 12 mei 2012, Antwerpen

Van woensdag 9 tot en met zaterdag 12 mei vindt in Antwerpen BougeB plaats, het jaarlijkse dans- en performancefestival van de Singel. Deze vijfde editie is volledig aan P.A.R.T.S. gewijd, met creaties van zowel ex-studenten als van huidige studenten.

Gedurende vier dagen kan u dansers aan het werk zien die zijn afgestudeerd in 2002, 2006, 2008 en 2010: Jurij Konjar, Marlene Monteiro Freitas, Albert Quesada en Veli Lehtivaara respectievelijk. Zij treden op met solo’s of in duo’s met dansers die ze in hun danscarrière hebben leren kennen: Vera Tussing en Petra Söör.

Op donderdag 10 mei is het de beurt aan de huidige P.A.R.T.S.-studenten van de tiende generatie. Zij tonen werk dat ze in januari in De Munt opvoerden, voor het project danceXmusic, voor de tweede maal georganiseerd als samenwerking tussen P.A.R.T.S. en De Munt, en de Koningin Elisabeth Muziekkapel.

Op zaterdag 12 mei voeren de laatstejaarsstudenten van P.A.R.T.S. hun eindwerken op in een marathon die om 16.00 begint in Monty. Die première opent de nationale en internationale afstudeertournee waarmee ze hun vierjarige opleiding afsluiten.

Meer informatie, programma en tickets: www.deSingel.be

back to top

 

Young Makers Marathon - for your eyes only / Springdance 27-28/4/2012

Springdance, het internationaal festival voor hedendaagse dans in Utrecht (NL), nodigde PARTS en SNDO uit Amsterdam uit om een marathonprogramma samen te stellen met werk van afstuderende en net afgestudeerde studenten. Beide scholen nodigden elk drie oud-studenten uit en tonen drie werken van huidige studenten. Studenten van PARTS tonen het repertoirewerk 'Zeitung/ fragments' van Anne Teresa De Keersmaeker en Alain Franco, en eigen creaties van Nestor Garcia Diaz ('Now and Then, Here and There') en 'Hans Buick Hoyer' en Cyriaque Villemaux ('EN'). Daarnaast is er ook werk van Veli Lehtovaara & Maria Silva ('Light as a feather, green as an apple'), Cecilia Lisa Eliceche ('Cow's theory) en Georgia Vardarou ('Hardcore research on dance'). 

Voorstellingen in Huis a/d Werf op vrijdag 27 april en zaterdag 28 april. Het eerste deel loopt van 14 tot 18u, en het tweede deel van 20u tot 24u. Het programma van beide dagen is hetzelfde, enkel de volgorde van de beide delen wijzigt.

Info en tickets: Springdance

Zeitung/ fragments photo Bart Grietens

back to top

 

Open vrijdagen voor kandidaat-studenten - februari-maart 2012

Op verschillende vrijdagen doorheen het schooljaar zet P.A.R.T.S. zijn deuren open voor jonge dansers die geïnteresseerd in een deelname aan de audities. Op zulke dagen zie je de school in zijn dagelijkse activiteit: je kan studenten en leraars aan het werk zien en informatie krijgen over de school en de audities. Tijdens die vrijdagen kan je aanwezig zijn in de klassen, maar het is echter niet mogelijk om actief deel te nemen aan de lessen!

Het aantal deelnemers per dag is beperkt, dus je moet je op voorhand inschrijven.

Een open vrijdag begint om 9u30 met een korte inleiding. Tot 12u50 kan je dan de technieklessen (ballet en hedendaags) van de Training en/of de Research Cyclus bijwonen. Occasioneel zal het ook mogelijk zijn om een deel van de workshops in de namiddag bij te wonen, maar dit zal pas kort vooraf gecommuniceerd worden aan de mensen die zich voor die dag hebben geregistreerd.

Let wel: gelieve zeker om 9u30 aanwezig te zijn! Om praktische redenen is het niet mogelijk om laatkomers binnen te laten.

Stuur een mail naar eva@parts.be om je in te schrijven. Vergeet de datum van jouw keuze niet te vermelden!

De open vrijdagen vinden plaats op de volgende dagen, met de volgende lessen:

3 februari:
Hedendaagse dans: Rasmus Ölme/Lance Gries, ballet: Elisabeth Farr, Management

10 februari:
Workshop “creative process”: Julyen Hamilton/David Zambrano, hedendaagse dans: Lance Gries, Management

17 februari:
Hedendaagse dans: David Hernandez/ Lance Gries, ritme: Michel Debrulle, Management

2 maart:
Hedendaagse dans: David Hernandez/Salva Sanchis, ballet: Douglas Becker, Management

9 maart:
Hedendaagse dans: David Hernandez/Salva Sanchis, ballet: Douglas Becker, Management

16 maart:
Hedendaagse dans: David Hernandez/Salva Sanchis, ballet: Douglas Becker, Management

23 maart:
Hedendaagse dans: David Hernandez/Khosro Adibi, ballet: Douglas Becker, Management

top

 

Dan Graham in Bozar & PARTS 25-26/3/2012

Op zondag 25 maart nodigen PARTS, ERG (Ecole de Recherche Graphique) en Bozar de Amerikaanse kunstenaar Dan Graham uit naar Bozar met de performance 'Lax/'Relax' uit 1969 en de video-installatie 'Helix/Spiral' uit 1973. 
Lax / Relax (1969, 30’) is een van de fundamentele performances waarin Dan Graham vragen stelt bij de verbanden tussen taal, lichamelijk bewustzijn en activering van het bewustzijn van de toeschouwer.
Helix / Spiral (1973): Super 8-films omgezet naar 16 mm, in kleur. Dit is een installatie voor twee 16 mm-projectoren, typerend voor het gebruik van het medium film door Dan Graham in die periode. Voor deze installatie werkte hij samen met de Amerikaanse choreografe Simone Forti.

Conceptueel kunstenaar, criticus en denker Dan Graham (Verenigde Staten, 1942) behoort al meer dan 40 jaar tot de belangrijkste namen in de hedendaagse kunst. Zijn talloze performances, foto’s, films, video’s, sculpturen, teksten en installaties vormen samen een fundamentele bespiegeling over de historische,Lax/Relax (c) Dan Grahammaatschappelijke en ideologische functies van de hedendaagse culturele systemen, waarin architectuur, muziek en televisie een essentiële rol spelen. Dan Graham weigert kunst te zien als iets afgezonderds. Met zijn brede interesse zoekt hij bewust aansluiting bij nieuwe, populaire, stedelijke culturen. Hij schreef heel wat teksten over rockmuziek, werkte samen met bands als Sonic Youth, Minor Threat en Japanther, en maakte in1984 de videofilm Rock My Religion. Vanaf de jaren 1970 gebruikt Graham film- en videotechnologie in zijn installaties en performances, die de toeschouwer actief betrekken bij een bespiegeling over de verhoudingen tussen publiek en privé, performer en luisteraar, objectiviteit en subjectiviteit, over taal en sociale dynamiek. Zijn beroemde paviljoenen van glas en staal - openbare kunstwerken die vanaf de jaren 80 over de hele wereld opduiken - maken op een radicale manier gebruik van de relatie van de toeschouwer tot het kunstwerk, door ruimtes te creëren die zijn perceptie van de omgeving verstoren en zijn eigen positie in vraag stellen.

Op maandag 26 maart organiseren ERG en PARTS een werksessie met Dan Graham en een groep studenten.

Bozar, zondag 25 maart, 14.30. Info & tickets: www.bozar.be 

back to top

 

Presentaties tijdens L'entretien infini - 6 maart 2012

Op 5, 6 en 7 maart organiseert de school voor beeldende kunst ERG een driedaags symposium over de dialoog tussen kunst en wetenschap, met lezingen, debatten en voorstellingen. ERG nodigde Christophe Wavelet uit om in dit kader het werk van PARTS te presenteren. Onder de titles 'Ecole de gestes, gestes de l'école - un montage performatif' worden creaties van studenten vertoond (FR EN van Cyriaque Villemaux en 'Hans Buick Hoyer' en Now and then, here and there van Nestor Garcia Diaz), naast filmopnames van repertoireprojecten en gesprekken met PARTS-docenten over kennisoverdracht. 

Hallen van Schaarbeek, disndag 6 maart om 19u. Vrije toegang voor het volledige evenement. Het volledige programma van het symposium vindt u hier.

back to top

 

Open House zaterdag 11 februari 2012

Op zaterdag 11 februari organiseert P.A.R.T.S. een Open House voor iedereen die graag eens wil weten hoe het er achter de schermen van Anne Teresa De Keersmaekers internationale school voor hedendaagse dans aan toe gaat.
Je kan die dag namelijk een kijkje nemen in de open lessen en deelnemen aan één van de rondleidingen in 14 verschillende talen. 

Open lessen:
De dansers nodigen het publiek uit om een blik te werpen in de studio’s tijdens demonstratielessen van hedendaagse dans, ballet en creatief proces.
Ook vindt er een repertoireles plaats; de studenten werken aan Zeitung, een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker uit 2008. 

13:45 –15:00
Ballet met Elisabeth Farr (US/BE)
Hedendaagse techniek met Lance Gries (US)
Creative process met Julyen Hamilton (UK/SP)

15:30 –16:45
Ballet met Elisabeth Farr (US/BE)
Creatief proces met David Zambrano (VE/BE)
Creatief proces met Julyen Hamilton (UK/SP)
Repertoire ‘Zeitung
 

Gegidste rondleidingen in 14 talen
Om 13.30u en 15.15u zullen onze studenten bezoekers rondleiden in niet minder dan 14 verschillende talen. Zij zullen verschillende perspectieven bieden op dansopleiding, leven, werken en dansen in de Brusselse metropolis. Bezoekers komen zo rechtstreeks van de jonge dansers zelf te weten hoe zij trainen en werken in P.A.R.T.S.
Bovendien bieden de rondledingen ook een ideale kans om door de grote studio’s van het dansgezelschap Rosas te wandelen.

13.30:
Arabisch – Chinees –Duits – Engels – Frans – Ijslands – Lets – Nederlands – Portugees – Shona – Spaans

15.15:
Kroatisch – Engels – Frans – Nederlands – Russian – Zweeds

Macrobiotische keuken
Chefkok Wendy Contrino zorgt voor enkele frisse en gezonde snacks in de macrobiotische keuken van de school.

back to top

 

danceXmusic 2: 18-22 janauri 2012

Na het succes van danceXmusic in de lente van 2010, werken de Munt en P.A.R.T.S. opnieuw samen aan een project waarin de studenten van PARTS de kans krijgen om als danser en choreograaf voorstellingen te maken in een professioneel kader, en dit met medewerking van solisten van het Symfonie- orkest van de Munt en de jonge zangers van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Na de hedendaagse muziek in de eerste editie, is het de muziek van eind 19de eeuw,begin 20ste eeuw die voor deze danceXmusic 2 de muzikale bouwstenen levert aan de studenten uit het tweede en vierde jaar.

PARTS nodigde de jonge choreografen Etienne Guilloteau en Claire  Croizé uit om een nieuwe creatie te maken voor negen studenten van het 4e jaar. Ze kozen voor het allereerste strijkkwartet van Anton Webern, en werkten hierbij nauw samen met pianist en dramaturg Alain Franco. Ook 4e-jaarstudenten Nestor Garcia Diaz en Renan Oliveira creëerden nieuwe choreografieën, beiden op liederen van Johannes Brahms.

De studenten van het tweede jaar creëerden allen een duet, waarbij componisten als Franz Schubert, Robert Schumann, Bohuslav Martinu, Sergei Prokofiev, Dimitri Shostakovitch, Eugène Ysaye, Francis Poulenc, Josef Suk en Igor Stravinsky de revue passeren.

De reeks bestaat uit verschillende programma’s. De voorstellingen vinden plaats in de Malibranzaal in de Ateliers van De Munt (Leopoldstraat 23 1000 Brussel) op 18, 19, 20 en 21 januari om 20u, en op 22 januari om 15u. De precieze programma’s vind je hieronder.

Reservaties via De Munt: 070 23 39 39 / reservatie@demunt.be of via de website of het bespreekbureau

Het programma:

Woensdag 18 januari:
singer van Benjamin Pohlig & Kathryn Vickers
Bohuslav Martin?, Trio à clavier n°1 Cinq pièces brèves, van Zygmunt Kowalski (viool), Raphaël Feye (cello), Inge Spinette (piano)
passUs vanvan Charles Ngombengombe & Roman Van Houtven
Eugène Ysaÿe, Sonate n°3 pour violon, door Femke Sonnen (viool)
Gedraag je als een man van Erik Eriksson & Taha Ghauri
Robert Schumann, "II. Einfach, innig" – Drei Romanzen, door Luk Nielandt (hobo), Philippe Riga (piano)
The Sheperd(s) on The Rock Knock Poke and Toc van Maïté Jeannolin & Thomas Vantuycom
Franz Schubert, Der Hirt auf dem Felsen, door Amalia Avilán (sopraan), Raymond Dils (klarinet), Philippe Riga (piano)
Dust In The Air Suspended Marks The Place Where The Story Ended van Sara Leah Tan Siyin
Sergey Prokofiev, Adagio – String Quartet N°2 in F Major door Quatuor Amôn : Aymeric de Villoutreys, Luce Caron (viool), Antoine Combot (altviool), Cyril Simon (cello)
Beyond words van Gwenola Desurmont
Antonín Dvo?ák, Rondo g-moll, door Pau Codina (cello), Philippe Riga (piano)
Mouvement pour quatuor van Claire Croizé & Étienne Guilloteau, with Polina Akhmetzyanova, Eleanor Campbell, Louis Combeaud, José Paulo dos Santos, Youness Khoukhou, Radouan Mriziga, Alma Palacios, Michiel Vandevelde
Anton Webern, Streichquartett, bewerkt door Alain Franco, gespeeld door Quatuor MP4 : Mélanie Evrard, Margaret Hermant (viool), Pierre Heneaux (altviool), Merryl Havard (cello)

Donderdag 19 janauri:
singer van Benjamin Pohlig & Kathryn Vickers
Bohuslav Martin?, Trio à clavier n°1 Cinq pièces brèves, door Zygmunt Kowalski (viool), Raphaël Feye (cello), Inge Spinette (piano)
Solo.Op.91 for Brahms van Renan Martins de Oliveira
Johannes Brahms, Zwei Gesänge, door Camille Merckx (mezzo), Yves Cortvrint (altviool), Philippe Riga (piano)
1010 van Man Sze Marcia Liu & Esse Vanderbruggen
Franz Schubert, Notturno door Zygmunt Kowalski (viool), Raphaël Feye (cello), Inge Spinette (piano)
The Sheperd(s) on The Rock Knock Poke and Toc van Maïté Jeannolin & Thomas Vantuycom
Franz Schubert, Der Hirt auf dem Felsen, door Amalia Avilán (sopraan), Raymond Dils (klarinet), Philippe Riga (piano)
Dust In The Air Suspended Marks The Place Where The Story Ended van Sara Leah Tan Siyin
Sergey Prokofiev, Adagio – String Quartet N°2 in F Major door Quatuor Amôn : Aymeric de Villoutreys, Luce Caron (viool), Antoine Combot (altviool), Cyril Simon(cello)
Mouvement pour quatuor van Claire Croizé & Étienne Guilloteau, with Polina Akhmetzyanova, Eleanor Campbell, Louis Combeaud, José Paulo dos Santos, Youness Khoukhou, Radouan Mriziga, Alma Palacios, Michiel Vandevelde
Anton Webern, Streichquartett, bewerkt door Alain Franco, gespeeld door Quatuor MP4 : Mélanie Evrard, Margaret Hermant (viool), Pierre Heneaux (altviool), Merryl Havard (cello)

Vrijdag 20 janauri
Picture van Jason Respilieux & Alexander Vantournhout
Dimitri Chostakovitch, Allegretto – Piano Trio Nr.2, door Zygmunt Kowalski (viool), Raphaël Feye (cello), Inge Spinette (piano)
Solo.Op.91 for Brahms van Renan Martins de Oliveira
Johannes Brahms, Zwei Gesänge, door Camille Merckx (mezzo), Yves Cortvrint (altviool), Philippe Riga (piano)
Lost voyage van Sven Bahat, Alexandra Dolgova & Nathan Jardin
Francis Poulenc, 2e mouvement – Sonate pour clarinette et piano door Raymond Dils (klarinet), Philippe Riga (piano)
NATIVE RED/THUNDER DREAMERS/Maya Owicha Paka – One Who Pushes Another Off a Cliff van Bryana Fritz & Christoffer Schieche
Franz Schubert, Der Hirt auf dem Felsen, Igor Stravinsky, Élégie pour alto, door  Amalia Avilán (sopraan), Raymond Dils (klarinet), Philippe Riga (piano), Yves Cortvrint (altviool)
passUs van Charles Ngombengombe & Roman Van Houtven
Eugène Ysaÿe, Sonate n°3 pour violon, door Femke Sonnen (viool)
Mouvement pour quatuor van Claire Croizé & Étienne Guilloteau, with Polina Akhmetzyanova, Eleanor Campbell, Louis Combeaud, José Paulo dos Santos, Youness Khoukhou, Radouan Mriziga, Alma Palacios, Michiel Vandevelde
Anton Webern, Streichquartett, bewerkt door Alain Franco, gespeeld door Quatuor MP4 : Mélanie Evrard, Margaret Hermant (viool), Pierre Heneaux (altviool), Merryl Havard (cello)

Zaterdag 21 januari
Construct van Ben McEwen & Krišj?nis Sants
Sergey Prokofiev, Adagio – String Quartet N°2 in F Major door Quatuor Amôn : Aymeric de Villoutreys, Luce Caron (viool), Antoine Combot (altviool), Cyril Simon (cello)
We are more than physical bodies van Inga Hákonardóttir & Rósa Ómarsdóttir
Igor Stravinsky, Élégie pour alto door Yves Cortvrint (altviool)
Seed your side van Lívia Balážová & Peter De Vuyst
Eugène Ysaÿe, Sonate n°3 pour violon door Femke Sonnen (viool)
NATIVE RED/THUNDER DREAMERS/Maya Owicha Paka – One Who Pushes Another Off a Cliff van Bryana Fritz & Christoffer Schieche
Franz Schubert, Der Hirt auf dem Felsen, Igor Stravinsky, Élégie pour alto, door Amalia Avilán (sopraan), Raymond Dils (klarinet), Philippe Riga (piano), Yves Cortvrint (altviool)
Home van Jeanne Colin & Camille Prieux
Francis Poulenc, 3e mouvement « Déploration » – Sonate pour hautbois et piano door Luk Nielandt (hobo), Philippe Riga (piano)
Gedraag je als een man van Erik Eriksson & Taha Ghauri
Robert Schumann, "II. Einfach, innig" – Drei Romanzen, door Luk Nielandt (hobo), Philippe Riga (piano)
Specific objects without specific forms van Nestor Garcia Diaz, met Pavle Heidler, Siet Raeymaekers, Vedis Kjartansdottir, Kareth Schaffer 
Johannes Brahms, Liebeslieder-Walzer (fragmenten) door Olga Kindler (sopraan), Kinga Borowska (mezzo), Giovanni Tristacci (tenor), Sébastien Parotte (bariton), Hélène Lucas & Philippe Riga (piano)

Zondag 22 januari
Construct van Ben McEwen & Krišj?nis Sants
Sergey Prokofiev, Adagio – String Quartet N°2 in F Major door Quatuor Amôn : Aymeric de Villoutreys, Luce Caron (viool), Antoine Combot (altviool), Cyril Simon (cello)
We are more than physical bodies van Inga Hákonardóttir & Rósa Ómarsdóttir
Igor Stravinsky, Élégie pour alto door Yves Cortvrint (altviool)
Seed your side van Lívia Balážová & Peter De Vuyst
Eugène Ysaÿe, Sonate n°3 pour violon door Femke Sonnen (viool)
Picture van Jason Respilieux & Alexander Vantournhout
Dimitri Chostakovitch, Allegretto – Piano Trio Nr.2, door Zygmunt Kowalski (viool), Raphaël Feye (cello), Inge Spinette (piano)
Beyond words van Gwenola Desurmont
Antonín Dvo?ák, Rondo g-moll,  door Pau Codina (cello), Philippe Riga (piano)
Erinyes van Balázs Busa
Josef Suk, Meditation on an Old Czech Hymn ‘St Wenceslas’ door Quatuor Amôn : Aymeric de Villoutreys, Luce Caron (viool), Antoine Combot (altviool), Cyril Simon(cello)
Specific objects without specific forms van Nestor Garcia Diaz, met Pavle Heidler, Siet Raeymaekers, Vedis Kjartansdottir, Kareth Schaffer 
Johannes Brahms, Liebeslieder-Walzer (fragmenten) door Olga Kindler (sopraan), Kinga Borowska (mezzo), Giovanni Tristacci (tenor), Sébastien Parotte (bariton), Hélène Lucas & Philippe Riga (piano)

 


photos: Bart Grietens
top

 

Parliament Without Words – Eleanor Bauer 25-26 november 2011

Op 26 en 27 november treden de studenten van P.A.R.T.S. samen met choreografe en performer Eleanor Bauer op in Parliament Without Words. Deze voorstelling kadert in het festival Spoken World – Powers of Speech van het Kaaitheater.

In een festival geconcentreerd op het woord, zet choreografe en performer Eleanor Bauer een tegenbeweging in: wat gaat er schuil achter de woorden? Met studenten van PARTS richt zij een parlement zonder woorden op.

Als taal datgene is wat mensen onderscheidt van niet-mensen, wat gebeurt er dan wanneer we de taal wegnemen? Het parlement zonder woorden wil de kloof tussen mensen en niet-mensen dichten. Het wil dat onze relatie met de dingen er een is van ‘vibrerende materie’ (Jane Bennett) en dat we onze lichamen als dusdanig ervaren, om zo op een intelligente en intieme manier om te gaan met de fysieke wereld. Misschien is er in een parlement zonder woorden een wederzijdse affectie tussen dingen en wezens.

Het werk in een parlement kent waarde en betekenis toe aan materiële dingen binnen en buiten het parlement. Wat zou er gebeuren in een parlement dat de dingen niet benadert in functie van hun ‘nut’ maar als volwaardige leden van de vergadering? Wat als de dingen een stem in het kapittel zouden hebben? De macht van de dingen als actoren zou zich zonder ons voltrekken, zonder onze goedkeuring, zonder dat we ze een stem geven, zonder menselijke empathie. Als we een nieuwe relatie met de dingen willen ontdekken, moeten we ergens beginnen, hoe extreem ook. Parliament without words is een experiment dat wil nagaan hoe we veranderen en veranderd worden door de dingen.


Meer informatie: www.kaaitheater.be

back to top

 

Passing Through in Buda, Kortrijk, 10 november 2011

Op 10 november verdedigt Ronny Delrue zijn doctoraat in kunstencentum Buda te Kortrijk. Een aantal PARTS studenten zullen er Passing Through opvoeren.

De voorstelling kadert in de opening van de tentoonstelling Het onbewaakte moment #1 en #2 van Ronny Delrue in het Broelmuseum en in het Roger Raveel Museum. Die is het resultaat van een doctoraatsonderzoek dat Delrue voerde binnen de beeldende kunsten en dat op 10 november verdedigd wordt. De improvisatie van David Zambrano & PARTS is namelijk een perfecte illustratie van de ‘gecontroleerde ongecontroleerdheid’ die het onderzoek van Delrue uitmaakt.

Meer info: www.budakortrijk.be, www.broelmuseum.be en www.rogerraveelmuseum.be

back to top

Voormalige PARTS-studenten op Move Me en Amperdans, oktober 2011

In de laatste week van oktober vinden er in Leuven en Antwerpen twee dansfestivals plaats, waar voormalige PARTS-studenten prominent aanwezig zijn.

Stuk in Leuven organiseert het festival Move Me, met choreografen van verschillende PARTS-generaties en internationale achtergronden. Je ziet er werk van Milan Tomasik, Charlotte Van den Eynde, Cecilia Lisa Eliceche, Marlene Freitas en Eleanor Bauer.

In Stuk van 25 tot 28 oktober. Meer informatie: www.stuk.be

In Monty in Antwerpen vindt een nieuwe editie van Amperdans plaats. Daar wordt werk getoond van voormalige studenten Franziska Aigner, Fabian Barba, Charlotte Van den Eynde en Benjamin Vandewalle, naast enkele andere creaties.

In Monty van 26 tot 29 oktober.
Meer informatie: www.amperdans.eu

back to top

Vredeseilanden & PARTS: The farmer effect 13-15/10/2011

De ngo Vredeseilanden en PARTS en Rosas werken samen voor de start van de campagne ‘The Farmer Effect’, die focust op duurzame landbouw in ontwikkelingslanden en duurzame consumptie bij ons.

Op donderdag 13/10 organiseert Vredeseilanden een benefietdiner in de studio’s van PARTS. Het menu, bereid door het keukenteam van PARTS en Rosas, legt de nadruk op de culinaire mogelijkheden van duurzaam geproduceerd voedsel, waarvan de macrobiotische keuken van PARTS/Rosas een mooi voorbeeld is. Het diner biedt plaats aan 120 gasten. Per tafel van 10 kon men intekenen voor 2.000 euro. Alle stoelen zijn bezet.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober organiseert Vredeseilanden in Museum M in Leuven een colloquium en een evenement rond de campagne. Op zaterdag 15 oktober om 14u dansen studenten van PARTS de choreografie ‘Passing through’ van David Zambrano op het Ladeuzeplein, vlakbij Museum M.


Meer informatie over het colloquium en het evenement: www.vredeseilanden.be

back to top

PARTS-studenten in het Bâtard festival 19-22/10/2011

Twee PARTS-studenten werden uitgenodigd om deel te nemen aan het 8e Bâtard-festival, dat jonge makers in de kijk zet. Het festival loopt van 19 tot 22 oktober, en presenteert verschillende parcours waarin telkens twee of dire voorstellingen te zien zijn. Nestor Garcia Diaz presenteert de stukken Now and then, here and there en The secret of a meaningful piece, op 19, 20 en 22 oktober. Cyriaque Villemaux en 'Hans Buick Hoyer' presenteren Waiting for the Phlebitis, een 24 uur durende performance die start op 21 oktober vanaf 16u. Alle parcours vertrekken bij de Beursschouwburg.

Meer informatie: www.batard.be

back to top 

Mei 2011 - Studenten verbouwen hun eigen groenten

Duurzame ontwikkeling en respect voor de natuur en het lichaam
vormen een belangrijke pijler in het pedagogische project van PARTS.foto's Wouter De Raeve
foto's Wouter De Raeve
In de schoolkeuken wordt iedere dag dan ook macrobiotisch gekookt met
veel granen en verse groenten, afkomstig van lokale, biologische
producenten.
In de geest van dit groene gedachtengoed kwamen de studenten zelf op de
proppen met het voorstel om een eigen ecologische groententuin op te
starten op het terrein van de school.
Op de site van PARTS en Rosas is het heerlijk toeven onder prachtige
oude bomen, op zachtglooiende grasstroken, omringd door kleurrijke
bloemen en struiken en schaduwrijke zitplekjes.
Ongetwijfeld was er nog plaats voor een groententuin waar de studenten
zelf in konden werken en oogsten.
Met Dees & Lepage vond PARTS een veelbelovend jong ontwerpersteam
van landschapsarchitecten en plantkundigen die het tuinproject van A to Z
wilden ontwikkelen en begeleiden.
Samen met een 25-tal studenten-‘garden keepers’ gingen ze aan de slag in
de achtertuin en werd er tijdens de dansvrije uren ’s avonds en in het
weekend hard gewerkt om dan uiteindelijk op 21 mei de eerste groenten te
planten. foto's Wouter De Raeve

De moestuin wordt nu verzorgd door dansers die met veel goesting en
overtuiging hun handen in de aarde steken en binnenkort de eerste
resultaten van hun arbeid kunnen oogsten.
Dees en Lepage blijven de studenten gedurende het eerste groeiseizoen
bijstaan met raad en daad. Daarna kunnen de studenten op eigen houtje
verder om hun tuin te laten bloeien en groeien, seizoen na seizoen.

back to top

Juni 2011 - Student Performances Summer 2011 in Bronks - 21, 22, 24 en 25 juni

B.I.P. by Vedis Kjartansdottir & Victor Perez Armero - photo Bart GrietensWithin a day bu Florence Augendre & Eleanor Campbell - photo Bart Grietens
Zeitung/ fragments - photo Bart GrietensZeitung/fragments - photo Bart Grietens
Nature morte à la Madam May by Siet Raeymaekers - photo Bart GrietensDrumming/rework - photo Bart Grietens

top

 

Juni 2011 - 'Schools' - uitwisseling en voorstellingen in Angers 13-19 juni

Het Centre national de Danse contemporaine in Angers organiseert voor de tweede keer het evenement 'Schools', een uitwisseling van een week waarin studenten en docenten van verschillende dansscholen uit Europa en daarbuiten ervaringen en praktijken uitwisselen. PARTS vaardigt 16 studenten van de Research Cyclus en docenten/coördinatoren Salva Sanchis en Steven De Belder af, die zullen werken met studenten en docenten van CNDC (Angers, FR), Laban (Londen, UK), Forum Dança (Lissabon, PT), SNDO (Amsterdam, NL), Bennington College (Vermont, USA), University of Dance and Circus (Stockholm, SE), CDC (Toulouse, FR), Mimar Sinan Fine Arts University (Istanbul, TR) en SEAD (Salzburg, AT). Naast workshops, debatten en informele toonmomenten zijn er ook publieke voorstellingen. De studenten van PARTS verzorgen er twee: Nestor Garcia Diaz toont het kwintet Now and then, Here and there op disndag 14 juni, en zes anderen dansen een versie van Anne Teresa De Keersmaekers Zeitung op donderdag 16 juni.

Archiefbeelden van het evenement zijn te consulteren op http://www.cndc.fr/schools/index.html

back to top

PARTS-studenten dansen bij de opening van het MAS - Museum aan de Stroom 15 mei 2011

foto Marijke Vandersmissenfoto Marijke Vandersmissen
foto Marijke Vandersmissenfoto Marijke Vandersmissen

back to top

Mei 2011 - KunstenfestivaldesArts 2011

Het KunstenfestivaldesArts is begonnen en toont binnenkort een aantal bekende gezichten op de Brusselse podia. Er is de Brusslese première van You've changed van ZOO/Thomas Hauert, met een cast van zeven dansers die allemaal afstudeerden aan PARTS of er lesgeven. Daarnaast is er de wereldpremière van de nieuwe solo van Charlotte Vanden Eynde en werken er studenten, ex-studenten en docenten mee in producties van Eszter Salamon en Boris Charmatz.
Meer info: KunstenfestivaldesArts

back to top

Mei 2011 - Voorstelling in Venetië

In juni 2010 kreeg PARTS de Zilveren Leeuw voor Dans op de Biennale van Venetië. Bij de prijs kwam ook een uitnodiging om een voorstelling te verzorgen op de volgende Biënnale voor dans, die plaatsvindt van 10 tot 15 mei. PARTS zal er een toonmoment van 'project, don't look now' brengen, een voorstelling van Xavier Le Roy en Mårten Spångberg met twaalf dansers uit De Research Cyclus. Het stuk is een nieuwe versie van 'project' uit 2003, en benadert choreografie via spelstructuren en spelregels, en exploreert de verschillende mogelijke relaties, processen, resultaten en de receptie ervan.

Zondag 15 mei, 20u, Teatro Piccolo Arsenale.

photo Bart Grietensphoto Bart Grietens
photo Bart Grietens

back to top

Mei 2011 Voormalige PARTS-studenten repeteren het Ballet van de Opera van Parijs

Op 25 mei brengt het Ballet de l'Opéra de Paris de première van hun versie van 'Rain' van Anne Tersa De Keersmaeker. Een van de grootste balletgezelschappen ter wereld herneemt de Rosas-klassieker uit 2001. Jakub Truszkowski, Marta Coronado en Clinton Stringer, drie voormalige PARTS-studenten die deel uitmaakten van de originele cast van 'Rain', werkten de afgelopen maanden met de dansers van het balletgezelschap aan deze nieuwe versie, samen met Anne Teresa De Keersmaeker en anderen.  

Bekijk een korte clip op de website van de Opéra de Paris. 

photo Anne Van Aerschotphoto Anne Van Aerschot
photo Anne Van Aerschotphoto Anne Van Aerschot

back to top

April 2011 - Showings

Vlak voor de start van de Paasvakantie beëindigden de studenten van de Research Cyclus een blok waarin ze persoonlijk werk maakten of deelnamen aan de repertoireworkshop rond 'Zeitung' van Anne Teresa De Keersmaeker, onder leiding van Mark Lorimer. Enkele fotos van Bart Grietens:

photo Bart Grietens
photo Bart Grietens
photo Bart Grietensphoto Bart Grietens

back to top

December 2010 - Interview met PARTS-docent Janet Panetta in de New York Times

Janet Panetta, sinds vele jaren één van de hoofddocenten ballet aan PARTS, staat in de New York Times met een groot interview. 
Lees het hier: http://www.nytimes.com/2010/12/12/arts/dance/12studio.htm 

2015-2016

Open Monumentendagen 19-20 september

 

2014-2015

P.A.R.T.S. at Work/Winter 2015 - Studio Showings of duets
Student Performances Autumn 2014
Early Works Trisha Brown in Leuven met Laura-Maria Poletti
Septemberfestival in Gaasbeek

2013-2014

Dansand!
Graduation 2014
Graduation Tour
Open House
X-week
Student Performances Spring 2014
PARTS & GAME - The Funerals
Museum Night Fever
Lezingen en projeccties in Bozar met ERG
Residentie Research cyclus in Rennes 9-20 december
Bal moderne 22 november
Kunstendag voor Kinderen - 17 november
Presentatie workshop 'Le Sacre du Printemps'
Contact improvisatie met Martin Nachbar - een indruk
In memoriam Dirk Lauwaert den Marianne Van Kerkhoven
impressies van de eerste maand
Benefietdiner Vredeseilanden
PARTS in september en oktober
PARTS in de steigers
Opening nieuw schooljaar
Nieuwe studenten 2013-2014

 

 

2012-2013

Summer Studio's 2013
Student performances Summer 2013
53 nieuwe studenten voor de Training Cyclus 2013-2016
Final audition PARTS May 7-12
April 2013: Back to the seventies
Het buitenlands avontuur van de PARTS-studenten
Performance Charles Nogombengombe in Bornem
Winter Studios - residentieproject in januari-februari 2013
Student Performances September 2012
Lucinda Childs in PARTS
Benefietdiner Vredeseilanden 18 oktober 2012
Student Performances Winter 2012
Opening academiejaar 2012-2013

2011-2012

 

2010-2011
test