Training cycle
en nl fr

Overzicht cursussen:
Body studies I (1e jaar) - 6 ECTS
Body studies II (2e jaar) - 5 ECTS
Body studies III (3e jaar) - 4 ECTS

Docenten 2022-2025: docenten Training

BODY STUDIES

Deze cursussen bieden een theoretische en praktische reflectie op de studie van het lichaam; deze praktijken zijn niet artistiek op zichzelf, maar dienen ter versterking van de artistieke praktijk. Het lichaam is het belangrijkste instrument van de danser, en door het goed te leren kennen en te gebruiken, kan een danser er beter mee werken en blessures voorkomen.

Gedurende het grootste deel van het academiejaar, 3 dagen per week, begint de dag met een sessie yoga, soms vervangen door een andere techniek zoals Pilates, body conditioning of blessurepreventie. De andere cursussen worden in workshopvorm aangeboden.

In het 3e jaar kunnen studenten voorstellen om hun individuele opwarmingspraktijk te ontwikkelen in plaats van deel te nemen aan de collectieve lessen.

Yoga

Sommige docenten werken met Do-Zen, gebaseerd op Oki yoga en Iyengar yoga, aangepast aan de behoeften van dansers. Het hoofddoel is een beter inzicht in en kennis van het lichaam, terwijl tegelijkertijd het hele lichaam wordt versterkt en soepeler wordt gemaakt. Het doel is om een open staat te creƫren. Andere docenten werken met Hatha yoga, waarbij specifieke combinaties van fysieke houdingen en ademhalingsoefeningen rust brengen voor de geest, het lichaam opwarmen en het bewustzijn van de uitlijning van het lichaam verhogen, en kracht brengen in de ledematen en gewrichten.

De yogales verhoogt het bewustzijn van het individuele lichaam en de beperkingen waaraan gewerkt kan worden. Voor de studenten is het ook een opwarmings- en verankeringspunt. Wanneer het langdurig consequent wordt beoefend, is het een belangrijke factor in blessurepreventie.

Shiatsu

De studie van shiatsu biedt een ander perspectief om de functies en bewegingsdynamiek van het lichaam te begrijpen. De lessen richten zich o.a. op het concept van hara (lichaamscentrum), het concept van yin en yang, de relatie tussen beweging en ademhaling, de dynamiek van voeding en het effect daarvan op de fysieke en mentale gesteldheid.

Shiatsu helpt de studenten meer inzicht te krijgen in hun mentale en fysieke conditie, ter ondersteuning van de veeleisende danstraining.

Pilates, Feldenkrais, Tai chi, body conditioning, faxia, Alexander technique

Naast de intensieve yoga training, introduceert P.A.R.T.S. een beperkt aantal verschillende fysieke trainingspraktijken. Diversiteit kan verrijkend zijn en extra ervaringen opleveren in de ontwikkeling van fysieke en bewegingskennis. Verschillende lichaamstypen kunnen verschillende benaderingen van fysiek en bewegingsonderzoek nodig hebben. Deze diversiteit helpt de studenten om een weloverwogen keuze te maken voor wat het beste is voor hun lichaam.

Anatomy

In het 1e jaar worden lessen anatomie georganiseerd. De lessen geven een globaal inzicht in de skeletale, musculaire, viscerale en neurologische systemen van het menselijk lichaam. Speciale aandacht wordt besteed aan de interacties tussen deze systemen, met name die welke belangrijk zijn voor dansers. Een andere focus ligt op anatomische kennis die blessures kan helpen voorkomen.